Ο Ατσαλόκαρδος

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παντελή

Το βιβλίο Ατσαλόκαρδος είναι το πρώτο βιβλίο από την τριλογία των Τιμωρών του Brandon Sanderson.

Οι επικοί είναι άνθρωποι με μεταφυσικές δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις διαβρώνουν τις ψυχές τους, μετατρέποντάς τους σε δολοφονικούς τύραννους που θεωρούν τους εαυτούς τους θεϊκούς. Ο Ατσαλόκαρδος είναι ένας από αυτούς, μπορεί να μετατρέψει οτιδήποτε αγγίζει σε ατσάλι, ακόμα και το ίδιο του το δέρμα.

Είναι σχεδόν άτρωτος. Δολοφονεί τον πατέρα του Ντέιβιντ αλλά όχι πριν τραυματιστεί από εκείνον στο πρόσωπο, αφήνοντας ένα σημάδι στον πιο άτρωτο από τους επικούς. Ο Ντέιβιντ είναι το μόνο άτομο που τον έχει δει να ματώνει και περνάει όλη του τη ζωή σχεδιάζοντας την κατατρόπωση αυτού του τυράννου.

Έχω δει τον Ατσαλόκαρδο να ματώνει.

                                                            Και είμαι αποφασισμένος να τον δω ξανά.

Ο ΑτσαλόκαρδοςΟ Ντέιβιντ, τώρα δεκαοχτώ χρονών, θέλει να γίνει μέλος των Τιμωρών: μια ομάδα που κυνηγάει και σκοτώνει επικούς. Είναι επιδέξιοι και έχουν στα χέρια τους μοναδική τεχνολογία που εφηύρε ο αρχηγός της ομάδας, ο Προφ.  Ο Ντέιβιντ πιστεύει ότι μαζί με τη βοήθεια των τιμωρών μπορεί να σκοτώσει τον Ατσαλόκαρδο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να τους βρει και, όταν το κάνει, πρέπει να τους κάνει να τον εμπιστευθούν.

Οι τιμωροί αποτελούνται από αρκετούς εκκεντρικούς χαρακτήρες, ο καθένας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους έκαναν μοναδικούς στα μάτια μου. Κάποια στοιχεία σχετικά με αυτούς εξηγούνται στο τέλος και προσωπικά με άφησαν με ανοιχτό το στόμα.

Η πλοκή του βιβλίου είναι γεμάτη με την ανάγκη για εκδίκηση και δράση. Διαβάζουμε από την οπτική γωνία του Ντέιβιντ, ο συγγραφέας έχει αποτυπώσει τη φωνή του χαρακτήρα με τέτοιο τρόπο που σε έκανε να νομίζεις ότι είχε γράψει ο ίδιος το βιβλίο. Είναι από αυτούς τους χαρακτήρες που αγαπάς αμέσως και σε ενδιαφέρει το ταξίδι του, ήταν ανθρώπινος, έκανε λάθη, είχε χιούμορ και ήταν αποφασισμένος, σίγουρος για το τι θέλει.

Κάθε επικός έχει μια αδυναμία, η μια πιο περίεργη από την άλλη. Η αδυναμία του Ατσαλόκαρδου εμφανίστηκε μονάχα μια φορά, την ημέρα που ο πατέρας τον πυροβόλησε κατά λάθος. Όμως, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν αυτό που τον έκανε αδύναμο. Θα μπορούσε να είναι αντικείμενο, ένα συναίσθημα, μια σκέψη, οτιδήποτε. Ο Ντέιβιντ και οι Τιμωροί προσπαθούν να βρουν την αδυναμία του και να δώσουν ένα τέλος στην ύπαρξή του και στην εξουσία που ασκεί στο Νιουκάγο, την πόλη τους.

αταλόκαρδος

Το πρώτο βιβλίο με ικανοποίησε πάρα πολύ, δεν μπόρεσα να βρω κάποιο ελάττωμα, η πλοκή φαίνεται απλή στην αρχή και σε εξαπατά. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα με εκπλήξει τόσο πολύ βιβλίο και τόσες φορές. Ήταν φανταστικό, ανεπανάληπτο, το τέλειο πρώτο βιβλίο. Ανυπομονώ να δω τι μας επιφυλάσσει το δεύτερο.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους.  


Βιντεοκριτική: Ο Ατσαλόκαρδος

Fantasy Lab

Περίληψη: Πριν από δέκα χρόνια ο Όλεθρος ήρθε στον κόσμο. Εμφανίστηκε σαν μια εκτυφλωτική λάμψη στον ουρανό και χάρισε υπεράνθρωπες δυνάμεις σε μια πλειάδα καθημερινών ανθρώπων. Πλημμυρισμένος από φόβο και δέος, ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να αποκαλεί τους ανθρώπους αυτούς Επικούς. Οι Επικοί, όμως, δεν είναι φιλικά διακείμενοι προς την ανθρωπότητα. Μαζί με τις απίστευτες ικανότητές τους απέκτησαν και το πάθος της εξουσίας και η απόλυτη εξουσία προϋποθέτει τη συντριβή του ελεύθερου ανθρώπινου πνεύματος.

Στις μέρες μας, στο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν η πόλη του Σικάγο, ο πανίσχυρος Επικός που είναι γνωστός ως Ατσαλόκαρδος κυβερνά ως τύραννος, προικισμένος με απίστευτη φυσική δύναμη και την ικανότητα να ελέγχει τα στοιχεία της φύσης. Οι φήμες λένε πως οι σφαίρες δεν μπορούν να τον βλάψουν, πως καμιά λεπίδα δεν μπορεί να τον πληγώσει, πως η φωτιά δεν τον αγγίζει… Είναι άτρωτος, ανίκητος. Κανείς δεν τολμά να του αντισταθεί. Κανείς… εκτός από τους Τιμωρούς.

Οι Τιμωροί είναι μια μυστηριώδης ομάδα απλών ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη των Επικών. Σκοπός τους είναι να ανακαλύψουν τα αδύνατα σημεία τους και να καταφέρουν κάποτε να τους αφανίσουν. Ο νεαρός Ντέιβιντ θέλει όσο τίποτα στον κόσμο να γίνει μέλος των Τιμωρών.

Λίγο μετά την άφιξή του στο Σικάγο, ο Ατσαλόκαρδος δολοφόνησε τον πατέρα του Ντέιβιντ. Όπως ακριβώς και οι Τιμωροί, ο Ντέιβιντ μελετά εδώ και χρόνια τους Επικούς, καταστρώνοντας σχέδια για την εξάλειψή τους. Το μεγάλο του όπλο στην προσπάθεια αυτή, όμως, δεν είναι κάποιο αντικείμενο αλλά μια ανάμνηση, που οι Τιμωροί έχουν ανάγκη για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Έχει δει τον Ατσαλόκαρδο να ματώνει.

Κι η καρδιά του διψά για εκδίκηση.

Ο ΑτσαλόκαρδοςΣτοιχεία Βιβλίου:

Τίτλος: Ο Ατσαλόκαρδος

Συγγραφέας: Sanderson Brandon

Εκδότης: Μεταίχμιο

ISBN: 9786180304169

Αριθμός Σελίδων: 584

Έτος Έκδοσης: 2016

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Απάντηση