Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Ο ξένος των Χριστουγέννων - Αργυρώ Αγγελίνα-Ζωγράφου

  Ο ξένος των Χριστουγέννων – Αργυρώ Αγγελίνα-Ζωγράφου

  -

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  Ο ξένος των Χριστουγέννων είναι ένα πολύ συγκινητικό παραμύθι με πολλά μηνύματα… Ένα δώρο αγάπης από μια ευαισθητοποιημένη συγγραφέα. Εσείς γνωρίζετε το μυστικό των Χριστουγέννων; Δεν αξίζουμε όλοι την Άγια Νύχτα να μεταμορφωνόμαστε σε χαρούμενα κι ανέμελα παιδιά;

  Πρέπει (τα χριστουγεννιάτικα στολίδια) να κατέβουν όλα μαζί, να μην ξεχαστεί κάποιο στο δένδρο, ειδάλλως δε θα μπορέσουν να ξανανέβουν
  το πρωί. Έτσι, καταδικασμένα
  στις ανθρώπινες συνήθειες,
  θα παγώσουν και θα χαθούν
  πριν
  τα αντικρίσουμε.

  Μήπως χάσαμε ή ξεχάσαμε το πραγματικό νόημα των ημερών αυτών; Πόση σημασία έχει από πού ερχόμαστε, όταν ήρθαμε με αγάπη; Και πόσο σπουδαίο είναι να βρίσκουμε αγάπη εκεί που βρεθήκαμε!

  Ήρθα από μακριά, από μια ζεστή, σκονισμένη χώρα που έχει πόλεμο, αφιλόξενη και, τρομαγμένος, ξυπόλυτος, μόνος όπως ήμουν, κρύφτηκα εδώ.

  Όσο πιο πολλά και διαφορετικά είναι τα λουλούδια, τόσο πιο όμορφη γίνεται η ανθοδέσμη στην αγκαλιά μας, αρκεί να είναι πάντα ανοιχτή για να τα χωρέσει.

  Ο ξένος των ΧριστουγέννωνΑς κρατήσουμε, λοιπόν, τρυφερά όλα τα λουλουδάκια που άνθισαν ή θα ανθίσουν στα χώματα της πατρίδας μας, που οι σπόροι τους ήρθαν από κάποιες άλλες πατρίδες, παρασυρμένοι από τους ανέμους του πολέμου και τις θύελλες της μισαλλοδοξίας… «Μόνο η αγάπη, μόνο η αγάπη όταν περισσεύει εξομαλύνει τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι ή κανένας, μια αγκαλιά!» όπως λέει και ο Καρυοθραύστης, ο αρχηγός των παιχνιδιών, στο παραμύθι “Ο ξένος των Χριστουγέννων”, από τις εκδόσεις Φίλντισι.

  Ο ξένος των Χριστουγέννων, ο Μπιλάλ, μας εμπιστεύτηκε, γιατί όλοι μας τρέξαμε να τον αγκαλιάσουμε και να του υποσχεθούμε ότι μαζί μας δεν θα φοβάται πια και δεν θα κρυώνει. Στη θέση του, δε θα μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε όλοι μας;

  Από εσένα εξαρτάται η ζωή μας. Θα μοιραστούμε τον αέρα στην κούτα, το σκοτάδι στο υγρό πατάρι. Δε θα ξαναχαθούμε, θα είσαι το καινούργιο μέλος της κοινότητάς μας.

  Μόνο η αγάπη μπορεί να φιλιώσει και να οδηγήσει τους ανθρώπους στην Ιθάκη της ψυχής τους. Αυτή την αγάπη αιχμαλώτισε η πένα της κυρίας Ζωγράφου στο παραμύθι αυτό, αγάπη που δε θα μπορούσε να λείψει ούτε από τις ζωγραφιές της ίδιας που στολίζουν το βιβλίο.

