Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Μπορείς να ζεις με τις μισές σου ρίζες; - Αριστονίκη Θοδωσίου-Τρυφωνίδου

  Μπορείς να ζεις με τις μισές σου ρίζες; – Αριστονίκη Θοδωσίου-Τρυφωνίδου

  -

  Μπορείς να ζεις με τις μισές σου ρίζες;

  Προσωπική άποψη: Δήμητρα Κωλέτη

  «Μπορείς να ζεις με τις μισές σου ρίζες;» ρωτά μέσω του τίτλου του παραμυθιού της η συγγραφέας Αριστονίκη Θοδωσίου-Τρυφωνίδου κι η ερώτηση αυτή, φέρνει στα χείλη του κάθε ανθρώπου την απόλυτη και πηγαία απάντηση:

  Όχι, δεν μπορούμε να ζήσουμε με τις μισές μας ρίζες καθώς το επίθετο ‘μισός’ θα στέκει τροχοπέδη και θα πληγώνει την ψυχή μας για πάντα, μιας και κάθε άνθρωπος αποζητά οι ρίζες του -οι γεννήτορές του- να είναι υγιείς κι αυτοί, που με την αγάπη τους θα τρέφουν την ύπαρξή του.

  Η συγγραφέας, προκειμένου να αντιληφθεί ο μικρός αναγνώστης – κι όχι μόνο, καθώς κατά την γνώμη μου το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί κυρίως από τους γονείς – τον ρόλο της φυσικής και της ουσιαστικής ύπαρξης του γονέα στη ζωή μας, χρησιμοποιεί ένα δέντρο, την ροδιά, ένα δέντρο που στην ιστορία του παραμυθιού αποτυπώνει τον ψυχικό πόνο του ατόμου που βιώνει την αποξένωση.

  Μπορείς να ζεις με τις μισές σου ρίζες

  Η ροδιά της ιστορίας μας λοιπόν βρίσκεται στο παρκάκι απέναντι από το σπίτι του μικρού μας αγαπησιάρη, ευγενικού και τρυφερού ήρωα, του Ανέστη, κι είναι μια ροδιά μισή, μισή πράσινη και μισή κατάξερη όπως κι ο ψυχικός κόσμος του ατόμου που ζει με τι μισές του ρίζες…

  Ο Ανέστης, που έχει υιοθετήσει τη ροδιά, την ποτίζει καθημερινά, την κλαδεύει και την περιποιείται. Ό,τι και να κάνει όμως τίποτα δεν αλλάζει με τη ροδιά, παραμένει μισή. μισή πράσινη και μισή ξερή κι αδύναμη.  Όσο για τους καρπούς της; Μισοί κι αυτοί… χωρισμένοι στα δυο…

  Όπως και ο φίλος του ο Ορέστης, που είναι θυμωμένος με τη μητέρα του που έφυγε από το σπίτι, όπως η Σταυριανή, που διώχνει μακριά τον μπαμπά της, κι όπως οι γονείς αυτών των παιδιών που χώρισαν τους συζύγους κι όχι τα παιδιά τους… Καρποί και ρίζες άρρωστοι, πληγωμένοι. Ποιο είναι το γιατρικό τους; Η ακόλουθη φράση τα λέει όλα:

  Όλες οι ιστορίες έχουν πολλά πρόσωπα και πολλές αφηγήσεις. Το θέμα είναι να μπορέσει κανείς να δει, στην ίδια ιστορία, όλα τα πρόσωπα και όλες τις αφηγήσεις…

  Ένα πολύ ωραίο βιβλίο στο οποίο η συγγραφέας μιλά με έξυπνο τρόπο και συγκινητικό λόγο για ένα σύγχρονο θέμα: για τις ρίζες και πόσο πληγώνει τα παιδιά αλλά και τους γονείς η αποξένωση. Διαβάστε το στα παιδιά σας! Και κυρίως διαβάστε το εσείς, γονείς, καθώς στο χέρι σας είναι να ‘’καλλιεργήσετε’’ υγιείς ρίζες που θα βγάλουν στην κοινωνία ένα ισορροπημένο και κυρίως ευτυχισμένο καρπό-άνθρωπο!

  Η εικονογράφηση ήταν εξαιρετική. Απέδωσε άψογα την ψυχική κατάσταση όσων βιώνουν την αποξένωση και ζουν με τις μισές τους ρίζες…

  Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος!

  Περίληψη: Οι γονείς μας είναι οι ρίζες μας. Όσο πιο βαθιά είναι η σχέση μας, τόσο πιο χαρούμενοι είμαστε. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν καλή σχέση με τους γονείς τους.

  Εσύ τι σχέση έχεις με τους γονείς σου;

  Με αυτή την ιστορία θα μάθεις πώς θα κάνεις τη σχέση σου με τους γονείς σου καλύτερη.

  Ακολούθησε τη σκέψη του Ανέστη και της μαγικής Ροδιάς του.

  Μπορείς να ζεις με τις μισές σου ρίζεςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Μπορείς να ζεις με τις μισές σου ρίζες;

  Συγγραφέας: Αριστονίκη Θεοδοσίου- Τρυφωνίδου

  Εικονογράφος: Εμμανουέλλα Κακαβιά

  Εκδόσεις: Φύλατος

  ISBN: 978-618-5318-57-4

  Ημ. Έκδοσης: 12/2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here