Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Στιγμιότυπα Παρουσιάσεων Παρουσίαση Ο μοναχικός Αντώνης και η νεράιδα της χαράς

  Παρουσίαση Ο μοναχικός Αντώνης και η νεράιδα της χαράς

  -

  Παρουσίαση Ο μοναχικός Αντώνης και η νεράιδα της χαράς

  Γράφει η Έλια Κουρή

  Το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στις 18.00 μ.μ το απόγευμα, οι Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών και εγώ βρεθήκαμε σε μια παρουσίαση παιδικού βιβλίου γεμάτη αγάπη, αστερόσκονη, νεράιδες και πολλή χαρά.

  Η Χαρά Μαρκατζίνου, ένα πλάσμα φωτεινό, δοτικό, γεμάτο αγάπη για τα παιδιά και τις λέξεις, παρουσίασε το πρώτο της παιδικό παραμύθι με τίτλο Ο μοναχικός Αντώνης και η Νεράιδα της χαράς κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό της. Ταυτόχρονα, το εκδοτικό της σπίτι, οι Εκδόσεις Υδροπλάνο έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο χώρο των εκδόσεων και της συγγραφής.

  Ένας εκδοτικός οίκος φτιαγμένος από ανθρώπους με μεράκι, κέφι, σεβασμό για τον συγγραφέα και το κείμενό του και αγάπη για τις λέξεις και τη γραφή. Φίλοι του βιβλίου γέμισαν ασφυχτικά τον χώρο του LOvelha Negra στην Καλλιθέα για να καλωσορίσουν όχι μόνο το Υδροπλάνο αλλά και το πόνημα της Χαράς Μαρκατζίνου.

  Ο μοναχικός Αντώνης και η νεράιδα της χαράς

  Την εκδήλωση συντόνισε η Αrt Director των εκδόσεων Μαρία Σταμπουλή, η οποία άνοιξε τη βραδιά, καλωσόρισε τη Χαρά Μαρκατζίνου στις εκδόσεις και προλόγισε τους ομιλητές που «φώτισαν» το βιβλίο και γέμισαν τη συγγραφέα με λόγια αγάπης, καρδιάς και αλήθειας. Πρώτη πήρε το λόγο η συγγραφέας Νατάσα Γκουτζικίδου, η οποία μίλησε για τα θέματα που θίγει η Χαρά μέσω του παραμυθιού της και τα μηνύματα που θέλει να περάσει όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους, είτε είναι γονείς είτε όχι.

  «Είναι ένα παραμύθι γραμμένο με την ευαισθησία και την αλήθεια της Χαράς» μας είπε. Τόνισε τη μοναξιά και τη μοναχικότητα που μπορεί να νιώθει ένα παιδί και τη θλίψη που μπορεί αυτά τα συναισθήματα να επιφέρουν στην ψυχή του. Έδωσε έμφαση στη δύναμη της καλής, πραγματικής φιλίας, έθιξε το θέμα του διαζυγίου και πώς μπορεί να το βιώσει το παιδί, πώς μπορεί να το επηρεάσει η έλλειψη του ενός από τους δύο γονείς και υπερθεμάτισε τη δεινότητα της συγγραφέα να αναδείξει την έννοια της αγάπης και της θεραπευτικής ιδιότητάς της, μέσω της νεράιδας και των όσων προσφέρει στη ζωή του μικρού ήρωα, του Αντώνη, και πώς στο τέλος νικάει το καλό και η αξία της ίδιας της ζωής.

  Στη συνέχεια, για τη συγγραφέα μίλησε ο εικαστικός και συγγραφέας Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη μαθήτριά του, ένα κορίτσι γελαστό και γεμάτο φως που του έδειξε δειλά δειλά μερικά σκίτσα που είχε φτιάξει με σκοπό να τα ενσωματώσει στο παραμύθι της και πώς υπό την καθοδήγησή του η Χαρά έβγαλε από μέσα της όλη την τέχνη της δημιουργίας και της ζωγραφικής.

