Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Μια πινελιά μυστήριο - Μαρία Νομικού

  Μια πινελιά μυστήριο – Μαρία Νομικού

  -

  Μια πινελιά μυστήριο

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Νομικού «Μια πινελιά μυστήριο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση Ράνιας Βαρβάκη. Απευθύνεται σε ηλικίες 10+.

  Η ηρωίδα της συγγραφέως, η Αριάδνη, αναγκάζεται να μετακομίσει από την Αθήνα  στο σπίτι του προπάππου της, που βρίσκεται σε ένα μικρό Κυκλαδίτικο νησί.

  Οι πρώτες μέρες στο νησί, πολύ δύσκολες για την Αριάδνη. Διαφορετικό περιβάλλον από ό,τι είχε συνηθίσει, χωρίς φίλες. Μόνη της παρηγοριά η ζωγραφική, που τη λατρεύει. Στο σπίτι όπου έζησε ο παππούς του μπαμπά της, που ήταν καπετάνιος στο επάγγελμα, θα ανακαλύψει μέσα σε βαλίτσες, καρτ – ποστάλ από μέρη μακρινά, σκίτσα και ένα τετράδιο. Ενώ πάνω σε μια υδρόγειο σφαίρα, υπάρχουν σημαδεμένες κάποιες τοποθεσίες.

  Ο προπάππος της αγαπούσε τη ζωγραφική! Δεν μπορεί να μη σκεφτεί ότι η πληροφορία αυτή τα αλλάζει όλα. Μήπως τελικά ο καπετάν Δημήτρης δεν ήταν στριμμένος, άξεστος και άγριος, αλλά ένας παρεξηγημένος εκκεντρικός καλλιτέχνης που έκρυβε με τις φωνές και τη σκληράδα του μια τρυφερή καρδιά, μια ευαίσθητη ψυχή;

  Τι σχέση έχουν τα ευρήματά της με τον καπετάνιο; Γιατί ο παππούς της έφυγε από το νησί σε νεαρή ηλικία και δεν είχε καθόλου καλές σχέσεις με τον πατέρα του; Θα καταφέρει η Αριάδνη να βρει τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις;

  Ένα βιβλίο εξαιρετικό έγραψε η Μαρία Νομικού, γεμάτο χρώματα. Μας ανοίγει διάπλατα τον κόσμο της ζωγραφικής και μας προσκαλεί να τον γνωρίσουμε. Μας ταξιδεύει στη πανέμορφη Μονμάρτη, μια ξεχωριστή συνοικία του Παρισιού, μας γνωρίζει διάσημους ζωγράφους και τα έργα τους. Όλα αυτά γίνονται αβίαστα, χωρίς να μας κουράζει με περιττές πληροφορίες. Σε όλο το κείμενο, διακρίνεται  η αγάπη της συγγραφέως για τη ζωγραφική. Καταφέρνει με τρόπο μοναδικό, φτάνοντας στη τελευταία σελίδα του βιβλίου, να μεταδώσει έστω και λίγη από αυτή την αγάπη στους αναγνώστες του βιβλίου της.

  Αλλά αν ζωγράφιζε, τι να έγιναν οι πίνακές του; Στο πατάρι όπου συγκεντρώθηκαν όλα τα πράγματά του  δεν υπήρχε τίποτα που να μαρτυράει τη σχέση του με τη ζωγραφική. Εκτός ίσως από εκείνη την ωραία φράση στην καρτ- ποστάλ που έστειλε αυτός ο μυστήριος Π.Γκ.

  Ένα βιβλίο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα! Σκέτη απόλαυση.

  Περίληψη: Όταν η Αριάδνη µε τους γονείς της φεύγουν από την Αθήνα για να εγκατασταθούν στο σπίτι του προπάππου της, του Καπετάν Δηµήτρη, σε ένα µικρό νησί των Κυκλάδων, η ζωή της αλλάζει απότοµα. Προς το χειρότερο… Μακριά από τους φίλους της και απ’ όλα όσα την έκαναν χαρούµενη στην πόλη, η Αριάδνη αφοσιώνεται ακόµα περισσότερο στη µεγάλη της αγάπη, τη ζωγραφική. Κι ίσως να ’ναι η ζωγραφική ο λόγος που δε θα περάσουν απαρατήρητα κάποια φαινοµενικά ασύνδετα µεταξύ τους στοιχεία, που της αποκαλύπτονται.

  Σιγά σιγά, και χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ψάχνει, ξεκινά ένα κυνήγι «θησαυρού». Τα δεδοµένα αλλάζουν, τα στοιχεία µπλέκονται, και η Αριάδνη προσπαθεί να ρίξει φως σ’ ένα µυστήριο, που αντί να ξεδιαλύνεται, µπερδεύεται περισσότερο. Καρτ ποστάλ από τόπους µακρινούς, βαλίτσες που κρύβουν µυστικά, εξαφανισµένοι πίνακες ζωγραφικής, ταξίδια, διάσηµοι ζωγράφοι, παλιοί και νέοι φίλοι θα δώσουν νόηµα στην καινούρια ζωή της και θα την οδηγήσουν σε αλήθειες, που δεν περίµενε να ανακαλύψει…

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Μια πινελιά μυστήριο

  Συγγραφέας: Μαρία Νομικού

  Εικονογράφος: Ράνια Βαρβάκη

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-1589-9

  Ημ. Έκδοσης: 18/10/18

  Επεξεργασία εικόνας: Δήμητρα Κωλέτη   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here