Κυριακή, 15 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΝτεμέλζα - Winston Graham

  Ντεμέλζα – Winston Graham

  -

  Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς Πόλνταρκ έχουμε την ιστορία της Ντεμέλζα. Βλέπουμε στο εξώφυλλο την ηθοποιό που ενσάρκωσε την Ντεμέλζα στην ομώνυμη σειρά του BBC στην τηλεόραση. Τελειώνοντας το πρώτο βιβλίο ήθελα πολύ να μάθω την εξέλιξη του ζευγαριού Ρος Πόλνταρκ και Ντεμέλζα και επιτέλους ήρθε η ώρα να μάθω τη συνέχεια…

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Το βιβλίο ξεκινά με ένα πολύ χαρμόσυνο γεγονός. Η έλευση του πρώτου παιδιού της Ντεμέλζα και του Ρος. Η Ντεμέλζα προσπαθεί πάρα πολύ να ανταπεξέλθει στην καινούργια της θέση και να φέρεται σαν την κυρία που οφείλει να είναι. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της γέννας προσπαθεί να κρατήσει τους τύπους. Νιώθει μειονεκτικά και προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη θέση της στην καρδιά του Ρος κατ’ αρχάς και μετά στην κοινωνία.

  Ο Ρος από την άλλη αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα ο ίδιος με όσα έχει δεχτεί να αναλάβει. Η τιμή του χαλκού έχει πέσει επικίνδυνα. Όσοι έχουν ορυχεία επηρεάζονται άμεσα, αλλά αυτό έχει και αντίκτυπο στους μεταλλωρύχους, που μαστίζονται από την πείνα και την αρρώστια. Στην προσπάθειά του να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια κατάσταση που θα τον φέρει σε πολύ δύσκολη θέση.

  Η Ντεμέλζα από την άλλη προσπαθεί να αναλάβει όσα πρέπει να κάνει μια παντρεμένη γυναίκα της νέας της θέσης. Δεν μπορεί όμως να ξεχάσει όσα νιώθει και όσα μπορούσε ελεύθερα να εκφράσει πριν. Κάτι την κατατρώει, και ενώ ξέρει ότι όλοι είναι εναντίον, εκείνη παίρνει την απόφαση να τολμήσει να κάνει μια κίνηση συμφιλίωσης για να βοηθήσει ένα άτομο που αγαπά πολύ. Όλες αυτές οι σκευωρίες όμως θα φέρουν τον Ρος προ τετελεσμένων γεγονότων. Όσο και καλή να είναι η θέληση, τα αποτελέσματα μπορεί να φέρουν την καταστροφή.

  Το ορυχείο ήταν ήσυχο κι η μέρα ήταν ήσυχη και κανείς δε πάλευε. Μόνο κάπου ψηλά, μέσα στην ομίχλη, ένας γλάρος πετούσε ουρλιάζοντας αδιάκοπα.

  Ο Ρος είναι ένας άντρας που, ενώ έχει μια θέση στην κοινωνία και κάποια καλή οικονομική κατάσταση, δεν ξεχνά όσους δυστυχούν, πεινάνε και αγωνίζονται να ταΐσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Το γεγονός ότι πολέμησε σε έναν πόλεμο πλάι σε φτωχούς ανθρώπους τον έκανε να σκεφτεί και να δει τη ζωή με τα αληθινά της χρώματα. Εκεί που η ζωή σου κινδυνεύει, η θέση σου και τα χρήματα δεν έχουν καμία αξία. Ο Ρος το έμαθε με τον σκληρό τρόπο και από τότε προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει αυτούς που είναι σε χειρότερη μοίρα από τον ίδιο. Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει τον απομακρύνουν από την Ντεμέλζα, που νιώθει τον ίδιο απόμακρο και την ίδια να αποζητά την προσοχή του.

