Το Mουσείο Μαρία Κάλλας στην Αθήνα είναι το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Μητροπόλεως 44. Σκοπός του μουσείου αυτού είναι να κάνει γνωστή την προσωπικότητα και το έργο της λυρικής καλλιτέχνιδας στο ευρύ κοινό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα, συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα πάνω από 1.000 τεκμήρια.
Ενδεικτικά η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσωπικό της φωτογραφικό άλμπουμ (περιόδου 1947-1959), κοστούμια από παραστάσεις, ρούχα, επιστολές προς τη Μαρία Κάλλας ή της ιδίας προς τρίτους, αφίσες και προγράμματα παραστάσεων, τηλεγραφήματα, προσωπικά αντικείμενα, δίσκους και cds, βιβλία, περιοδικά και πίνακες ζωγραφικής.
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές προσεγγίσεις. Οι επισκέπτες καλούνται να βυθιστούν στον κόσμο της μεγάλης ντίβας και να ανακαλύψουν τη μοναδική ερμηνεία της σε κάποιους από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της καριέρας της.
Στον δεύτερο όροφο του μουσείου, στο δωμάτιο Norma, βρίσκεται το σκηνικό της άριας Casta Diva. Η αίσθηση του χώρου είναι μυστικιστική και παροτρύνει τον επισκέπτη να απολαύσει τη φωνή της Κάλλας με κλειστά μάτια, ενώ το δεύτερο δωμάτιο είναι αφιερωμένο στην Tosca και ειδικά στην άρια Vissi d’ arte, vissi d’amore. Το επόμενο δωμάτιο είναι αφιερωμένο στην όπερα La Traviata, όπου μέσα από μια εντυπωσιακή σκηνική παρουσίαση το κοινό μπορεί να γνωρίσει την άρια Sempre Libera. Το τελευταίο δωμάτιο είναι αφιερωμένο στα masterclasses που έδωσε η Κάλλας την τελευταία περίοδο της ζωής της στη σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης, όπου σώζονται σπάνιες ηχογραφήσεις και φωτογραφίες.
Στον πρώτο όροφο η περιήγηση αρχίζει από την περίοδο 1923-1940, το ξεκίνημα δηλαδή της Μαρίας Κάλλας, ενώ ακολουθεί ένα ταξίδι στην πορεία της στην Ελλάδα αλλά και τη διεθνή καριέρα της σημαντικής ερμηνεύτριας. Στις επόμενες ενότητες ο επισκέπτης μπορεί να μάθει για την πλούσια κοσμική ζωή της και να καταλήξει σε στιγμές της τα έτη 1968 με 1977. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης περνά στις 9 Νησίδες του μουσείου οι οποίες είναι αφιερωμένες στις δασκάλες της μεγάλης καλλιτέχνιδας, στον μέντορά της και μαέστρο Toullio Serafin, αλλά και στους μεγάλους της ρόλους, την προσωπικότητα, την τεχνική και τον επαγγελματισμό της. Το κοινό συναντιέται με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής της, τη σχέση της με τη μόδα αλλά και τον μύθο και την κληρονομιά της Μαρίας Κάλλας, καταλήγοντας στις αναπαραστάσεις του έργου της στην τέχνη.
Στο ισόγειο του Μουσείου λειτουργεί με ελεύθερη πρόσβαση καφέ και κατάστημα με εκλεκτά αντικείμενα εμπνευσμένα από τη Μαρία Κάλλας, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις ώρες λειτουργίας του κτιρίου ανεξάρτητα από το αν έχουν προμηθευτεί εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο. Η γενική είσοδος στο μουσείο είναι 10 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο και την επίσκεψή σας σε αυτό, θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του μουσείου.
Πηγές: https://mariacallasmuseum.gr/
https://www.facebook.com/mariacallasmuseum
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