Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής - Κάκια Ξύδη

  Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής – Κάκια Ξύδη

  -

  Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής – Κάκια Ξύδη

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  O Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής δεν είναι μόνο ένα παραμύθι, αλλά ένα ιδιαίτερο “οικολογικό” βιβλίο με θέμα τα προβλήματα και την προστασία του περιβάλλοντος, γεμάτο χρήσιμες πληροφορίες και πολλά αισιόδοξα μηνύματα για όλες τις ηλικίες. Μια περιπέτεια που ξεκινά με το όνειρό ενός μικροσκοπικού κόκκου άμμου…

  Πώς μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί με το περιβάλλον; Αξίζει να κυνηγάμε τα όνειρά μας; Κερδίζουμε έχοντας θάρρος και θέληση; Αγωνιζόμαστε για όσα πιστεύουμε;

  Το βιβλίο διαθέτει ευαισθησία και φαντασία, είναι συγκινητικό και εκπαιδευτικό συνάμα. Εξάλλου το πανανθρώπινο μήνυμα του Κρυστάλλη μοιάζει πάντα επίκαιρο και διαχρονικό…

  Αν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα!

  Αφού ο κάθε ένας παίζει το ρόλο του σε αυτή τη ζωή. Όσο μικρός ή ασήμαντος κι ας δείχνει.

  Ο Κρυστάλλης είναι ένας μικρός κόκκος άμμου που ξεχωρίζει για την διάφανη καρδιά του όπου αστράφτουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ο φίλος μας βάζει στόχο στη ζωή του να ταξιδέψει για να γνωρίσει και να βοηθήσει τους γύρω του, προσφέροντας ζωή και χαρά.

  Δε θα με χάσεις, θα βρίσκομαι σε κάθε σύννεφο που θα περνά πάνω από το παράθυρό σου, θα βρίσκομαι σε κάθε σταγόνα της βροχής που θα ποτίζει τα λουλούδια της Μαργαρίτας σου, θα βρίσκομαι σε κάθε νιφάδα χιονιού που θα λιώνει στην παλάμη σου.

  Θα τα καταφέρει κόντρα σ’ όλα τα εμπόδια; Μπορεί ένας ασήμαντος μικρόκοσμος να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας στους “σοφούς” άπληστους  μεγάλους;

  Χωρίς λεπτό να σταματήσει να ονειρεύεται την απόδρασή του προς την άγνωστη ελευθερία, ζητά την βοήθεια του Μπάμπη του μπάμπουρα, του Τσίμπα του κουνουπιού, της Μελίνας της γαλιάντρας, της Κωνσταντίνας της καρδερίνας, της γερακίνα της Ταϋγέτης, του Χαρίλαου του χελιδονιού, του Ζέφυρου του άνεμου, της Δροσιάς και άλλων ακόμα. Η επιμονή του και η υπομονή του κάνουν τους φίλους του να πράξουν οτιδήποτε μπορούν για να τον βοηθήσουν.

  Στο ταξίδι του ο Κρυστάλλης ανακαλύπτει το πρόβλημα των ανθρώπων, την ξηρασία και την έλλειψη νερού εξαιτίας της ανομβρίας και της σπατάλης του. Πώς θα βοηθήσει να έρθει η βροχή;

  Αυτό δεν με πειράζει, έτσι κι αλλιώς τόσους αιώνες η ζωή μου δεν είχε κανένα νόημα, τώρα που ξέρω ότι θα γίνω χρήσιμος στους ανθρώπους, θα δειλιάσω; Με μεγάλη μου χαρά θα το κάνω, κι ας χαθώ, δεν με πειράζει καθόλου. Πριν απ’ αυτό όμως θα έχω πολεμήσει, θα έχω προσπαθήσει και θα έχω πετύχει κάτι που πολύ λίγοι μπορούν. Θα έχω δώσει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, παιδιά, ζώα και φυτά. Υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από αυτό;

