Ο λευκός φασίστας είναι ο τίτλος του βιβλίου του συγγραφέα Νίκου Αρβανιτάκη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όστρια. Στην ουσία, πρόκειται για τη βιογραφία του αστυφύλακα Χαρίδημου Αρβανίτη. Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ο αστυνομικός αφηγείται τη ζωή του.
Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου
Γεννημένος στη Ζάκυνθο, έχει τη μουσική μέσα του. Περνά τις μέρες του παίζοντας φλογέρα και βόσκοντας πρόβατα. Φτωχή η οικογένειά του, δουλεύει στα χωράφια και δίνει την περισσότερη σοδειά στο αφεντικό της. Λιγοστά τα χρήματα και ο ίδιος πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει στη ζωή του.
Αρχές της δεκαετίας του τριάντα, βρέθηκα ντυμένος χωροφύλακας, να παρακολουθώ μαθήματα, στη σχολή Χωροφυλακής. Με απορία έβλεπα, ότι μάθαινα εύκολα τη θεωρία και τις ασκήσεις.
Μέσα από την αφήγηση του Χαρίδημου, ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ελλάδας. Δικτατορία του Μεταξά, Κατοχή, Εμφύλιος. Δύσκολα χρόνια. Πόλεμος, ένδεια, θάνατος.
Ακόμα και στα δύσκολα, ο Χαρίδημος δρα με σύνεση, σεβασμό και δικαιοσύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, θα γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής του, την Κατερίνα του, μέλος της Αντίστασης. Όταν θα τη χάσει, θα γκρεμιστεί ο κόσμος του όλος.
Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και χωρίς να δημιουργεί κόπωση στους αναγνώστες. Εκτός από στιγμές της ιστορίας μας, οι αναγνώστες θα διαβάσουν και τις σκέψεις του αστυφύλακα πάνω στον πόλεμο, την κοινωνική αδικία, την εξουσία κ.ά.
Κατά τη γνώμη μου και επειδή, εξαιτίας του επαγγέλματός μου παρακολούθησα πολλές τέτοιες δίκες, που αναφέρονταν, σε δωσίλογους προδότες και κομμουνιστές, μπορώ, να σου πω, με κάθε βεβαιότητα, πως, ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης, ήταν, προκλητικά, πιο ελαφρύς προς τους δωσίλογους και μασκοφόρους προδότες, παρά προς τους αριστερούς κατηγορούμενους!
Απλή η γραφή, ασφαλής η επιλογή του συγγραφέα να χρησιμοποιήσει την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο. Ενδεχομένως, αν ο συγγραφέας έγραφε ένα μυθιστόρημα βασισμένο στη ζωή του αστυφύλακα, να είχαμε μπροστά μας ένα τελείως διαφορετικό βιβλίο.
Θεωρώ άστοχη την ύπαρξη της φωτογραφίας της Κατερίνας (όπως αναφέρεται στο βιβλίο), αφού η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με την εποχή που εκτυλίσσεται η ιστορία. Η φωτογραφία είναι μεν ασπρόμαυρη, αλλά το πρόσωπο της φωτογραφίας δεν ανταποκρίνεται σε γυναίκα της δεκαετίας του ’40.
Εν κατακλείδι, όσοι επιλέξετε να το διαβάσετε, η ανάγνωσή του δεν θα σας δυσκολέψει και θα έχει σύντομη διάρκεια.
Περίληψη: Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ένας απλός νέος αγρότης, ο Χαρίδημος Αρβανίτης κατατάσσεται στη Χωροφυλακή. Άνθρωπος με δημοκρατικές οικογενειακές καταβολές, υπηρετεί περισσότερο για βιοποριστικούς λόγους. Από τα πρώτα χρόνια της υπηρεσίας του, βρίσκεται να υπηρετεί τη δικτατορία του Μεταξά, να βιώνει την Κατοχή και τον Εμφύλιο και όλα αυτά, στην Αθήνα, στον Πειραιά, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ένας μεγάλος έρωτας στοιχειώνει τη ζωή του Χαρίδημου και τον κάνει να δει την πραγματικότητα με διαφορετικό τρόπο. Να ζήσει γεγονότα που ποτέ του δε φανταζόταν.
Μέσα από την προσωπική αφήγηση, αυτού του απλού αστυνομικού ο συγγραφέας με συναρπαστικό ύφος και ενίοτε με χιούμορ, σκιαγραφεί την ελληνική πραγματικότητα των μαύρων εκείνων χρόνων και αποτυπώνει με καθαρότητα και χωρίς κανένα φανατισμό ή μεροληψία την όλη ατμόσφαιρα της εποχής. Όλα τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο είναι αληθινά. Ο συγγραφέας ακολουθεί τη ζωή του Χαρίδημου Αρβανίτη, μέχρι το τέλος! Μερικά ονόματα για ευνόητους λόγους έχουν αλλάξει. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική βιογραφία, που είναι περισσότερο βιογραφία και λιγότερο μυθιστόρημα.
Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Ο λευκός φασίστας
Συγγραφέας: Νίκος Αρβανιτάκης
Εκδόσεις: Όστρια
ΙSBN: 978-960-604-696-4
Σελίδες: 174
Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2021
Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα