Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Κουβεντιάζοντας με τους Next Step Quintet

  Κουβεντιάζοντας με τους Next Step Quintet

  -

  Next Step Quintet

  Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

  Μπορεί ως χώρα να μην έχουμε και τόσο μεγάλη παράδοση στη τζαζ μουσική, αλλά υπάρχουν αρκετά καλά παραδείγματα εκεί έξω που θα μπορούσαν να τραβήξουν περισσότερο κόσμο προς αυτή τη κατεύθυνση. Ένα από αυτά είναι και το σημερινό μας συγκρότημα, οι Next Step Quintet. Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν!

  Συνέντευξη

  Τι είναι αυτό που σας ωθεί να γράφετε μουσική;

  N.S.Q.: Σε γενικές γραμμές, το να γράφουμε και να παίζουμε μουσική είναι μια ισχυρή και επείγουσα εσωτερική ανάγκη. Το τι ακριβώς μας ωθεί μας είναι μάλλον άγνωστο, άρα υποθέτουμε πως είναι μια θέληση να επικοινωνήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας με έναν πιο πρακτικό και δημιουργικό τρόπο από την ομιλία.

  Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα μουσικό να καταφέρει να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα σε ένα πεντάγραμμο;

  N.S.Q.: Το απλά να το εκφράσει είναι εύκολο· και πρέπει να είναι εύκολο και αβίαστο. Παρόλα αυτά, το να εκφράσει κάποιος κάτι το οποίο θα φέρει ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, είναι κάτι πολύ απαιτητικό.

  Ποια τα ακούσματά σας;

  N.S.Q.: Εκτείνονται για τον καθένα μας σε ένα τεράστιο φάσμα μουσικών ειδών και παραδόσεων. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που ακούμε φανατικά και επιπλέον τίποτα που να αποκλείουμε φανατικά.

  Το μουσικό τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα μπορούσα να πω ότι είναι πιο “νεωτεριστικό” από τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Σας επηρέασε αυτό ως προς την ενασχόλησή σας με τη τζαζ ή υπήρχε από πριν το μικρόβιο;

  N.S.Q.: Φυσικά και μας επηρέασε, και όχι μόνο λόγω της Ακαδημαϊκής του φύσης, αλλά και λόγω της κοινότητας των μουσικών που δημιουργείται σε ένα τέτοιο μέρος. Η αλληλεπίδραση μεταξύ καθηγητών και φοιτητών είναι ουσιαστική και αληθινή.

  Ως προς το «μικρόβιο», ο καθένας από εμάς καταπιανόταν με άλλα στυλ μουσικής πριν το Πανεπιστήμιο, άλλοι ροκ, άλλοι κλασσική μουσική και άλλοι Ελληνική μουσική. Η τζαζ είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να ανθήσει οποιαδήποτε αναφορά σε οποιαδήποτε μουσική, και αυτό είναι το συναρπαστικό με το να σπουδάζεις και να παίζεις αυτήν την μουσική.

  Πιστεύετε ότι υπάρχουν είδη ή η μουσική είναι μία και ενιαία; Εννοώ, γράφετε μονο τζαζ ή “παίζετε” και με άλλους ήχους;

  N.S.Q.: Θα δανειστούμε μια φράση του μεγάλου Duke Ellington που έλεγε ότι «Υπάρχουν μόνο δύο είδη μουσικής: καλή και κακή». Φυσικά και ερευνούμε το οτιδήποτε μπορεί να κάνει την μουσική μας πιο όμορφη, όπως ανέκαθεν έπρατταν πολλοί μουσικοί της τζαζ.

  Next Step Quintet

  Η εμπειρία της Νέας Υόρκης πως ήταν; Είναι το αμερικάνικο κοινό πιο συνειδητοποιημένο, όσον αφορά τη τζαζ μουσική ή το ελληνικό έχει κάνει πρόοδο τα τελευταία χρόνια;

  N.S.Q.: Η εμπειρία μας ήταν φανταστική, ωστόσο πολύ μικρή για να μπορέσουμε ουσιαστικά να εντοπίσουμε ομοιότητες και διαφορές σε κάτι τόσο ευρύ όσο αυτό που λέμε «κοινό». Με σιγουριά μπορούμε όμως να πούμε ότι το αμερικανικό κοινό έχει απίστευτα μεγαλύτερη εξοικείωση με αυτό το είδος, καθότι είναι η λαϊκή τους μουσική, σε ένα βαθμό τουλάχιστον. Το ελληνικό κοινό δεν δείχνει ακόμα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν τη μουσική, με εξαίρεση τις νεότερες γενιές. Στο εξωτερικό αυτό το γεγονός είναι σχεδόν αντίστροφο, δηλαδή το κοινό της τζαζ αποτελείται ως επί το πλείστον από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Πρέπει να διανύσουμε πολύ μεγάλη απόσταση πριν θεωρήσουμε ότι η τζαζ στην Ελλάδα έχει ένα σταθερό και συνειδητοποιημένο κοινό.

  Πάμε σε πιο “δύσκολες” ερωτήσεις. Είναι εφικτό πιστεύετε, στην Ελλάδα της κρίσης, να βιοπορίζεται κάποιος απ’την τέχνη του;

  N.S.Q.: Είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε καλλιτέχνη και ειδικά ανερχόμενο, να καταφέρει να βιοπορίζεται από την τέχνη του. Εκτός απο την επιβίωσή του, σχεδόν πάντα, καλείται να χρηματοδοτεί και τα πρότζεκτ τα οποία παράγει.

  Ο τομέας της μουσικής στη χώρα μας πλέον βαίνει καλώς ή όχι; Ποια η γνώμη σας και γιατί;

  N.S.Q.: Ως προς την ποιότητα της μουσικής που παράγεται, σαφέστατα βαίνει καλώς -με τις γνωστές εξαιρέσεις, που δεν συνιστούν μουσική δημιουργία αλλά προϊόντα μαζικής παραγωγής. Ως προς την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού εν γένει βαίνει αρκετά κακώς.

  Τι θα μπορούσε να αλλάξει;

  N.S.Q.: Η παρούσα κατάσταση όπως προείπαμε, χαίρει άκρας καλλιτεχνικής υγείας αλλά στερείται στήριξης. Πιο συγκεκριμένα, στερείται επένδυσης χρόνου και χρήματος. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερους φορείς (δήμους, ιδρύματα,χώρους πολιτισμού, σχολεία, ραδιόφωνα κλπ) που υποτίθεται ότι προάγουν τον πολιτισμό, να τον στηρίζουν πραγματικά, και με τρόπο που να αγγίζει και να πλησιάζει τον κόσμο. Η τέχνη δεν είναι για την ελίτ, είναι ουσιαστική ανάγκη όλων των ανθρώπων.

  Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

  N.S.Q.: ‘Εχουμε ήδη έτοιμες καινούριες συνθέσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουμε στις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις (θα ανακοινωθούν σύντομα) αλλά και στην επικείμενη εμφάνισή μας στο πλαίσιο του international jazz day στις 29 Απριλίου στο TheZoo στο Χαλάνδρι. Επίσης, σχεδιάζουμε την δημιουργία ενός βίντεο πάνω σε μία απο τις καινούργιες συνθέσεις μας.

  Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here