Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 O Διαμαντένιος και ο Χρυσαφένιος Κοκκινολαίμης - Αναστασία Δατσογιάννη

  O Διαμαντένιος και ο Χρυσαφένιος Κοκκινολαίμης – Αναστασία Δατσογιάννη

  -

  Η συγγραφέας Αναστασία Δατσογιάννη συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το πρώτο της παιδικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. «Ο Διαμαντένιος και ο Χρυσαφένιος Κοκκινολαίμης» είναι ο τίτλος του βιβλίου, που έχει εικονογραφηθεί υπέροχα από τη Βιβή Μαρκάτου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα έμμετρο παραμύθι. Από την πρώτη κιόλας σελίδα αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης την αγάπη που τρέφει η συγγραφέας για τα παιδιά και το πόσο πολύ θέλει να τα βοηθήσει. Εισπράττει την αγάπη, την καλοσύνη, τη γλυκύτητα που υπάρχει στην ψυχή της.

  Ο Διαμαντένιος και ο Χρυσαφένιος, δυο κοκκινολαίμηδες, έχουν αναλάβει μια σπουδαία αποστολή και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τη φέρουν εις πέρας.

  Ποια είναι όμως αυτή η αποστολή; Θα επισκεφτούν τα παιδιά σε όλα τα νοσοκομεία και θα προσπαθήσουν να κάνουν πραγματικότητα αυτό που επιθυμούν περισσότερο, για να τα βοηθήσουν να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

  Μην ξεχνάς πως πρέπει να πετάξουμε σε όλη την Γη,
  τα παιδιά να συναντήσουμε και να μας πουν στο αυτί,
  αυτά που εκείνα λαχταρούν πολύ.
  Εμείς ολοταχώς μετά, θα το μεταφέρουμε στο αυτί
  σε εκείνον που το όνειρο εκείνο να εκπληρώσει μπορεί,
  κι αν αυτοί είναι πολλοί, είμαστε ακόμα πιο τυχεροί.
  Αυτή είναι η δική μας αποστολή, να κάνουμε γνωστή την είδηση αυτή,
  ότι πολλά παιδιά έχουν την ανάγκη το όνειρό τους γρήγορα να εκπληρωθεί.

  Tα δυο πουλιά θα ξεκινήσουν την αποστολή τους από τη συμπρωτεύουσα. Θα επισκεφτούν παιδιά στα νοσοκομεία, που νοσούν από ασθένειες σοβαρές αλλά και από λιγότερο σοβαρές. Θα μιλήσουν μαζί τους, θα ακούσουν τις ευχές τους που θέλουν να πραγματοποιηθούν και ύστερα θα τρέξουν να τις ψιθυρίσουν στα αυτιά των μεγάλων για να τις κάνουν πραγματικότητα.

  Η συγγραφέας γράφει ένα συγκινητικό παραμύθι, με σκοπό να αφυπνίσει τους ενήλικες να δώσουν αγάπη στον συνάνθρωπό τους, αλλά κυρίως να προσφέρουν αγάπη σε όλα τα παιδιά. Ειδικά σε αυτά που νοσούν από σοβαρές ασθένειες και έχουν ανάγκη από καλή ψυχολογία, που θα τους δώσει δύναμη να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν.

  Ο έμμετρος λόγος αποφορτίζει το παραμύθι από τη συγκίνηση που δημιουργείται στους αναγνώστες. Δύσκολο το εγχείρημα της συγγραφέως να γράψει έμμετρο παραμύθι για πρώτη φορά. Θεωρώ όμως ότι τα έχει καταφέρει αρκετά καλά.

  Γεια σας, όμορφα πουλιά, ήρθατε για συντροφιά ή για παιχνίδια φοβερά;
  Από το να πιω αυτό το γάλα, φυσικά και προτιμώ να παίξω με τη μπάλα!
  Ξέρετε, έχω όρεξη να παίξω, ακόμη κι αν τον πόνο δεν μπορώ να αντέξω!

  Σε μερικά σημεία η συγκίνηση είναι έντονη. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι ξεχωριστή και οι εικόνες της Βιβής Μαρκάτου σε ήπια χρώματα, δημιουργούν μια ηρεμία και φέρνουν μια ισορροπία στο κείμενο.

  Αυτό που εισπράττει ο αναγνώστης είναι αγάπη. Το βιβλίο ξεχειλίζει από αγάπη για τον συνάνθρωπο. Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, νιώθεις την ανάγκη να προσφέρεις αγάπη, χαμόγελα και χαρά σε όσους τα έχουν ανάγκη.

  Περίληψη: Η αποστολή του Διαμαντένιου και του Χρυσαφένιου Κοκκινολαίμη είναι σπουδαία, καθώς έχουν να μεταφέρουν με τα λαμπερά φτερά τους -τα φτερά της αγάπης- τις ευχές των παιδιών όλου του κόσμου που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας στους ανθρώπους που μπορούν να τις πραγματοποιήσουν και από ευχές να τις μετατρέψουν σε συναρπαστικές στιγμές του τώρα.

  O Διαμαντένιος και ο Χρυσαφένιος ΚοκκινολαίμηςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο Διαμαντένιος και ο Χρυσαφένιος Κοκκινολαίμης

  Συγγραφέας: Αναστασία Δατσογιάννη

  Εκδόσεις: Ελκυστής

  Σελίδες: 40

  ISBN: 978-618-5424-78-7

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here