Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Μεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΟ μπρούντζινος καβαλάρης (τριλογία) - Paullina Simons

  Ο μπρούντζινος καβαλάρης (τριλογία) – Paullina Simons

  -

  Ο μπρούτζινος καβαλάρης

           Προσωπική άποψη: Ποτίτσα Πιερρουτσάκου

  Τατιάνα και Αλεξάντερ…

  Πόσο μεγάλος  έρωτας!!! Μου το έλεγαν, το έγραφαν σε όλες τις ομάδες βιβλίων πως δεν πρέπει να παραλείψω να διαβάσω τον Μπρούντζινο καβαλάρη ..και είχαν τόσο δίκιο!!!!

  Ο μπρούτζινος καβαλάρηςΜία υπέροχη τριλογία της Πωλλίνα Σίμονς, η οποία με έκανε να νιώσω πραγματικά δεμένη στην πολυθρόνα μου, ούτε μύγα δεν ήθελα να πετάει, ειδικά στον πρώτο τόμο… Τώρα τελευταία έχω διαβάσει πολλά ιστορικά βιβλία και έχω συγκλονιστεί με τις λεπτομέρειες που μαθαίνω. Δεν είχε τύχει όμως να ασχοληθώ ποτέ με το πώς επηρεάστηκε η Σοβιετική Ένωση κατά την διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου πόλεμου και από τους Γερμανούς αλλά και από τους ίδιους τους Σοβιετικούς. Ο μπρούντζινος καβαλάρης θα μείνει στο μυαλό μου καθώς αποτελεί ένα πολύ δυνατό χαστούκι και προς τις δυο άκρες των πολιτικών φρονημάτων.

  Από τη μία πλευρά συναντάμε την Τατιάνα που μεγαλώνει στο όμορφο, έως τότε, Λένινγκραντ -παλιά λεγόταν  Αγία Πετρούπολη- και βιώνει όλες τις  καθημερινές δυσκολίες της Σταλινικής Ρωσίας, ζει σε δυο δωμάτια με όλη την οικογένειά της, με παντελή έλλειψη ελευθερίας σκέψεων και κινήσεων, έκφρασης και απολαύσεων. Δουλεύει σκληρά, όπως οι περισσότεροι, σε εργοστάσιο και η καθημερινότητά της αποτελείται από τις ίδιες κινήσεις και λειτουργίες… Αποτελεί ένα καλολαδωμένο κομμάτι της Σταλινικής μηχανής, του αριστερού παρανοϊκού ολοκληρωτισμού… μέχρι που στην ζωή της μπαίνει ο Αλεξάντερ, ο άνδρας που σαν σίφουνας θα αλλάξει τα πάντα, ο ένας και μοναδικός έρωτάς της που κυριαρχεί και καθοδηγεί πλέον όλα τα βήματά της!!! Ο μπρούτζινος καβαλάρης

  Από την άλλη πλευρά έχουμε την εισβολή των Γερμανών στη Ρωσία το 1941, παρότι ο δικτάτορας-δολοφόνος Αδόλφος Χίτλερ είχε συμφωνήσει με τον Στάλιν να μην επιτεθεί στη χώρα του!! Αδίστακτοι οι Γερμανοί, πλησιάζουν και αποκλείουν ασφυκτικά το Λένινγκραντ ώστε να το καταλάβουν…

  Ο μπρούτζινος καβαλάρηςΧειμώνας παντού και όλοι με τα δελτία τροφίμων, που καθημερινά μειώνονται σε ποσότητες αλλά και σε ποικιλία, αρχίζουν να εξαντλούνται και να αφανίζονται… Στις καρδιές των κατοίκων της πόλης δεν υπάρχουν πια αισθήματα για τον συνάνθρωπο στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, οι ζωές τους είναι μόνο μια διαρκής προσπάθεια εύρεσης τροφής… και ένας-ένας χάνονται… Στοίβες τα πτώματα…

  Ο Αλεξάντερ, ως αξιωματικός του Ρώσικου στρατού προσπαθεί απεγνωσμένα να βοηθήσει την Τατιάνα και την οικογένειά της φέρνοντάς τους τρόφιμα μέσα από το στρατόπεδο. Τίποτε δεν βοηθά μέσα σε αυτές τις συνθήκες και δοκιμάζει να φυγαδεύσει όσους έχουν απομείνει σε άλλο πιο ήσυχο μέρος. Αγαπιούνται πολύ και αυτή η αγάπη είναι η δύναμή που τους βοηθά να ξεπεράσουν τα ατελείωτα εμπόδια και τις αντίξοες συνθήκες που συναντούν.