  Ένα ανάγνωσμα με μυστικά αλληλεγγύης, αυτοθυσίας, αγάπης, αναγνώρισης και συγχρονισμού. Θίγει με άριστο τρόπο αξίες όπως η φιλία, η συνεργασία, η ομαδικότητα, η αφυπνιστική ανθρωπιά, η αποταμίευση, η συνεισφορά, έννοιες που κοντεύουν να εκλείψουν στις μέρες μας. Εύκολα συναντάς αυταπάρνηση, ανεξαρτησία, ευστροφία, αγάπη για το περιβάλλον, αισιοδοξία, πίστη στο όραμα και στα ιδανικά, προσπάθεια, επιμονή;

  Ούτε για ένα λεπτό δεν το μετανιώνω, έχω πάρει την απόφασή μου. Θέλω να δώσω στη ζωή μου ένα νόημα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που διάλεξα. Τι να την κάνεις μια ζωή στην ακινησία και στον φόβο; Πρέπει να βγαίνουμε από το καβούκι μας και να ρισκάρουμε, αυτό κατάλαβα εγώ μετά από τόσους αιώνες ζωής που έχω. Πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη να ξεπερνάμε τους φόβους μας και αν χρειαστεί, να θυσιαζόμαστε γι’ αυτούς που αγαπάμε. Εγώ θέλω να κάνω ταξίδι στο άγνωστο κι ελπίζω να δώσω χαρά και ζωή σε όλους εσάς που υποφέρετε την έλλειψη νερού.

  Χαίρεσαι όταν κάποιος αγωνίζεται να πραγματοποιήσει τα όνειρά του; Ξεπερνιέται εύκολα η ατομικότητα;

  Η πένα της συγγραφέως μας προτρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας δίχως φόβο και να τα αντιμετωπίζουμε ξεπερνώντας τις όποιες αδυναμίες μας. Να ζούμε πραγματικά τη ζωή μας και να μην μένουμε καθηλωμένοι σε καταστάσεις που δεν μας γεμίζουν.

  Φίλοι μου, τις τελευταίες μέρες μοιραστήκαμε όλοι μαζί ένα όνειρο. Ο καθένας από σας βοήθησε στην πραγματοποίησή του. Σας ευχαριστώ που με πιστέψατε, με περιβάλατε με αγάπη και δεχτήκατε να θυσιαστείτε μαζί μου για το καλό των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών. Εύχομαι σε όλους καλή τύχη.

  Στο παραμύθι παρατηρούμε πόσα όμορφα λειτουργούν από κοινού κείμενο και εικόνα. Εμπεριέχονται πολλές πληροφορίες και κουίζ.

  Μια υπέροχη, “χρωματιστή” κι “ευωδιαστή” ιστορία για μικρούς (5-8 ετών) αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες, καλογραμμένη, πλούσια σε λεξιλόγιο, εικονογραφημένη από την κυρία Δήμητρα Πέππα. Προσοχή! Αγωνία και συγκίνηση σε συντροφεύουν ως την τελική λύτρωση.

  Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής – Κάκια Ξύδη

  Η κυρία Ξύδη δεν πέφτει στην παγίδα του διδακτισμού. Με απλή, ρεαλιστική γλώσσα, με άνετη κι αβίαστη ροή, με σωστές δόσεις φαντασίας, με ειλικρίνεια και χιούμορ παρουσιάζει το πρόβλημα της λειψυδρίας, ευαισθητοποιώντας και προσφέροντας μικρές, χρήσιμες αλλά πραγματοποιήσιμες λύσεις. Ποιος εξάλλου ρισκάρει να χάσει αυτό το υπερπολύτιμο αγαθό που ονομάζεται ΝΕΡΟ;

  Μες του βράχου τη σιωπή

  Ο Κρυστάλλης καρτερεί

  Ένα σημάδι ένα φως 

  Να του φύγει ο καημός

  Να του φύγει ο καημός

  Να του φύγει ο καημός

   

  Ένας κόκκος μόνο αρκεί

  Για να φέρει τη βροχή

  Τραγουδάμε όλοι μαζί

  Τι τι λιτ ουίτ ουίτ

  Τι τι λιτ ουίτ ουίτ

  Τι τι λιτ ουίτ ουίτ

   

  Ο μπάμπουρας ο Μπάμπης

  Η γαλιάντρα η Μελίνα

  Ο Τσίμπας το κουνούπι

  Με τον γερο-Παντελή

  Βοηθάνε όλοι μαζί

  Για να έρθει η βροχή

  Για να έρθει η βροχή

  Για να έρθει η βροχή

   

