Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ο δρόμος της φωτιάς - Μάρκος Κάβουρας

  Ο δρόμος της φωτιάς – Μάρκος Κάβουρας

  -

                                             Ο δρόμος της φωτιάς

           Προσωπική άποψη: Χαρά Ξένου

  Η ιστορία του Δρίμακου από την Άβια Μεσσηνίας, του δούλου, που στα 12 χρόνια του θα ζήσει τον χαμό της οικογένειάς του, την καταστροφή της πόλης που μεγάλωσε. Θα περπατήσει στον δρόμο της πόλης του που πριν ήτανε δρόμος ζωής, κίνησης και εμπορίου και που τώρα πια είναι ο «δρόμος της φωτιάς». Θα ξεκινήσει ο δικός του δρόμος ζωής, που όμως είναι φορτωμένος με το βάρος της εκδίκησης γι’ αυτά που έζησε και έχασε.

  Ο δρόμος της φωτιάςΣ’ αυτήν την ιστορία, ο συγγραφέας Μάρκος Κάβουρας μας ταξιδεύει πίσω  πολλά χρόνια (412-407 π.Χ.) και εξιστορεί, σχεδόν σαν παραμύθι, με λόγια απλά, με λέξεις που δεν φλυαρούν. Επικεντρώνεται στα σημαντικά γεγονότα που συνοδοιπορούν με τη ζωή του μικρού Δρίμακου, που μεγαλώνει, γίνεται άνδρας, αναλαμβάνει την ευθύνη του σαν άνθρωπος και κουβαλάει το βαρύ φορτίο της εκδίκησης και που στο τέλος η ευθύνη αυτή θα τον οδηγήσει στην απόφαση να «ελευθερώσει» τους συναγωνιστές του και ο ίδιος να «ελευθερωθεί», δίνοντας τέλος στη ζωή του, μια πράξη γενναιότητας αλλά  και ανάληψης ευθύνης. Σ’ αυτή την ιστορία λοιπόν:

  • Θα μάθουμε για την οικονομία της Χίου του 4ου πχ αιώνα, ναυπηγεία, λατομεία, εργαστήρια,  αμπέλια. Σε όλα αυτά δουλεύουν δούλοι, όλο το εμπόριο και η οικονομία στηρίζεται σ΄ αυτούς, που όμως θέλουν την ελευθερία τους.
  • Θα αναγνωρίσουμε την αξία της φιλίας του Δρίμακου και του Ερμότιμου, ο οποίος τον συμβουλεύει: «Πρόσεχε! Αυτοί (οι σπιούνοι) μπορεί να πουλήσουν την ψυχή τους για ένα κομμάτι κριθαρένιο ψωμί».
  • Θα εκτιμήσουμε την αξία του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, στην πάλη του Δρίμακου με τον δούλο Φρύγο που τον νίκησε αλλά του χάρισε τη ζωή. «Γύρισε και κοίταξε τον οικοδεσπότη (Ξάνθιππο)… του έκανε νόημα να του δώσει τη χαριστική βολή. Εκείνος έσκυψε το κεφάλι του σε ένδειξη σεβασμού και έφυγε».
  • Θα αναγνωρίσουμε την αξία των λαών «Πότε  επιτέλους θα το καταλάβετε ότι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της ανεξαρτησίας και της αυτοκυριαρχίας»… να έχουν «το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας».
  • Θα ζήσουμε τη φρίκη του πολέμου, που οι ισχυροί τον χρησιμοποιούν για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και οδηγούν τους λαούς σε ένα θέατρο παραλόγου με σκηνές φρίκης, καταστροφής και αφανισμού. «Άψυχα ξεκοιλιασμένα κουφάρια έπεφταν σαν ώριμα σταφύλια και γέμιζαν το πεδίο της μάχης. Κομμένα χέρια, περικεφαλαίες με κεφάλια μέσα. Γρήγορα το έδαφος ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις έγινε ένα τεχνητό ανάχωμα από πτώματα, καμένα μέλη, σπασμένα ακόντια, ασπίδες και περικεφαλαίες. Τούτη τη σφαγή δεν την χωρούσε ο νους ενός λογικού ανθρώπου. Ελληνικά κορμιά που πριν λίγο καιρό πολεμούσαν αδερφωμένα κατά των Περσών, κείτονταν σφαγμένα και ακρωτηριασμένα».
  • Θα ζήσουμε το πρώτο παιδικό ερωτικό σκίρτημα του Δρίμακου για την ξαδέρφη του και όταν, πια στα τριάντα του, θα ζήσει το κάλεσμα του έρωτα. «Η καρδιά του χτυπούσε ρυθμικά και το αίμα ανέβαινε στο κεφάλι του… ένιωθε τον εαυτό του αιχμάλωτο αρχαϊκών επιθυμιών .Μπροστά του πέρασε η οπτασία της ξαδέρφης του. Γρήγορα όμως γύρισε στην πεζή πραγματικότητα. Ειδικά μετά απ’ αυτή τη μυστηριώδη και απρόσμενη εξομολόγηση που το κάλεσμα του έρωτα τον είχε αναστατώσει».

