Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Νυχτοπτερίτες - George R.R. Martin

  Νυχτοπτερίτες – George R.R. Martin

  -

  Νυχτοπτερίτες

  Προσωπική άποψη: Παντελής Μαυρομμάτης

  Επτά ιστορίες από το δημιουργό του Game of Thrones, ένας εξαιρετικός συνδυασμός επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. Ο George Martin ό,τι και να γράψει έχει τον τρόπο να σε κρατήσει σε αγωνία μέχρι το τέλος της ιστορίας του. Λόγω του μεγάλου όγκου, έχω επιλέξει τρεις από αυτές τις ιστορίες, δίχως ωστόσο να υποβαθμίζω τις υπόλοιπες.

  Ειδικά το «Και εφτά φορές ποτέ τον άνθρωπο μην τον σκοτώσεις», το οποίο δε θα αναλυθεί εδώ, στέλνει δυνατά διαχρονικά μηνύματα όσον αφορά τους πολέμους που γίνονται εν ονόματι της θρησκείας και του εκάστοτε Θεού.

  Νυχτοπτερίτες: Ο Ρόιντ Έρις, κυβερνήτης του αστρόπλοιου «Νυχτοπτερίτης» και οι εννιά επιβαίνοντες επιστήμονες, ξεκινούν για ένα διαστρικό ταξίδι πέντε εβδομάδων περίπου, προκειμένου να ανακαλύψουν μια χαμένη, μεγαλοπρεπή φυλή του διαστήματος, τους Βόλκριν. Οι επιστήμονες μπορούν μονάχα να ακούν τη φωνή του κυβερνήτη, ή να βλέπουν το ολογραφικό φάσμα του όποτε ο ίδιος το επιθυμεί. Αυτό δημιουργεί δυσφορία στους επιστήμονες. Ο ίδιος, δείχνει να έχει μάτια και αυτιά παντού μέσα στο σκάφος.

  «Τους παρακολουθούσε να δουλεύουν, να τρώνε, να κοιμούνται, να συνουσιάζονται. Άκουγε ακούραστα τις κουβέντες τους. Μέσα σε μια βδομάδα τούς είχε μάθει όλους, και τους εννιά, και είχε αρχίσει να ξετρυπώνει τα ένοχα μικρά μυστικά τους.»

  Νυχτοπτερίτες

  Μετά από δύο εβδομάδες, οι εννιά επιβαίνοντες νιώθουν πλέον ανία και νευρικότητα, καθώς ο γνωστός άγνωστος κυβερνήτης δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο πλήρωμα του σκάφους αυτοπροσώπως.

  «Το νιώθω, είπε και άρπαξε τον ντ’ Μπράνιν από το μπράτσο. Τα μακριά νύχια του χώθηκαν οδυνηρά στη σάρκα του άλλου άντρα. “Κάτι πάει στραβά, Καρόλι, κάτι πάει πολύ στραβά. Αρχίζω και φοβάμαι.”»

  Σύντομα οι επιστήμονες θα αρχίσουν να τρομοκρατούνται, αναλογιζόμενοι τις πιθανές προθέσεις του κυβερνήτη για τους ίδιους από τα συμφραζόμενά του. Η κατάσταση θα γίνει πλέον ανεξέλεγκτη όταν θα αρχίσουν οι απειλές εκατέρωθεν, ενώ η αρχή του τέλους θα έρθει όταν, έπειτα από μια λογομαχία του κυβερνήτη με τους επιστήμονες, το κεφάλι ενός εξ αυτών θα εκραγεί μπροστά σε όλους. Λίγο αργότερα, άλλοι δύο επιστήμονες αγνοούνται μυστηριωδώς. Και οι τρεις τους, νεκρός και αγνοούμενοι, είχαν ένα κοινό. Θανάσιμο…

  «Με νωχελική χάρη, το χέρι της ξεπρόβαλε πίσω από την πλάτη της. Το μαχαίρι άστραψε καθώς διέγραφε τη φονική καμπύλη του… Στο σαλόνι έβρεχε. Μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και πιάτα, κομμάτια από ανθρώπινα σώματα κινούνταν ξέφρενα μέσα στο δωμάτιο.»

  Παράκαμψη: Η λέμβος του Καμπαράτζιαν πλέει στα καταπράσινα νερά μιας από τις πολλές λίμνες του πλανήτη Γκρότολ, καθώς επιστρέφει από την αποστολή στις Μεγάλες Λίμνες: την αναζήτηση σπειρόλιθων. Οι υπόλοιποι τρεις συνεπιβαίνοντες στη βάρκα φορούν τις γκρίζες φόρμες εργασίας, ενώ στο πίσω μέρος του κρανίου τους υπάρχει μια ατσάλινη πλακέτα. Οι τρεις νεκροβάτες δεν έχουν ανθρώπινες αισθήσεις εδώ και πολύ καιρό. Είναι νεκροί. Ο Καμπαράτζιαν όμως, μπορεί να δει με τα μάτια τους και να ακούσει με τα αυτιά τους, χρησιμοποιώντας το νεκροχειριστήριο. Είναι χειριστής νεκροβατών.

  ΝυχτοπτερίτεςΑφήνει τους νεκροβάτες του στις ξύλινες κουκέτες τους δίπλα στο ποτάμι και επιστρέφει στον καταυλισμό. Πηγαίνει κατευθείαν στο πανδοχείο να πιει λίγο κρασί και να χαλαρώσει από την κούραση της δουλειάς. Εκεί θα μπει λίγο αργότερα ο Μπάρτλινγκ με τους μπράβους του, ο οποίος μισεί θανάσιμα τους χειριστές νεκροβατών, και θα ανακοινώσει σε όλους τους θαμώνες ότι από την επόμενη μέρα αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρίας εξόρυξης σπερόλιθων, για την οποία εργάζεται ο Καμπαράτζιαν.

