Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΟ ευαίσθητος Joe - Ηλίας Γρηγοριάδης

  Ο ευαίσθητος Joe – Ηλίας Γρηγοριάδης

  -

  Ο ευαίσθητος Joe. Η ιστορία ενός δολοφόνου που προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία του και χρησιμοποιεί το όνομα «κύριος Τζο». Ή αλλιώς, «Το χέρι του Θεού», όπως τον ξέρει η κοινωνία και η αστυνομία.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Μέσα από τη φυλακή, ο κύριος Τζο μας διηγείται την ιστορία μιας δεκαετίας από τη ζωή του, κατά τη διάρκεια της οποίας κάθε χρόνο σκότωνε έναν άνθρωπο. Γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται στη φυλακή, για αυτές τις δολοφονίες. Όμως, τα θύματα δεν είναι απλοί πολίτες, ούτε τυχαίοι καθημερινοί άνθρωποι. Είναι όλοι τους χαρακτήρες που με ευκολία θα χαρακτηρίζαμε «καθάρματα», άτομα που επιβιώνουν προκαλώντας έμμεσα ή άμεσα τον θάνατο συμπολιτών τους, σωματικό ή ψυχικό. Έμποροι ναρκωτικών, διεφθαρμένοι πολιτικοί και γιατροί, επαγγελματίες εμπρηστές και γενικά ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει το ανθρώπινο είδος.

  Ο κύριος Τζο έχει τις κατάλληλες γνωριμίες ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί όσα χρειάζεται για να προσεγγίσει τα άτομα αυτά, αλλά έχει και την ψυχραιμία και την πίστη στον σκοπό του ώστε να εκτελέσει τους φόνους που πιστεύει ότι είναι απαραίτητοι. Σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου μάς διηγείται πώς προσέγγισε και σκότωσε καθέναν από αυτούς τους εγκληματίες, ανατριχιάζει ωστόσο και αντιδρά στην ιδέα ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τον ιερό σκοπό του και χαρακτηρίζουν και τον ίδιο δολοφόνο, τον βάζουν στην ίδια κατηγορία με τους εγκληματίες.

  Το μόνο που με χαλούσε, από την όλη μου πορεία μέχρι εδώ, ήταν ο γεγονός, ότι πολλοί με θεωρούσαν και εμένα εγκληματία, ίδιο με αυτούς που σκότωνα. Δεν ήταν όμως το ίδιο πράγμα. Με τις δολοφονίες μου, μόνο καλό προκαλούσα στην κοινωνία. Αντί να μου πουν ευχαριστώ, με κυνηγούσαν κι εμένα σαν εγκληματία. Αυτό δεν ήταν δίκαιο.

  Είναι εύκολο στην ανάγνωση, δεν εμβαθύνει σε συναισθήματα οπότε είναι ανάλαφρο (αν αναλογιστείς το θέμα του) και δεν έχει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο δρούσε ο κύριος Τζο, απλά κάνει αναφορές στο πώς σκότωσε τον καθένα. Υπάρχουν προφανώς και κάποιες φορές που ο κύριος Τζο κινδύνεψε να αποκαλυφθεί ή να δολοφονηθεί και ο ίδιος, και αυτές οι ανατροπές ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στο βιβλίο. Γενικά, είναι μια ωραία ιδέα, αρκετά πρωτότυπη, η οποία λόγω μεγέθους του βιβλίου σαφώς και αναπτύχθηκε περιληπτικά, αλλά μας έδωσε με σαφήνεια τις απόψεις ενός ανθρώπου αγανακτισμένου με την πολιτεία και την αστυνομία που δεν φροντίζουν να απομακρύνουν αποτελεσματικά από την κοινωνία τους εγκληματίες και αποφάσισε να πάρει αυτός τον νόμο στα χέρια του.

  Αν με ρωτούσατε αγαπητοί φίλοι, εάν είμαι ευχαριστημένος από τη ζωή μου μέχρι εδώ, θα σας απαντούσα, όχι δεν είμαι ευχαριστημένος. Θα προτιμούσα να προσφέρω στην κοινωνία με ώριμο και θετικό τρόπο, όπως για παράδειγμα να γινόμουν ένας πετυχημένος επιστήμονας, που θα ανακάλυπτε κάτι σημαντικό για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ή ακόμα να γινόμουν ένας καλός γονιός, που θα μεγάλωνε με αξιοπρέπεια τα παιδιά του.

  Περίληψη: Το χέρι του κυρίου Τζο βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από την αστυνομία.

  Τα θύματα πυροβολούνται με magnum σιγαστήρα στο κεφάλι, για να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα. Δεν είναι αναρχικός, ούτε επαναστάτης, το μόνο που θέλει είναι δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη όμως σύμφωνα με το άρρωστο ψυχικά μυαλό του. Τα θύματα του είναι όλοι εγκληματίες πρώτης κατηγορίας. Ο κύριος Τζο έχει σκοπό να ξεβρομίσει την κοινωνία από τα αποβράσματα. Μέσα από το κελί του, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο Τζο ή αλλιώς «Το χέρι του Θεού», αφηγείται την προσωπική του βιογραφία.

  Ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ, που θα καθηλώσει τον αναγνώστη.

  Ο ευαίσθητος JoeΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο ευαίσθητος Joe

  Συγγραφέας: Ηλίας Γρηγοριάδης

  Εκδοτικός: Διάνοια

  Έκδοση: 2021

  Σελίδες: 104

  ISBN: 978-618-5437-18-3

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here