Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας - Μαρία Ανδρικοπούλου

  Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας – Μαρία Ανδρικοπούλου

  -

  Το βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου «Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι του Φίλιππου Φωτιάδη. Απευθύνεται σε ηλικίες 9+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας, μετά από μια άκρως ενδελεχή έρευνα στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, γράφει ένα εξαιρετικό βιβλίο που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και όχι μόνο στα παιδιά.

  Χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπη αφήγηση, δίνει φωνή στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και πετυχαίνει με αυτό τον τρόπο να γυρίσει πίσω τον χρόνο, προσφέροντας στους αναγνώστες της ένα απολαυστικό ταξίδι στην ιστορία του τόπου μας.

  Το βιβλίο ξεκινά με την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα για να αναλάβει τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

  Στο χέρι δεν κρατά σπαθί, μα κονδυλοφόρο που νύχτα μέρα γράφει επιστολές αναζητώντας βοήθεια. Οι λέξεις μπορεί να μην έχουν κοφτερή λεπίδα σαν σπαθιά, μα αν είναι ταιριασμένες σωστά, μπορούν να σφάξουν με το βαμβάκι, κι έχουν τη δύναμη να κάνουν το αδύνατο δυνατό.

  Η συγγραφέας καταφέρνει να γράψει ένα βιβλίο για το σύντομο αλλά σπουδαίο έργο του Καποδίστρια στη χώρα μας, χωρίς να κουράσει το αναγνωστικό κοινό με αδιάφορες λεπτομέρειες και ανούσιες πληροφορίες. Το κείμενό της είναι ουσιαστικό, μεστό και ενδιαφέρον. Τίποτα το περιττό δεν υπάρχει. Φωτίζει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Καποδίστρια, αναφέρεται στο έργο του, στους αγώνες του να βρει χρήματα για να δημιουργήσει υποδομές, και τελειώνει με τη δολοφονία του Κυβερνήτη.

  Τα μάτια μου κλείνουν. Από τις πέντε το πρωί ως τη δεκάτη βραδινή ώρα δεν παύω να εργάζομαι. Επιθεωρώ εργασίες, κρατώ λογαριασμούς και κατάστιχα, συντάσσω επιστολές με αιτήματα κι ευχαριστίες, υπαγορεύω άλλες στους γραμματικούς για να τις μεταφράσουν.

  Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, σκέφτηκα ότι η ιστορία δεν είναι μόνο ένα σχολικό μάθημα που τρομάζει τους μαθητές με την απομνημόνευση χρονολογιών, γεννήσεων και θανάτων. Η συγγραφέας μάς αποδεικνύει ότι η ιστορία μπορεί να γίνει άκρως ενδιαφέρουσα. Στιγμή δεν αισθάνθηκα ότι διάβαζα ένα βιβλίο ιστορικό ή γνώσεων. Όλα τα ιστορικά γεγονότα έρεαν αβίαστα και με παρέσερναν μαζί τους. Οι εικόνες που γεννούσε η αφήγηση ήταν ολοζώντανες μπροστά στα μάτια μου.

  Στις αρχές Απριλίου, λίγους μήνες μετά την άφιξή μου στην Αίγινα, ξέσπασε επιδημία πανώλης που απλώθηκε από την Πελοπόννησο στα νησιά, πρώτα στην Ύδρα και τις Σπέτσες.

  Εξαιρετικό είναι το παράρτημα που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου με πληροφορίες για όλα τα κτήρια που αναφέρονται στο κείμενο. Και εδώ οι πληροφορίες είναι ουσιαστικές, χωρίς λεπτομέρειες που κουράζουν. Κατατοπίζουν τον αναγνώστη και τον παρακινούν να γνωρίσει με μια επίσκεψη τα κτήρια ή τους τόπους που αναφέρονται στο βιβλίο.

  Θα μπορούσα να γράψω ακόμα πάρα πολλά για το εξαιρετικό βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου. Ένα βιβλίο που με ταξίδεψε και απόλαυσα πραγματικά την ανάγνωσή του. Αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

  Θα πάψω να ζητώ βοήθεια μόνο όταν αισθανθώ ότι ο λαός αυτός μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Κακό δεν είναι να ζητάς βοήθεια για να επιζήσεις. Μα για να προκόψεις, πρέπει να πάψεις να εξαρτάσαι από άλλους.

  Περίληψη: Το βιβλίο επικεντρώνεται στην άφιξη του Κυβερνήτη και την παραμονή του στην Αίγινα, όπου είχε μεταφέρει την καθέδρα του κράτους.
  Ο φραγκοφορεμένος Κερκυραίος, η ασκητική, ανεπιτήδευτη μορφή, σε ένα γραφείο στο αρχοντικό του Βούλγαρη στην Αίγινα, βλέπει από το παράθυρο τα πρώτα γεώμηλα να φυτρώνουν και δίνει μάχες με τον λόγο του, ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στο όραμά του για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

  Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της ΑίγιναςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας

  Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου

  Εκδόσεις: Καλέντης 

  Σελίδες: 100

  ΙSBN: 978-960-594-079-0

  Έτος Έκδοσης: 2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