  Απίστευτο και τρομακτικό για τις καταστάσεις το μυστικό του Αλεξάντερ που σαν μπούμερανγκ θα γυρίσει με ορμή επάνω τους και θα θέσει σε επιπλέον κίνδυνο τις ζωές τους και την κοινή τους πορεία. Βομβαρδισμοί, μάχες, πτώματα, κόκκινος στρατός, φυλακές, βασανιστήρια ,ψέματα, μυστική Σοβιετική αστυνομία, Γερμανοί ….και ένα παιδί στην κοιλιά της όμορφης Τατιάνας.

  Ο Αλεξάντερ σκηνοθετεί τον θάνατό του και την αναγκάζει έτσι να φύγει -μέσα σε τεράστιο κίνδυνο- για την Αμερική, όπου θα γεννήσει, θα εργασθεί μα ποτέ δεν θα πεισθεί πως ο αγαπημένος της έχει πεθάνει. Κινεί γη και ουρανό για να βρει πιθανά ίχνη του και όταν οι υποψίες της πως ζει επιβεβαιώνονται, συγκεντρώνει όλη την εξυπνάδα της, επιστρέφει ψάχνοντάς τον… και τον βρίσκει!

  Στρατιώτη! Άφησέ με να σου φιλήσω το κεφάλι, να σου χαϊδέψω το πρόσωπο, να φιλήσω τ’ αγαπημένα γλυκά σου χείλη και να φωνάξω πάνω από τις θάλασσες και τις ρώσικες πεδιάδες τι νιώθω για σένα…. Αλεξάντερ, άλλοτε κουβαλούσες εσύ εμένα. Τώρα σε κουβαλάω εγώ. Στην αιωνιότητα…

  Η αγάπη όλα τα νικά και το ζευγάρι βρίσκεται ξανά μαζί!! Θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τα φαντάσματα του παρελθόντος που τους κυνηγούν;; Η δύναμή τους μεγάλη, η θέληση, το θάρρος και η ευρηματικότητα τους συνοδεύουν, ενώ παράλληλα η οικογένεια μεγαλώνει.

  Ο μπρούτζινος καβαλάρηςΗ τριλογία του Μπρούντζινου καβαλάρη, ειδικά ο πρώτος τόμος είναι εκπληκτική. Με παρέσυρε με το πάθος και τον έρωτα του ζευγαριού, με την ανθρώπινη δύναμη και τα όριά της, αλλά και με ακινητοποίησε, με άφησε βουβή μπροστά στα εγκλήματα πολέμου που περιγράφει, καθώς και με ιστορικά γεγονότα και λεπτομέρειες που εγώ αγνοούσα.

  Η συγγραφέας, η οποία γεννήθηκε στην Ρωσία και μετοίκησε στην Αμερική, διηγείται την ιστορία με τόσο ζωντανό τρόπο που νομίζεις πως ακούς τις βόμβες που πέφτουν, πως μυρίζεις τον θάνατο δίπλα σου… Τα μάτια σου γεμίζουν από εικόνες που ξεπετιούνται από τις σελίδες, η ένταση που σε διακατέχει σου κόβει την ανάσα…

  Πολλά τα μηνύματα που παίρνει ο αναγνώστης μέσα από την τριλογία αυτή. Καταρχήν διδάσκεται από την ιστορία των «ακραίων δογματικών πεποιθήσεων»  πόσο μοιάζουν μεταξύ τους, συναντά την προδοσία, τον αγώνα για επιβίωση, τις κακουχίες που αλλοτριώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Παράλληλα όμως, εξυψώνεται, καθώς είναι μάρτυρας μίας τεράστιας αγάπης που ανθίζει μέσα σε τόσο δύσκολες εποχές και συνθήκες!

  Γιατί «τα πάντα στη ζωή μας είναι θέμα στόχου» και όταν ο στόχος έχει βρεθεί, τότε τίποτε και κανένας δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωσή του!!!