  Ο μοναχικός Αντώνης και η νεράιδα της χαράς

  Οι καλλιτέχνες είναι άτομα με ιδιαίτερες ευαισθησίες και η Χαρά βάζει μπόλικη αγάπη και γεύση αστερόσκονης και κανέλας σε ό,τι γράφει. Δεν το λέω εγώ, μας το αποκαλύπτει η ίδια σε συνέντευξή της. Ο business and life coach Λευτέρης Κατσιμάνης μας συγκίνησε όλους με τα λόγια του. Λόγια καρδιάς, γεμάτα με την αλήθεια της ψυχής του για τη Χαρά Μαρκατζίνου και το παραμύθι που έφτιαξε, με τα υλικά που συνθέτουν την εσωτερική της αλήθεια,την αλήθεια της ψυχής της.

  Η φράση του  «Το να οδηγείς το παιδί στην ευθύνη της εσωτερικής του ζωής είναι σα να το οδηγείς στη δύναμή του, και αυτόν το σκοπό η Χαρά σε αυτό το παραμύθι τον εξυπηρετεί με εξαιρετικό τρόπο» νομίζω πως τα λέει όλα για τα όσα θα πρέπει να υπηρετεί όποιος καταπιάνεται με βιβλία για τα παιδιά.

  Η Χαρά Μαρκατζίνου φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε όλους όσοι μίλησαν για την ίδια και το βιβλίο της αλλά και όσους παρευρέθηκαν στην τόσο σημαντική στιγμή για αυτή. «Το όνειρο έγινε πραγματικότητα» μας ομολόγησε αφοπλιστικά και μας μίλησε για το πώς ζυμώθηκε στο μυαλό η ιδέα αυτού του παραμυθιού. «Η πιο τρυφερή αλήθεια βρίσκεται πάντα μέσα στα παραμύθια.

  «Τα παραμύθια είναι το βάλσαμο της ψυχής, το γιατρικό της καρδιάς και η ανάπαυλα του μυαλού από τις έντονες αγχωτικές σκέψεις που το κατακλύζουν», τονίζει σε συνέντευξή της και συνεχίζει λέγοντας πως «Ένα παραμύθι παρηγορεί την ψυχή γιατί διηγείται με απλό τρόπο την αλήθεια που έχουμε ξεχάσει ή που έχουμε αλλοιώσει ή που έχουμε παραμερίσει για χάρη των άλλων». Τα λόγια αυτά, νομίζω, περικλείουν όλη τη φιλοσοφία ενός ανθρώπου που αγαπά τις λέξεις, τη γραφή και τα παιδιά.

  Η Αναστασία Κορινθίου, με την επιβλητική και υποβλητική φωνή της και το χειμαρρώδη λόγο της, διάβασε και έδωσε ξεχωριστό χρώμα σε κάποια αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ τόνισε πως από την πρώτη στιγμή πίστεψε στη δύναμη και τη δυναμική της γραφής της Χαράς Μαρκατζίνου και έδωσε πνοή στο όνειρό της όχι μόνο με την ιδιότητά της αλλά και ως υπεύθυνη για την αξιολόγηση των υπό έκδοση έργων στο Υδροπλάνο. Παράλληλα μας σύστησε τους συνεργάτες της στον εκδοτικό και μας έδωσε μια πρώτη γεύση των όσων θα ακολουθήσουν.

  Την πολύ όμορφη, παραμυθένια και νεραϊδένια αυτή βραδιά «έντυσαν» μουσικά οι Μurphys Chords, οι οποίοι ζωντάνευσαν μέσω του λόγου και της μουσικής ένα απόσπασμα του βιβλίου. Στο τέλος, η Χαρά Μαρκατζίνου υπέγραψε τα βιβλία της και συνομίλησε σε εγκάρδιο κλίμα με το βιβλιοφιλικό κοινό.

  Όλοι εμείς στους Θεματοφύλακες λόγω Τεχνών ευχόμαστε καλές πτήσεις στις Εκδόσεις Υδροπλάνο, και στη Χαρά Μαρκατζίνου να μην λείψει ποτέ η χαρά και η αγάπη από τη ζωή της και καλά ταξίδια στο χώρο της γραφής, της λογοτεχνίας και της τέχνης γενικότερα.

  Παρουσίαση Ο μοναχικός Αντώνης και η νεράιδα της χαράς

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here