O Έλληνας ζωγράφος του Καπιτωλίου. Όλοι σχεδόν παρακολουθήσαμε τις θλιβερές εικόνες της εισβολής των οπαδών του απερχόμενου Προέδρου της Αμερικής, Ντ. Τραμπ, στο Καπιτώλιο. Δεν θα αναφερθούμε σε αυτό το γεγονός όμως με το άρθρο μας, αλλά θα σας συστήσουμε τον Έλληνα ζωγράφο που δημιούργησε τις τοιχογραφίες του Καπιτωλίου.
Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Αναφερόμαστε στον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, που γεννήθηκε στην Ιταλία, στη Ρώμη, το 1805. Γιος του Σταύρου Μπρουμίδη από τα Φιλιατρά, ο οποίος επαναστάτησε εναντίον των Οθωμανών και κυνηγήθηκε από τους Τούρκους. Για τον λόγο αυτό, το 1774 κατέφυγε στη Ζάκυνθο, απ’ όπου ταξίδεψε με πλοίο στην Ιταλία. Εκεί παντρεύτηκε την Ιταλίδα Anna Bianchini και απέκτησε τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη.
Σε πολύ μικρή ηλικία, ο Κωνσταντίνος έδειξε το σπάνιο ταλέντο του. Σε ηλικία 13 ετών γράφτηκε στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά της Ρώμης. Αργότερα μαθήτευσε δίπλα στον σπουδαίο Αντόνιο Κανόβα και τον Μπερτέλ Τόρβαλντσεν. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα τέχνης σε διάφορα μουσεία και μαθήτευσε δίπλα σε διακεκριμένους ζωγράφους που δημιουργούσαν τοιχογραφίες. Έτσι, μαζί με άλλους ζωγράφους, ανέλαβε την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ραφαήλ στο Βατικανό. Την ίδια εποχή φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Πάπα Πίου Θ’. Οι αναταραχές και η τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, όμως, τον ανάγκασαν να μεταναστεύσει στις Η.Π.Α το 1854.
Εκεί, σε πολύ σύντομο διάστημα, έγινε γνωστός, απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα και ξεκίνησε να ζωγραφίζει εικόνες σε εκκλησίες. Αυτό, βέβαια, που τον έκανε διάσημο ήταν οι τοιχογραφίες του Καπιτωλίου της Αμερικής.

«Aποθέωση του Τζορτζ Ουάσιγκτον» ονομάζεται η τοιχογραφία που κοσμεί την οροφή του Καπιτωλίου στην Αμερική. Έργο εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία. Ο Ουάσιγκτον απεικονίζεται σαν θεός στον ουρανό, ντυμένος με μωβ ένδυμα. Δεξιά και αριστερά του στέκονται οι θεές της Νίκης και της Ελευθερίας, ενώ περιτριγυρίζεται από φιγούρες όπως η θεά Αθηνά, που συμβολίζει τη σοφία, και ο θεός Ήφαιστος, που εκπροσωπούσε την ακμάζουσα βιομηχανική παραγωγή.
Ο Μπρουμίδης εργάστηκε επί έντεκα μήνες πάνω σε σκαλωσιές και πληρώθηκε με το ποσό των 40.000 δολαρίων. Ζωγράφισε τη μορφή της Ελευθερίας στον Λευκό Οίκο, τον Χριστόφορο Κολόμβο με την Ινδιάνα, το πορτρέτο του Τόμας Τζέφερσον και το δωμάτιο του προέδρου…
Συνολικά, τοιχογράφησε περισσότερα από 1.500 τ.μ. στο Καπιτώλιο, σε διάστημα 25 ετών. Οι αναγεννησιακές του επιρροές (Μιχαήλ Άγγελος, Ραφαήλ), σε συνδυασμό με τις ρομαντικές τάσεις της εποχής του, είναι φανερές στα έργα του. Από τους κριτικούς τέχνης πήρε το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος των Η.Π.Α.».
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης πέθανε τον Φεβρουάριο του 1880.
Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα