Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων - Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

  Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων – Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

  -

  Από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου «Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων». Η Ναταλία Καπατσούλια το εικονογράφησε και  απευθύνεται σε ηλικίες έξι ετών και άνω.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο Αλέκος, ο ήρωας της ιστορίας μας, έχει μια περίεργη, θα έλεγα, σχέση με τα ζώα. Στο χωριό του παππού του βρίσκει την ευκαιρία να κάνει ένα σωρό πειράματα «από καθαρά επιστημονικό ενδιαφέρον». Ο πατέρας του είναι πραγματικός επιστήμονας και κάνει στη δουλειά του πολλά πειράματα. Λίγο από έμφυτη περιέργεια, όπως όλα τα παιδιά, λίγο που θέλει να γίνει σαν τον πατέρα του, τα ζώα δεν περνούν όμορφες στιγμές στα χέρια του.

  Σήμερα, μάλιστα, θα κάνω ένα νέο πείραμα. Θα βγάλω τις κεραίες από τις πεταλούδες που θα πιάσω και θα τις βάλω στο ραδιόφωνο του παππού που δεν έχει καλό σήμα και χάνω συνέχεια την αγαπημένη μου εκπομπή. 

  Φοράει ένα τσίγκινο πιάτο στο κεφάλι του, παίρνει την απόχη του και ξεκινά να βρει πεταλούδες. Αλλά το σχέδιό του δεν φαίνεται να πηγαίνει όπως το είχε φανταστεί. Μια μεγάλη ανατροπή τον περιμένει….

  Πρόκειται για μια ευφάνταστη και άκρως χιουμοριστική ιστορία, που δίνει μια καλή αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για τα δικαιώματα των ζώων. Μπορεί ο ήρωας του βιβλίου να κάνει αυτά τα πειράματα χωρίς ίχνος κακίας, καθαρά για επιστημονικούς λόγους, καθημερινά όμως διαβάζουμε ή ακούμε για περιστατικά κακοποίησης ζώων από ανήλικα άτομα και αυτό είναι πολύ θλιβερό να συμβαίνει. Πανέμορφη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου που συμπληρώνει το κείμενο. 

  Ένα βιβλίο που μπορεί να αξιοποιηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς για να θέσουν τα όρια και να κατανοήσουν τα παιδιά ότι ο άνθρωπος δεν είναι κυρίαρχος στον πλανήτη Γη. Συνυπάρχει με τα ζώα και οφείλει να σέβεται τα δικαιώματά τους και τη ζωή τους. 

  Περίληψη: Την περασμένη εβδομάδα πέρασα απίθανα στο χωριό του παππού. Έπιανα πυγολαμπίδες, τους έβαζα φωτιά και τις έκανα πυρολαμπίδες. Ζουλούσα τις πασχαλίτσες, για να φύγουν οι μαύρες βούλες. Τραβούσα τα πόδια στις ακρίδες, για να πηδούν πιο μακριά, και γίνονταν μακρίδες. Όλα αυτά, βέβαια, τα έκανα από «καθαρά επιστημονικό ενδιαφέρον», όπως λέει και ο μπαμπάς, που είναι αληθινός επιστήμονας, με πτυχίο και γραφείο. Σήμερα, όμως, το νέο μου πείραμα με τις πεταλούδες δεν πήγε όπως υπολόγιζα… Μια χιουμοριστική ιστορία για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στη φύση και στα πλάσματά της.

  Στοιχεία βιβλίου

  Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων Τίτλος: Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων

  Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου 

  Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική 

  ISBN: 978-960-563-518-3

  Σελίδες: 40

  Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2023

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα 

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