  Τα χέρια του κύκλωσαν το πίσω μέρος του λαιμού της και θάφτηκαν μέσα στα πλούσια μαλλιά της, εκεί όπου κατσάρωναν πάνω από τους ώμους της. Της σήκωσε απαλά το κεφάλι μέχρι που το βλέμμα της συνάντησε πάλι το δικό του.

  Η Ντεμέλζα νιώθει αποξενωμένη. Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση ως σύζυγος του Ρος στέφθηκε από πλήρη αποτυχία. Η ντροπή της μετά από αυτό και ο τρόπος του Ρος την τάραξαν και την πόνεσαν. Η συνεχιζόμενη απουσία του της δημιουργεί έντονη ανασφάλεια. Η αγάπη τους και η αρμονία του σπιτιού τους κλονίζεται.

  Θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να σώσουν την αγάπη τους; Έχουν άραγε πιθανότητες να διαφυλάξουν την ευτυχία τους;

  Μου αρέσει πολύ ο χαρακτήρας της Ντεμέλζα. Είναι μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει και το διεκδικεί. Προσπαθεί να κάνει περήφανο τον σύζυγό της. Του προσφέρει την αγάπη και τη στήριξή της. Είναι όμως και πολύ ανεξάρτητη και ελεύθερη για την εποχή της. Αυτό της προξενεί πολλά προβλήματα, αλλά η δύναμη της θέλησης την καθιστά ικανή να ανταπεξέλθει σε όσα εμπόδια κι αν συναντήσει, ακόμα και εις βάρος του ίδιου της του εαυτού!

  Με κούρασε λίγο η ανάλυση των ορυχείων και των εργασιών των μεταλλωρύχων, αλλά σε ένα βιβλίο που η κύρια ασχολία των ανθρώπων και η κύρια πηγή εισοδήματος είναι τα ορυχεία, δεν μπορείς να το αποφύγεις. Ένα βιβλίο που δίνει μαθήματα ζωής και από τους δύο ήρωες, που ενώ μοιάζουν να διαφέρουν πολύ, έχουν τόσα κοινά στοιχεία. Και οι δύο αγωνίζονται για την ευημερία των ανθρώπων που νοιάζονται και αγαπούν! Μου κράτησε όμορφη συντροφιά και σας το προτείνω!

  Περίληψη: Στην Κορνουάλη του 18ου αιώνα, η Ντεμέλζα παρασύρει τους αναγνώστες σε μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών.

  Η Ντεμέλζα Καρν, κόρη ενός εξαθλιωμένου μεταλλωρύχου, η οποία σώθηκε από τον όχλο σε κάποιο πανηγύρι, είναι πλέον σύζυγος του Ρος Πόλνταρκ. Όμως, απρόοπτα γεγονότα θέτουν σε δοκιμασία το γάμο και την αγάπη τους… Οι προσπάθειες της Ντεμέλζα να προσαρμοστεί στους τρόπους της αριστοκρατίας -και του συζύγου της- της προκαλούν σύγχυση και πόνο, παρά τη χαρά της γέννησης του πρώτου τους παιδιού. Στο μεταξύ, ο Ρος ξεκινά έναν πικρό αγώνα για τα δικαιώματα των κοινοτήτων των μεταλλωρύχων, φυτεύοντας τους σπόρους της διχόνοιας ανάμεσα σε εκείνον και τον πανίσχυρο Τζορτζ Γουορλέγκαν. Θα καταφέρει η Ντεμέλζα να γεφυρώσει τις διαφορές, προτού καταστρέψουν τις πιθανότητές τους στην ευτυχία;

  Το δεύτερο μέρος της δημοφιλούς σειράς βιβλίων για την Κορνουάλη του 18ου αιώνα, που μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη και έγινε τηλεοπτικό φαινόμενο!

  Ντεμέλζα (απόσπασμα)Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ντεμέλζα (Poldark II)

  Συγγραφέας: Winston Graham 

  Εκδόσεις: Anubis 

  Σελίδες: 552

  ΙSBN: 978-960-623-334-0

  Ημερομηνία έκδοσης: 04/10/2021

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