  Ο μπρούντζινος καβαλάρηςΣημείωση: Ο μπρούτζινος καβαλάρης είναι έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Πέτρου στην Αγία Πετρούπολη που παραγγέλθηκε από την Αικατερίνη την Μεγάλη. Ο ανδριάντας κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας του Λένινγκραντ καλύφθηκε με σάκους άμμου και ένα ξύλινο κάλυμμα, τα οποία το προστάτευσαν κατά τη διάρκεια των 900 ημερών βομβαρδισμού της πόλης.

  Περίληψη: Ο μπρούτζινος καβαλάρης Λένινγκραντ 1941. Ο πόλεμος μοιάζει μακριά από την πανέμορφη πόλη, όπου όλα μιλάνε για ένα λαμπρό παρελθόν, τότε που λεγόταν Αγία Πετρούπολη.

  Η Τατιάνα ζει τη σκληρή πραγματικότητα της σταλινικής Ρωσίας, στριμωγμένη σε δυο κάμαρες με όλη την οικογένειά της, όταν ο Χίτλερ εισβάλλει στη χώρα κι αρχίζει η τρομερή πολιορκία του Λένινγκραντ. Μέσα στους βομβαρδισμούς, στην πείνα και στον τρόμο, η Τατιάνα γνωρίζει τον έρωτα. Αλλά ο Αλεξάντερ, αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού, κρύβει ένα μυστηριώδες κι επικίνδυνο παρελθόν.

  Κι ενώ ο αδυσώπητος χειμώνας κι ο γερμανικός στρατός πολιορκούν ασφυκτικά την πόλη ο φλογερός τους έρωτας απειλεί να διαλύσει την οικογένεια της Τατιάνας και ν’ αποκαλύψει το φοβερό μυστικό του Αλεξάντερ. Αιχμάλωτοι ανάμεσα σε δυο φονικές δυνάμεις, οι δυο νέοι παρασύρονται από το χείμαρρο της ιστορίας, που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του…

  μία επική ιστορία αγάπης στα χρόνια του πολέμου

  Οι χρυσαφένιοι ουρανοί, το διάφανο λυκόφως, οι λευκές νύχτες ξεχειλίζουν υποσχέσεις· για νιάτα, για έρωτα, για αιώνια ανανέωση. Ο πόλεμος δεν έχει αγγίξει ακόμη τούτη την πόλη με τα περασμένα μεγαλεία, ούτε τη ζωή της Τατιάνας Μετάνοβα, που ζει στριμωγμένα σε δυο κάμαρες με όλη την οικογένειά της. Ο κόσμος της όμως διαλύεται όταν οι στρατιές του Χίτλερ επιτίθενται στη Ρωσία και αρχίζουν να σφυροκοπούν αδιάκοπα το Λένινγκραντ.

  Ωστόσο, ένα φως συνεχίζει να λάμπει μέσα σ’ αυτό το ζοφερό σκοτάδι. Η Τατιάνα γνωρίζει τον Αλεξάντερ, έναν νεαρό αξιωματικό του Κόκκινου Στρατού. Οι δύο νέοι νιώθουν μια αμοιβαία έλξη. Εκείνος, δυνατός και γεμάτος αυτοπεποίθηση, κρύβει ένα μυστηριώδες και προβληματικό παρελθόν. Σύντομα, όμως, ο τρομερός χειμώνας και η ανελέητη πολιορκία των Γερμανών φέρνουν στην πόλη την πείνα, την απελπισία, τον φόβο. Ο συγκλονιστικός έρωτας της Τατιάνας και του Αλεξάντερ απειλεί να διαλύσει την οικογένεια των Μετάνοφ και να βγάλει στην επιφάνεια το επικίνδυνο μυστικό που τόσο προσεκτικά κρύβει ο Αλεξάντερ· ένα μυστικό καταστροφικό όσο κι ο πόλεμος.
  Αιχμάλωτοι του πάθους, οι δύο ερωτευμένοι νέοι παρασύρονται από την άγρια παλίρροια που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.

  Η Τατιάνα, σε ηλικία δεκαοκτώ χρόνων, κατoρθώνει να διαφύγει στη Δύση μετά την πολιορκία του Λένινγκραντ. Το παιδί που περιμένει δεν θα γνωρίσει τον πατέρα του, αφού η ίδια πιστεύει πως είναι χήρα. Ο σύζυγός της, ο ταγματάρχης Αλεξάντερ Μπέλοφ, παρασημοφορημένος ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, έχει συλληφθεί από τη διαβόητη μυστική αστυνομία του Στάλιν.

