Νυμφόπετρες – Μία γαμήλια συνοδεία που… πέτρωσε!

Γράφει η Ελένη Φυντανή

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στην κεντρική Μακεδονία, κάπου ανάμεσα στους πρόποδες του Χολομώντα και του Όρους Παγγαίο, εκεί που το έδαφος καλύπτεται από ένα ζωντανό πράσινο, μια παράξενη δημιουργία της φύσης μου έκλεψε το ενδιαφέρον.

Μια σειρά από πέτρες περίπου στο ύψος των τεσσάρων μέτρων στέκονταν παγωμένες στη μέση του απέραντου κάμπου σε έναν κυκλικό σχηματισμό. Κάνοντας μια στάση στο χωριό Νυμφόπετρα ρώτησα τι θα μπορούσε να συμβολίζει αυτή η ιδιομορφία της φύσης.

Από μια γιαγιά που καθόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού της έμαθα ότι ένας απίστευτος μύθος κρύβεται πίσω από αυτές τις περίεργα στοιχισμένες πέτρες. Φημολογείται ότι πρόκειται για μια γαμήλια συνοδεία, η όποια πέτρωσε! Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, πριν από πολλά χρόνια μια μάνα καταράστηκε την άπληστη κόρη της, η όποια λίγο πριν το γάμο της πήρε από το σπίτι των γονιών ακόμα και τη δαχτυλήθρα της μάνας της. Η πλεονεξία της κόρης εξόργισε τη μητέρα της, προκαλώντας την να αφήσει στο γάμο το τραγικό στίγμα της με μία φοβερή κατάρα. Την κατάρα της άκουσε μία νύμφη του δάσους, μία δρυάδα, η οποία την πραγματοποίησε. Έτσι, η γαμήλια αυτή συνοδεία μεταμορφώθηκε σε πέτρες, παίρνοντας αργότερα το όνομα Νυμφόπετρες!

Αξιοπερίεργα μυστηριώδεις αποτελούν οι πέτρινες μορφές του παραλίγο νυμφευμένου ζεύγους, αφού είναι οι πιο ξεκάθαρες από όλες τις υπόλοιπες! Με την πρώτη ματιά μπορεί να αντιληφθεί κανείς ποιο είναι το άτυχο ζευγάρι. Η νύφη δίπλα στον γαμπρό με το μακρύ πέπλο της να βρίσκεται στα χέρια ενός μικρού κοριτσιού!

Νυμφόπετρες-Μία γαμήλια συνοδεία 

Βέβαια, υπάρχει άρτια τεκμηριωμένη γεωλογική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό απορρίπτοντας αυτόν τον απόκοσμο, αλλά και συναρπαστικό τοπικό μύθο. Επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι στο σημείο αυτό είναι καταγεγραμμένη έντονη γεωλογική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της γεωλογικής της εξέλιξης και της διαγένεσης των πετρωμάτων, τα οποία συγκροτούν το υπόστρωμα του εδάφους. Το πέτρωμα αυτό, το οποίο έχει διαμορφώσει τις μυθικές αυτές πέτρες, ονομάζεται τραβερτίνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here