Κυριακή, 15 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΝτόνα και Τζακ - Σωκράτης Ε. Αντωνακάκης

  Ντόνα και Τζακ – Σωκράτης Ε. Αντωνακάκης

  -

  Το βιβλίο Ντόνα και Τζακ το ερωτεύεσαι από το υπέροχο εξώφυλλό του. Ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο κάτω από μια ομπρέλα στη βροχή. Καταλαβαίνεις αμέσως ότι θα διαβάσεις για έναν μεγάλο έρωτα, αλλά δεν είναι ένα βιβλίο που μιλάει μόνο για τον έρωτα. Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο, παίρνεις μια πολύ μικρή ιδέα του τι θα διαβάσεις, και φυσικά αυτό είναι που το κάνει τόσο ιδιαίτερο.

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Η Ντόνα και ο Τζακ είναι δύο παιδιά Αφροαμερικανών που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά στο Κονάουα της Οκλαχόμα. Το γεγονός ότι ήταν γείτονες έδεσε αυτά τα δύο παιδιά με βαθιά φιλία. Σε όλα ήταν μαζί. Στις βόλτες, στις σκανδαλιές, στο σχολείο, στις χαρές και τις λύπες. Μεγάλη αγάπη και των δύο η τζαζ μουσική. Μεγαλώνοντας, η βαθιά φιλία μετατράπηκε σε αγάπη και τελικά σε έρωτα. Από μικρά ξέρανε ότι ο ένας γεννήθηκε για τον άλλο. Ο Τζακ ήταν πειραχτήρι και του άρεσε να κάνει πλάκες. Όταν όμως τα πράγματα έπαιρναν άσχημη τροπή, η Ντόνα ερχόταν σαν ειρηνοποιός και ηρεμούσε τα πνεύματα. Ο Τζακ ήταν ετοιμόλογος αλλά ποτέ δεν χαλούσε χατίρι στην Ντόνα του.

  Ακόμη και όταν ο Τζακ κατατάχτηκε στον στρατό και πήγε να πολεμήσει στο Βιετνάμ, η Ντόνα ήταν πάντα μαζί του. Την κουβαλούσε στην καρδιά του και είχε γράψει το όνομά της στο κράνος του. Τα όσα είδε εκεί, του άνοιξαν τα μάτια. Απέκτησε φίλους καρδιακούς, γνώρισε ρατσιστές και για πρώτη φορά ένιωσε το μίσος τους να τον τρυπάει, ήρθε σε επαφή με εχθρούς και κατάλαβε ότι δεν είναι όλοι κακοί και όλα γίνονται για το συμφέρον των δυνατών. Ήρθε πολύ κοντά στον θάνατο, αλλά κατάφερε να βγει νικητής και να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ντόνα. 

  Ο γάμος τους έφερε χαρά στις οικογένειες και τους γνωστούς τους, αν και όλοι τον περίμεναν! Και το ζευγάρι τελικά καταλήγει στο Μπρούκλιν για να ξεκινήσει η ζωή του σε καλύτερες συνθήκες, οικονομικές εννοώντας. Γιατί φυσικά στην Οκλαχόμα ήταν πολύ καλύτερα μεταξύ οικογένειας και φίλων. Ο Τζακ βρήκε δουλειά ως ταξιτζής, χάρη στις γνωριμίες του στο Βιετνάμ, και η Ντόνα σε ένα βιβλιοπωλείο. Απέκτησαν πολλούς φίλους γιατί ήταν άνθρωποι χαμογελαστοί. Μοίραζαν αγάπη και σεβασμό, κατανόηση και συμπάθεια. Αγαπούσαν τη ζωή και τη ζούσαν όπως έπρεπε. Πρόσφεραν σε όσους είχαν ανάγκη. 

  Η ζωή όμως δεν είναι μόνο χαρές. Μετά από ένα θλιβερό και απρόσμενο γεγονός, ο Τζακ χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του και η δυστυχία γίνεται πλέον μόνιμος συνοδοιπόρος του. Θα πάρει πολλά μαθήματα ζωής και θα προσφέρει και ο ίδιος αρκετά. Μέσα από ανεξήγητες καταστάσεις, τρομακτικά φαινόμενα και συμπτώσεις που δεν μπορείς να διανοηθείς, ο Τζακ θα καταλάβει ότι όλα στη ζωή είναι προκαθορισμένα. Το πεπρωμένο του καθενός είναι γραμμένο και δεν μπορείς να το αποφύγεις. Μια υπόσχεση τον κρατά δέσμιο και για να την εκπληρώσει αναγκάζεται να κάνει πράγματα πέραν του νόμου και του χαρακτήρα του. Αυτό θα σημαδέψει τη ζωή του, αλλά για όλα υπάρχει κάποιος λόγος… Όλα κάποια στιγμή μπαίνουν στη θέση τους και ο Τζακ αντιλαμβάνεται ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν σχέση με τα μονοπάτια που διαλέγουμε να βαδίσουμε στα σταυροδρόμια της ζωής.

  Ένα βιβλίο βαθιά συναισθηματικό για την απώλεια και το πώς η αγάπη μπορεί ν’ αλλάξει το πεπρωμένο…

  Αυτό το βιβλίο είναι πλημμυρισμένο συναισθήματα. Τα κυρίαρχα είναι η αγάπη και η ελπίδα. Ο Τζακ είναι πραγματικά η χαρά της ζωής. Ένας άνθρωπος τόσο αγνός και ανόθευτος από κακίες και πάθη, που πραγματικά νιώθεις ότι διαβάζεις για κάποιον άγγελο. Τα δάκρυα έτρεξαν από τα μάτια μου σε αρκετά σημεία του βιβλίου. Είτε λόγω θλίψης είτε λόγω χαράς και αγαλλίασης. Νιώθεις ότι είσαι δίπλα τους, νιώθεις την αγάπη τους, νιώθεις την καλοσύνη που κρύβουν μέσα τους, τη θλίψη όταν έρχονται αντιμέτωποι με ρατσιστές, την ευτυχία της αλληλεγγύης και της προσφοράς από άτομα που εργάζονται για τα απαραίτητα. 