  Το μέλλον του Καμπαράτζιαν φαντάζει πλέον εξαιρετικά δυσοίωνο στην εταιρία. Σαν ύστατη προσπάθεια για να μην εκδιωχθεί από την εταιρία, αποφασίζει να βγει έξω και να μαζέψει όσο περισσότερους σπειρόλιθους μπορεί, είτε για να τους περάσει λαθραία σε άλλους πλανήτες, είτε μπας και καταφέρει να εξαγοράσει αυτός την εταιρία. Μαζί με το συνεργάτη του τον Κόχραν και τους νεκροφάγους τους, ξεκινάνε με τη λέμβο τους για τις υπόγειες σπηλιές, κάτω από το ποτάμι, εκεί όπου πρόσφατα ο Καμπαράτζιαν εντόπισε μεγάλα κοιτάσματα σπειρόλιθων. Η δύσκολη κατάβαση στις σκοτεινές σπηλιές δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουν αυτή τη νύχτα. Σύντομα ένας μεγαλύτερος τρόμος θα τους επισκεφτεί, εκεί κάτω στα σκοτεινά υπόγεια…

  «Ο Κόχραν ανασήκωσε τους ώμους του. “Όταν περνούσαμε μέσα από τις σπηλιές, θα ορκιζόμουν πως άκουσα μια άλλη λέμβο κάπου πίσω μας…”»

  Σαββατοκύριακο σε εμπόλεμη ζώνη: Σάββατο πρωί. Το ελικόπτερο με τη διμοιρία που έχει αποστολή να ψάξει τους Κόνκομ μέσα στα δάση, προσγειώνεται σ’ ένα βραχώδες ξέφωτο περικυκλωμένο από αειθαλή δέντρα. Εδώ και πενήντα χρόνια δε γίνονται πραγματικοί πόλεμοι. Αν κάποιος επιθυμεί να πολεμήσει, θα πρέπει να πληρώσει. Μπορεί να επιλέξει την τοποθεσία του πολέμου μεταξύ βουνών, ζούγκλας ή δρόμων της πόλης. Κάθε πόλεμος κρατάει για ένα Σαββατοκύριακο.

  «Η ζωή είναι πιο γλυκιά όταν ο θάνατος είναι κοντά.»

  Η διμοιρία μπαίνει στο δάσος. Παντού πτώματα σε αποσύνθεση, πυροβολισμοί, κραυγές αγωνίας και τρόμου, ελεύθεροι σκοπευτές. Ο Άντριου Μπερτς, ένα από τα μέλη της διμοιρίας, δεν αντέχει και ξεσπάει σε κλάματα. Έντρομος διαπιστώνει ότι αρχίζει και ερεθίζεται όσο περισσότερους νεκρούς βλέπει. Φοβάται όμως να σκοτώσει, αλλά πρέπει να το κάνει για να πάρει μπόνους για την επόμενη μάχη και ίσως μια καλύτερη θέση στην ιεραρχία της μάχης. Λίγο αργότερα, η διαστροφικότητά του θα φτάσει σε τελείως ανεξέλεγκτο σημείο… Μια ιστορία με ιδιαίτερα σκληρό φινάλε, άμεσο επακόλουθο όταν η φρίκη του πολέμου μετατρέπεται σε σπορ…

  «Μπροστά μας ένα πεσμένο δέντρο σαπίζει, με ένα νεκρό σώμα ριγμένο πάνω του. Το πρόσωπό του είναι θαμμένο στο αιματοβαμμένο χιόνι. Σαν ταμπλό βιβάν από ταινία. Δε με αγγίζει μέχρι που συνειδητοποιώ πως είναι πραγματικό. Τότε τινάζομαι απότομα. Είναι καιρό πεθαμένος… Πόσα χρειάστηκε να πληρώσει για το αμφίβολο προνόμιο να σαπίζει εδώ έξω;»

  Περίληψη: Νυχτοπτερίτες. Μια συγκλονιστική συλλογή διηγημάτων από το συγγραφέα του Game of Thrones, με σημείο αναφοράς την εξερεύνηση του διαστήματος και τον κοσμικό τρόμο.

  Νυχτοπτερίτες. Εννέα εκκεντρικοί επιστήμονες αναχωρούν για μια επική αποστολή στα πέρατα του γνωστού σύμπαντος αναζητώντας τα ίχνη μιας μυθικής εξωγήινης φυλής. Ωστόσο, το πραγματικό μυστήριο θα αποδειχτεί το μόνο σκάφος που δέχτηκε να τους μεταφέρει, ο Νυχτοπτερίτης, καθώς το ίδιο και ο κυβερνήτης του έχουν άλλα, πιο σκοτεινά σχέδια για την ομάδα…

  Νυχτοπτερίτες. Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται πέντε ακόμη ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, που εξερευνούν τις δυνατότητες της ανθρώπινης τεχνολογίας και ανασύρουν βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα από τις πιο σκοτεινές γωνίες του ανθρώπινου μυαλού. Τι θα συνέβαινε αν οι πόλεμοι ήταν απλώς ένα σπορ; Υπάρχουν τελικά παράλληλα σύμπαντα; Τι ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα; Τι σημαίνει να αγαπάς πραγματικά;

  Στοιχεία Βιβλίου

  ΝυχτοπτερίτεςΤίτλος: Νυχτοπτερίτες

  Συγγραφέας: George R.R. Martin 

  Εκδοτικός: Anubis

  Σχήμα: 14 x 20.5

  Σελίδες: 384

  ISBN: 978-960-623-123-0

  Ημερομηνία Έκδοσης: 15/2/2019

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here