  Με τη φασαρία και τις φωνές μια πέρδικα σηκώθηκε από την απέναντι πλαγιά στριγγλίζοντας. Πέρασε σαν σύννεφο πάνω από τους στρατιώτες, για να καθίσει στη μέση της πεδιάδας. Γρήγορα ανέβηκε πάνω σε μια μικρή πέτρα και άρχισε να κράζει τρομαγμένα με στραμμένο το βλέμμα στον ουρανό. Τα μάτια των στρατιωτών στράφηκαν σ΄ αυτό το πανέμορφο πουλί της Χιακής υπαίθρου.

  Ο δρόμος της φωτιάςΠερίληψη:  Ο δρόμος της φωτιάς Η Χίος του 5ου π.Χ. αιώνα ήταν μια πλούσια και ισχυρή στρατιωτική δύναμη στο ανατολικό Αιγαίο.
  Επί εξήντα έξι συνεχή χρόνια (478-412 π.Χ.) παρέμεινε πιστή σύμμαχος των Αθηναίων και οι λόγοι ήταν πολλοί: Η προστασία που τους παρείχε η Αθήνα από τις κατακτητικές βλέψεις των Περσών, η προνομιούχος θέση της μέσα στην συμμαχία, η προαγωγή των οικονομικών συμφερόντων των από το αθηναϊκό καθεστώς, η ευστάθεια του χιακού πολιτεύματος και της αυξανόμενης υλικής ευημερίας.

  Μετά την καταστροφή των Αθηναίων στη Σικελία, οι Χιώτες βλέποντας ότι εξέλιπαν οι παραπάνω αυτοί λόγοι και νιώθοντας ότι πλέον εκμεταλλεύονταν από τους Αθηναίους αποφάσισαν να αποστατήσουν και να προσχωρήσουν στη νέα ανερχόμενη δύναμη, τη Σπάρτη. Προσπάθησαν δε να παρασύρουν στην εξέγερση και όσες περισσότερες πόλεις μπορούσαν ώστε να αντιμετωπίσουν με πολλούς συμμάχους τους Αθηναίους.
  Υποτίμησαν όμως την ψυχική αντοχή του αθηναϊκού λαού ο οποίος παρά τις αντίξοες συνθήκες σε ανθρώπινο δυναμικό και σε οικονομικά μέσα κατάφερε να αντέξει για εννέα ακόμη χρόνια. Αυτό το συνειδητοποίησαν οι Χιώτες, όταν πολιορκήθηκαν από ξηρά και θάλασσα και ερημώθηκε η ύπαιθρος χώρα τους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι πολυάριθμοι δούλοι που απασχολούσαν οι Χιώτες στις εργασίες τους, άλλοι άρχισαν να αυτομολούν προς τους Αθηναίους και άλλοι περιφέρονταν πάνω στα βουνά όπου προξενούσαν μεγάλες καταστροφές στην ύπαιθρο.

  Με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρει ο Θουκυδίδης και ο Πλούταρχος αλλά και τη μυθική ιστορία του Δρίμακου, του επαναστάτη δούλου του Αθήναιου, που αντλεί τις πληροφορίες του από τον Νυμφόδωρο τον Συρακούσιο, γράφτηκε αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα.
  Ο σκοπός είναι να γνωρίσει ο αναγνώστης μια ιστορική εποχή της Χίου (412-407 π.Χ.), τους ανθρώπους της, τις ασχολίες τους, τις συνήθειές τους, τα ήθη, τα έθιμα και τα πολεμικά γεγονότα. Η περιγραφή των ανθρώπινων χαρακτήρων, των συναισθημάτων, η χρήση μιας σειράς αρχαίων όρων και η χρονολόγηση των ιστορικών γεγονότων που απαντώνται στο κείμενο έχουν προσαρμοστεί για τις ανάγκες του μυθιστορήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μέτρηση του χώρου και του χρόνου είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες για τις ανάγκες του κειμένου.

  Ο δρόμος της φωτιάςΣτοιχεία βιβλίου:

  Tίτλος: Ο δρόμος της φωτιάς

  Συγγραφέας: Μάρκος Κάβουρας

  Εκδόσεις: Άλφα Πι

  Σελίδες: 200

  ΙSBN: 978-960-6320-02-6

  Ημερομηνία έκδοσης: 02/08/2018

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here