  Είχαν πολλά να πούνε μεταξύ τους. Ήταν τόσο ερωτευμένοι, που δεν ήθελαν να ξεκολλήσει ο ένας από τον άλλον. Την υπόλοιπη μέρα, μέχρι αργά το βράδυ, ο Τζακ και η Ντόνα έκαναν βόλτες αγκαλιά, περπάτησαν από τα αγαπημένα τους μονοπάτια, έκατσαν στον στάβλο τους και μιλούσαν ώρες ατελείωτες για το τι έκανε η Ντόνα όλο αυτόν τον καιρό και για τις εμπειρίες του Τζακ στο Βιετνάμ. 

  Τα μηνύματα που μας προσφέρει αυτό το βιβλίο είναι πολλά. Πρέπει όμως να το διαβάζεις με την καρδιά ανοικτή. Για να μη χάσεις κανένα. Μπορεί κάποιο από αυτά να σου χρειαστεί και να αλλάξεις κι εσύ τη ζωή κάποιου όπως ο Τζακ. Το μεταφυσικό στοιχείο που υπάρχει στο βιβλίο μου άρεσε και η ελπίδα που μου άφησε, μου γλύκανε την καρδιά. Η δύναμη που μπορεί να κρύβει ένας άνθρωπος μέσα του είναι αυτό που τον βοηθάει να βγει νικητής σε κάθε στραβοπάτημα ή εμπόδιο που μπορεί να του βάλει η ζωή. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο και εμείς δεν πρέπει να κλαίμε για πράγματα που έχουν γίνει, αλλά να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον για να μην επαναληφθούν. 

  Κλείνοντας το βιβλίο λοιπόν με δάκρυα ακόμη να κυλούν από τα μάτια μου, μου μένει αυτή η γλύκα. Η γλύκα ότι όλα έχουν μπει στη θέση τους. Ότι όλα έχουν κάποια εξήγηση και ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τη ζωή να κυλάει χωρίς να τη ζούμε… Μου άρεσε πάρα πολύ. Ένιωσα κομμάτι της ζωής αυτών των δύο υπέροχων ανθρώπων. Πήρα από αυτούς πολλά μαθήματα ζωής. Ακόμα περισσότερο πήρα αγάπη, συμπόνια, ελπίδα, ευτυχία και αλληλεγγύη. Η καλοσύνη και η αγνότητα της καρδιάς τους έκαναν θαύματα και πρόσφεραν χαρά. Θα κουβαλάω πάντα στην καρδιά μου την Ντόνα και τον Τζακ, για να θυμάμαι τι μπορείς να κάνεις όταν η καρδιά σου είναι αγνή! Μου κράτησε απίστευτη συντροφιά! Μην το χάσετε!

  Περίληψη: Πολλές φορές η ζωή σού αρπάζει πράγµατα αγαπηµένα, που η ίδια σου είχε δώσει. Με κάποιον τρόπο όµως, σε ανύποπτο χρόνο, σ’ τα επιστρέφει πίσω… Φτάνει µόνο να το αντιληφθείς. Αυτό ακριβώς καλείται να καταλάβει ο Τζακ, ένας Αφροαµερικανός από την Οκλαχόµα, που µετακόµισε µε την αγαπηµένη του Ντόνα στο Μπρούκλιν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

  Μετά από ένα θλιβερό γεγονός, ο Τζακ, παγιδευµένος στη δυστυχία του, θα έρθει αντιµέτωπος µε απίστευτες συµπτώσεις, αναπάντεχες εκπλήξεις και τροµακτικές καταστάσεις. Μια σειρά ανατριχιαστικών γεγονότων θα τον φέρουν στα όριά του και αντιµέτωπο µε το ανεξήγητο και το µεταφυσικό. Μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση θα τον οδηγήσει µοιραία σε µια αδιανόητη για τον χαρακτήρα του πράξη, λύνοντας έτσι µια εκκρεµότητα που τον βασάνιζε τα τελευταία χρόνια.

  Στην πορεία, αρχίζει και κατανοεί τους µυστικούς γρίφους αυτού του µυστηριώδους παιχνιδιού που παίζει η µοίρα και συµπεραίνει πως τίποτα δεν είναι τυχαίο.

  Ένα µυθιστόρηµα βγαλµένο µέσα από τη ζωή, που θα σας γεµίσει µε αστείρευτη ελπίδα, αγάπη και δύναµη, ταξιδεύοντάς σας µέσα από αληθινά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Μπείτε µέσα στο σώµα του Τζακ και δείτε τη ζωή του µέσα από τα δικά του µάτια, ακούστε όσα ακούει, νιώστε όσα νιώθει. Ακολουθήστε τον και γίνετε συνεργός του στα πάντα… Μπορεί και να σας χρειαστεί!

  Ντόνα και Τζακ - Σωκράτης Ε. ΑντωνάκηςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ντόνα και Τζακ

  Συγγραφέας: Σωκράτης Ε. Αντωνακάκης

  Εκδόσεις: Πηγή 

  ΙSBN: 978-960-626-446-7

  Σελίδες: 516

  Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