Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Ο Λευτέρης πάει βόλτα. Ζώνη, κράνος, φύγαμε! - Μαρίνα Πλούμπη

  Ο Λευτέρης πάει βόλτα. Ζώνη, κράνος, φύγαμε! – Μαρίνα Πλούμπη

  -

  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Συμμετρία το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίνας Πλούμπη «Ο Λευτέρης πάει βόλτα. Ζώνη, κράνος, φύγαμε!». Εικονογράφος του βιβλίου η Άννη Θεοχάρη.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στην κυκλοφοριακή αγωγή και στην οδική ασφάλεια. Όλοι μας έχουμε δει ανθρώπους που οδηγούν μηχανή χωρίς κράνος, οδηγούς και συνοδηγούς χωρίς ζώνη ασφαλείας και παιδιά που περιφέρονται στο αυτοκίνητο βγάζοντας τα χέρια τους έξω από τα παράθυρα. 

  Η συγγραφέας μάς υπενθυμίζει τα αυτονόητα, που πολλές φορές ξεχνάμε και θέτουμε τόσο τη δική μας ζωή όσο και των παιδιών μας σε κίνδυνο.

  Η Κυριακή είναι η αγαπημένη μέρα του Λευτέρη. Είναι η μέρα που ο μπαμπάς και η μαμά δεν πηγαίνουν στη δουλειά, παίρνουν όλοι μαζί πρωινό και έπειτα ζωγραφίζουν και διαβάζουν παραμύθια. Ακόμα και η μικρή Σοφία, η αδελφή του, φαίνεται να το απολαμβάνει. 

  Mια Κυριακή λοιπόν, ο Λευτέρης με τους γονείς και τη μικρή του αδελφή αποφασίζουν να πάνε βόλτα στο πάρκο για να κάνει πατίνι που τόσο του αρέσει. Μόλις μπαίνει στο αυτοκίνητο όμως, αρχίζει να γκρινιάζει γιατί δεν θέλει να καθίσει στο κάθισμά του, ούτε να φορέσει ζώνη.

  «Λυπάμαι, Λευτέρη, στο αυτοκίνητο δένουμε πάντα τη ζώνη μας. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», λέει ο μπαμπάς.

  Η συγγραφέας, χρησιμοποιώντας ως ήρωές της μέλη μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, αναφέρεται στους κανόνες που πρέπει όλοι να ακολουθούμε όταν χρησιμοποιούμε κάποιο μέσο μεταφοράς: αυτοκίνητο, μηχανή, ποδήλατο. Με εύστοχο τρόπο επισημαίνει τις παρατυπίες που κάνουμε και θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας. 

  Ένα βιβλίο που οφείλουν να  διαβάσουν πρώτα οι γονείς και στη συνέχεια, μαζί με τα παιδιά, να συζητήσουν πάνω στην κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό μας ως λαός είναι η ελλιπής οδική παιδεία μας. Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα ξεκινώντας την εκπαίδευσή μας από τη νηπιακή ηλικία. Τα παιδιά παρατηρούν και αντιγράφουν τους γονείς. Ας τους δώσουμε το σωστό παράδειγμα.

  Περίληψη: Ο Λευτέρης ανυπομονεί να πάει βόλτα στο πάρκο με την οικογένειά του, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Αρνείται να καθίσει στο ειδικό κάθισμα του αυτοκινήτου και δε θέλει να βάλει τη ζώνη ασφαλείας. Αυτό όμως είναι αδιαπραγμάτευτο. Τι θα επιλέξει άραγε; Ένα παιδικό βιβλίο για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. Γιατί οι κανόνες ασφαλείας είναι απαραίτητο να τηρούνται από τη βόλτα με το αυτοκίνητο μέχρι τη βόλτα με το πατίνι. Στο βιβλίο εμπεριέχονται αυτοκόλλητα.

  Στοιχεία βιβλίου

  Ο Λευτέρης πάει βόλτα. Ζώνη, κράνος, φύγαμε! - Μαρίνας ΠλούμπηΤίτλος: Ο Λευτέρης πάει βόλτα. Ζώνη, κράνος, φύγαμε!

  Συγγραφέας: Μαρίνα Πλούμπη

  Εικονογράφος: Άννη Θεοχάρη

  Εκδόσεις: Συμμετρία 

  ΙSBN: 978-960-266-519-0

  Σελίδες: 40

  Ημερομηνία έκδοσης: 01/03/23

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