  Ένας κόκκος μόνο αρκεί

  ΝΑΤΗ ήρθε η βροχή

  Τραγουδάμε όλοι μαζί

  Τι τι λιτ ουίτ ουίτ

  Τι τι λιτ ουίτ ουίτ

  Τι τι λιτ ουίτ ουίτ

  Μια ιστορία που τονίζει την έννοια της διαφορετικότητας και της αποδοχής και αναδεικνύει τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και το πώς εκείνη μεγαλώνει αν ενωθεί με τη δύναμη των άλλων. Αλληλοβοήθεια για ένα κοινό, συλλογικό σκοπό.

  “Σ’ ευχαριστώ που ήρθες” είπε ο Κρυστάλλης στον νέο του φίλο, τον Χαρίλαο.

  “Υποχρέωσή μου ήταν” τιτίβισε δυνατά ο Χαρίλαος.

  “Μα είδα ότι είχες αρχίσει την επισκευή της φωλιάς σου και άφησες τη γυναίκα σου τη χελιδόνα μόνη να φυλάει τα αυγά σας” αποκρίθηκε τότε ο Κρυστάλλης.

  “Οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ, και αν ψάξεις θα βρεις πολλές δικαιολογίες για να μην κάνεις κάτι. Όμως το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να έρθει η βροχή. Τα έντομα έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα, και σε λίγο ίσως να μην μπορώ να θρέψω τα παιδιά μου που θα βγουν από τα αυγά τους σε μερικές μέρες”.

  Ο Χαρίλαος το χελιδόνι πέταξε αποφασιστικά και γρήγορα, και αφού διέσχισαν όλη την πόλη, έφτασαν στο φαράγγι του Μεγάλου Βουνού.

  Εσύ γνωρίζεις τον «Κύκλο του νερού» στη φύση; Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσεις να βελτιώνεσαι, βλέποντας τα πράγματα αλλιώς, μιας και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

  Ας ωθήσουμε τα παιδιά να βάζουν στόχους, να κάνουν όνειρα και να παλεύουν γι’ αυτά.

  Ακόμα κι ένα μικρό παραμύθι έχει τη δύναμη να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Η δύναμη της θέλησης, η καθαρότητα της ψυχής και το θάρρος εξελίσσουν τον κόσμο. Η ομαδικότητα τις περισσότερες φορές μπορεί να δώσει πνοή στο ακατόρθωτο.

  Τι να την κάνεις μια ζωή στην ακινησία και στο φόβο; Πρέπει να βγαίνουμε από το καβούκι μας και να ρισκάρουμε, αυτό κατάλαβα κι εγώ μετά από τόσους αιώνες ζωής που έχω. Πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη να ξεπερνάμε τους φόβους μας, και αν χρειαστεί, να θυσιαζόμαστε γι’ αυτούς που αγαπάμε…

  Περίληψη: Πριν από πολλά χρόνια, στην πλαγιά του Φλογερού Βουνού, ζούσε ένας μικρός, τόσος δα, κόκκος άμμου που τον έλεγαν Κρυστάλλη.

  Από την εσοχή ενός βράχου όπου βρισκόταν, είχε την ευκαιρία να παρατηρεί την πολιτεία που απλωνόταν εμπρός του, να κοιτάζει τον γαλάζιο ουρανό και να ονειρεύεται.

  Όταν κατάλαβε ότι το νερό είχε λιγοστέψει στην πόλη, έβαλε στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πουλιά και τα φυτά.

  Τι ρόλο έπαιξαν ο Τσίμπας το κουνούπι, η κόρη η Δροσιά, η Μελίνα η γαλιάντρα, ο Χαρίλαος το χελιδόνι και τα άλλα πουλιά για να γίνει το όνειρο του Κρυστάλλη πραγματικότητα;

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής

  Συγγραφέας: Κάκια Ξύδη

  Εκδόσεις: Οσελότος

  ISBN:    9789605642068

  Σελίδες: 64

  Εικονογράφηση: Δήμητρα Πέππα

  Χρονολογία έκδοσης: Αθήνα, Νοέμβριος 2014

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here