Μουσικός διάλογος με τον Βασίλη Ράλλη

Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

Στην εποχή της τυποποιημένης μουσικής, ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι καλλιτέχνες οι οποίοι δουλεύουν σοβαρά και κρατούν ψηλά τη σημαία. Ένας από αυτούς είναι και ο Βασίλης Ράλλης. Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν.

Συνέντευξη

Τι είναι αυτό που σε ωθεί να γράφεις μουσική;

Β.Ρ.: Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Είναι πλέον καθημερινή μου ανάγκη και δυστυχώς ή ευτυχώς είναι το μόνο που ξέρω και προσπαθώ να κάνω.

Ποια τα ερεθίσματά σου, ώστε να γράφεις και να συνθέτεις;

Β.Ρ.: H καθημερινότητα, προσωπικά βιώματα και γενικότερα προσπαθώ μέσα από τα τραγούδια μου να δημιουργώ εικόνες που να έχουν κάτι να δείξουν και να πουν.

Ποια τα ακούσματά σου;

Β.Ρ.: Η μουσική, θεωρώ, δεν έχει ταμπέλες. Από παλιό, καλό λαϊκό μέχρι reggae, rock n ‘roll, λίγο απ’ όλα γενικά, αρκεί να είναι καλό. Συγκεκριμένα αγαπημένοι καλλιτέχνες οι Tom Waits, Elvis Presley, Groundation μέχρι Σωτηρία Μπέλλου και Μάρκο Βαμβακάρη.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε, από τη μέχρι τώρα πορεία σου, ότι έχεις ασχοληθεί με αρκετά είδη μουσικής. Θεωρείς ότι ένας μουσικός πρέπει να μένει προσκολλημένος σε ένα μόνο είδος ή να τολμάει να πειραματίζεται;

Β.Ρ.: Σε ευχαριστώ πολύ. Είμαι ακόμα στη φάση όπου ψάχνω τη μουσική μου ταυτότητα, με αποτέλεσμα να συνδυάζω πολλούς ήχους μαζί. Συγκεκριμένα, αν ακούσεις το πρώτο δίσκο έχει από ρεμπέτικο, post, Balkan, hip-hop κ.ά. Θεωρώ ότι κάθε καλλιτέχνης, ακόμα κι αν έχει ένα συγκεκριμένο ήχο, πρέπει να πειραματίζεται και να ψάχνεται με διάφορους ήχους για να ξεφεύγουμε και λίγο από τη μασημένη τροφή που παίζει γενικά.

Μουσικός διάλογος με τον Βασίλη Ράλλη

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσένα να μετατρέψεις μια ιδέα σε νότες;

Β.Ρ.: Καμιά φορά μπορεί να πάρει 5 λεπτά, υπάρχουν όμως και φορές που μπορεί να σου πάρει και 1 χρόνο. Είμαι λίγο του ύψους ή του βάθους. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να γράψω πολλές ιδέες μουσικές μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και άλλες που να πάρουν αρκετό καιρό.

Στους στίχους σου, επηρεάζεσαι από την Ελλάδα του 2018;

Β.Ρ.: Γράφω πολύ στοχευμένα και συγκεκριμένα αρκετές φορές. Σε μια εποχή που βιώνουμε ακραίες καταστάσεις και πρωτόγνωρες, κατά τη γνώμη μου, το μόνο μέσο και όπλο σε όλη αυτή τη παράνοια και παραπληροφόρηση που παίζει είναι τα τραγούδια.

Μουσικός Διάλογος με τον Βασίλη Ράλλη

Πιστεύεις ότι η μουσική, στην Ελλάδα της κρίσης, θα μπορούσε να ασκείται από κάποιον ως επάγγελμα;

Β.Ρ.: Είναι αρκετά δύσκολο και πρέπει να έχεις γερό στομάχι. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή του να κάνεις το χόμπι σου και κάτι που αγαπάς σαν δουλειά. Εγώ προσωπικά, βιοπορίζομαι από αυτό, αλλά είμαι συνέχεια στο τρέξιμο και προσπαθώ συνεχώς να μην μένω στάσιμος, οπότε αν αγαπάς αυτό που κάνεις θα βρει το δρόμο του, αργά ή γρήγορα.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι –όσον αφορά τη μουσική βιομηχανία- τι θα ήταν αυτό;

Β.Ρ.: Τα πάντα[χαχα]. Ας αρχίσουμε από τις δισκογραφικές, οι οποίες πλέον δεν χρηματοδοτούν μια δισκογραφική δουλειά αλλά ταυτόχρονα ζητάνε λεφτά ή θέλουν να εξαγοράσουν αυτό που είσαι. Μετά έρχεται η τηλεόραση η οποία τα μόνα μουσικά πρότυπα που προβάλει είναι τα ίδια και τα ίδια και πλέον η κατάσταση είναι το λιγότερο τραγική και χυδαία, νομίζω. Στη συνέχεια έρχονται τα ραδιόφωνα που, αν εξαιρέσεις κάποιους ιντερνετικούς σταθμούς που προσπαθούν αλλά δεν έχουν προβολή, οι μεγάλοι σταθμοί αναπαράγουν ό, τι τους πουλάνε οι δισκογραφικές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άπειρες καινούργιες δουλειές, ειδικά νέων ανθρώπων, που μένουν στην αφάνεια.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που ξεκινάει τώρα την πορεία του;

Β.Ρ.: Να έχει υπομονή και επιμονή και να μην το βάζει ποτέ κάτω. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα, άμα δεν μοχθήσεις και άμα δε φας τα μούτρα σου. Ειδικά, όταν μιλάμε για τέχνες, επειδή το επίπεδο πλέον είναι πολύ υψηλό, πρέπει να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος και να είσαι συνέχεια δημιουργικός.

Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Β.Ρ.: Μέσα στον Ιανουάριο του 2018 θα κυκλοφορήσει διαδικτυακά ο καινούργιος μου δίσκος με τίτλο “Πρώτη μέρα του χρόνου”, μια δουλειά που δουλεύω περίπου δύο χρόνια και είχα την τύχη και τη χαρά να είναι σε ενορχήστρωση και παραγωγή του κύριου Κ. Μέσα στο δίσκο θα υπάρχουν αρκετές συνεργασίες όπως Λεωνίδας Μπαλάφας, Ψαραντώνης κ.ά. Στο διαδίκτυο ήδη κυκλοφορόυν δύο κομμάτια με τίτλο “Ακούει Κανείς” και “Το αγρίμι” που το ερμήνευσε ο μεγάλος Ψαραντώνης.

Βασίλη, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες και σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σου!

 Β.Ρ.: Εγώ σας ευχαριστώ, να είστε πάντα καλά!!!

Επεξεργασία εικόνας: Νάντια Κίσκα

Απάντηση