  Η Τατιάνα αρχίζει μια καινούρια ζωή στην Αμερική. Στη Νέα Υόρκη, την περίοδο του πολέμου, βρίσκει δουλειά και νέους φίλους, συνεχίζοντας τη ζωή της. Αδυνατεί, όμως, να ξεφύγει από την οδύνη της, καθώς τη στοιχειώνει η μνήμη του Αλεξάντερ.

  Ωστόσο, εκείνος είναι παγιδευμένος στη Ρωσία. Ο Αλεξάντερ είναι Αμερικανός, αλλά υπηρετούσε στον Κόκκινο Στρατό και παρίστανε τον Σοβιετικό υπήκοο για να προστατέψει τον εαυτό του. Για εκείνον, ο πόλεμος συνεχίζεται και, είτε κερδίσει η Ρωσία είτε χάσει, αυτός θα αντιμετωπίσει τον θάνατο. Η Τατιάνα και ο Αλεξάντερ έχουν να παλέψουν με τη μοίρα και την απελπισία, καθώς αγωνίζονται για τη ζωή τους.

  Μέσα από τη σύγκρουση δύο κόσμων, αναδύεται μια ανεπανάληπτη ιστορία αγάπης.

  Μέσα στη λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τατιάνα κι ο Αλεξάντερ υπέφεραν ό,τι χειρότερο είχε να παρουσιάσει ο εικοστός αιώνας. Αφού ξαναβρέθηκαν σαν από θαύμα στην Αμερική, έχουν τώρα έναν όμορφο γιο, τον Άντονι, χάρισμα ενός έρωτα που κατάφερε να επιζήσει μέσα στις πιο τρομακτικές δοκιμασίες. Παρόλο που είναι ακόμα νέοι, όσα δεινά πέρασαν τους έχουν αλλάξει και έχουν απομακρυνθεί ψυχικά ο ένας από τον άλλο. Αφού έζησαν χωρισμένοι σε έναν κόσμο κατεστραμμένο, πρέπει τώρα να βρουν έναν τρόπο για να συμβιώσουν στη μεταπολεμική Αμερική. Με τον Ψυχρό Πόλεμο να εξαπλώνεται, σκοτεινές δυνάμεις που δρουν στη θετή τους πατρίδα απειλούν την οικογένειά τους. Για να νιώσουν ξανά την παλιά ευτυχία, θα πρέπει να χτίσουν μια καινούρια ζωή· αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τα φαντάσματα του παρελθόντος που επιζητούν να καταστρέψουν τον πρωτότοκο γιο τους. Λίγο πριν από το τέλος, η περιπλάνησή τους στο χθες μόλις αρχίζει…

  Ο μπρούτζινος καβαλάρης μαγνητίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και ζωντανεύει την ιστορία δύο ακατάβλητων ηρωικών πνευμάτων και του μεγάλου έρωτά τους, που θριαμβεύει μέσα στην καταστροφική λαίλαπα του πολέμου.

  Στοιχεία 1ου βιβλίου:

  Τίτλος: Ο μπρούτζινος καβαλάρης (The bronze horseman)

  Συγγραφέας: Paullina Simons

  ISBN: 978-960-605-266-8

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Ημερομηνία έκδοσης: 24/05/2017

  Αριθμός σελίδων: 808

   

  Στοιχεία βιβλίου:Ο μπρούντζινος καβαλάρης

  Τίτλος: Τατιάνα και Αλεξάντερ (Tatiana and Alexander)

  Συγγραφέας: Paullina Simons

  ISBN: 978-960-605-267-5

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Ημερομηνία έκδοσης: 07/06/2017

  Αριθμός σελίδων: 664

   

  Ο μπρούντζινος καβαλάρης

  Στοιχεία 3ου βιβλίου:

  Τίτλος: Οι κήποι της Τατιάνας (The summer garden)

  Συγγραφέας: Paullina Simons

  ISBN: 978-960-605-321-4

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Ημερομηνία έκδοσης: 08/11/2017

  Αριθμός σελίδων: 760               

  Επεξεργασία εικόναςΠαναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here