  «Ο ξένος των Χριστουγέννων», το όμορφο παραμυθάκι από τις εκδόσεις Φίλντισι, είναι αφιερωμένο στα χιλιάδες αποδημητικά πουλάκια που φιλοξενούνται και στη δική μας πατρίδα. Αυτό το πουλάκι, που τρύπωσε στα κλαδιά του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μας για να σωθεί από την καταιγίδα του πολέμου και της φτώχειας, ας τιτιβίσει στην αγκαλιά μας και ας τσιμπολογήσει από το τραπέζι μας με την ελπίδα να πετάξει με δυνατά φτερά και με ασφάλεια απ’ τα χέρια μας.

  Ο ξένος των Χριστουγέννων

  Όλα τα παιχνίδια του κόσμου είναι ίδια, όπως και τα παιδιά του κόσμου είναι και δικά μας παιδιά. Είμαστε όλοι ίσοι και προφυλαγμένοι στην αγκαλιά ενός ανώτερου Θεού, του Θεού της αγάπης.

  Και οι μεγάλοι του κόσμου ας καταλάβουν επιτέλους ποιο είναι το μυστικό της ζωής, το μυστικό της συνέχειας των ανθρώπων στη δική τους παγκοσμιοποίηση της ανασφάλειας και της αναγκαστικής αλλαγής πατρίδων που δημιούργησαν. Μόνο η αγάπη όταν περισσεύει εξομαλύνει τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι ή κανένας, μια αγκαλιά. Ας το μάθουν επιτέλους από εμάς, τα άψυχα, ασήμαντα παιχνίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου τους.

  Τα σχέδια του βιβλίου έγιναν από τη συγγραφέα. Στο CD που συνοδεύει την έκδοση, η Αργυρώ Αγγελίνα-Ζωγράφου αφηγείται την ιστορία παραστατικά, μιμούμενη τις «φωνές» όλων των στολιδιών του χριστουγεννιάτικου δέντρου, για τα παιδιά που προτιμούν να ακούνε παρά να διαβάζουν.

  Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα τέτοια παραμύθια!

  Στο τέλος της ημέρας το περίσσευμα της αγάπης φώναξε τους συνεταίρους του, την ελπίδα, τη θέληση και την υπομονή, που άρχισαν το γύρισμα της ανέμης για το παραμύθι που θα διαβάσετε. Σήμερα η ανέμη είναι οθόνη και το παραμύθι παίζεται πάνω σʼ αυτή, δε χρωματίζεται από χείλη παραμυθάδων!

  Περίληψη: Το βράδυ των Χριστουγέννων συμβαίνουν υπέροχα, μαγικά πράγματα, αλλά και απρόοπτα.

  Αναπάντεχα, ένα ξένο κουκλάκι βρέθηκε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Κατερίνας. Δεν ήταν αστραφτερό, ούτε καν καλοντυμένο. Κάτι κουρελάκια φορούσε και φαινόταν τόσο φοβισμένο.
  Αυτό το χριστουγεννιάτικο στολίδι ακόμη κι η Κατερίνα, που είχε ξαπλώσει να κοιμηθεί κάτω από το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο για να το θαυμάζει όλο το βράδυ, πρώτη φορά το έβλεπε

  Άραγε τα άλλα στολίδια του δέντρου πώς το αντιμετώπισαν; Το έδιωξαν, το αποπήραν, το φοβήθηκαν, το παράτησαν στην τύχη του; Κι ο αρχηγός τους, ο Καρυοθραύστης, τι στάση κράτησε απέναντί του;

  Μόνο η Αγάπη, μόνο η Αγάπη όταν περισσεύει εξομαλύνει τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι ή κανένας, μια Αγκαλιά. Ας το μάθουν επιτέλους οι άνθρωποι από τα άψυχα, ασήμαντα παιχνίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας.

  Ο ξένος των ΧριστουγέννωνΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο ξένος των Χριστουγέννων (περιέχει cd)

  Συγγραφέας: Αργυρώ Αγγελίνα-Ζωγράφου

  Εκδόσεις: Φίλντισι

  ISBN: 978-618-5101-75-6

  Εικονογράφηση: Αργυρώ Αγγελίνα-Ζωγράφου 

  Σελίδες: 53

  Χρονολογία έκδοσης: 2018

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here