Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Οι Καταραμένοι - Μαρία Ράπτη

  Οι Καταραμένοι – Μαρία Ράπτη

  -

  Οι Καταραμένοι

  Προσωπική άποψη: Ηλίας Τσιάρας

  Πάντα δυσκολεύομαι να βρω τα κατάλληλα λόγια για να σχολιάσω ένα μη μυθοπλαστικό κείμενο, νιώθω κάπως ανεπαρκής, πιάνω τον εαυτό μου να διερωτάται: ‘Με τι κριτήρια να το κρίνω τώρα εγώ αυτό το βιβλίο;’

  Οι Καταραμένοι Βεβαία, συνήθως μετά από αυτόν τον βραχύχρονο δισταγμό, αναλαμβάνει τα ηνία η παντελής έλλειψη μετριοπάθειας που με διακρίνει, εξού και οι γραμμές που διαβάζετε αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Τι είναι λοιπόν Οι Καταραμένοι; Πρόκειται για 21 μίνι βιογραφίες καλλιτεχνών που ακολούθησαν μέχρις εσχάτων τη Μούσα τους, βιώνοντας στον απόλυτο βαθμό κάθε λεπτό της ζωής τους μέχρι να συναντήσουν τελικά τον Θάνατο (οι περισσότεροι αρκετά νωρίς) που οι ίδιοι εξύμνησαν με τα έργα τους.

  Πες στο σκουλήκι τότε, ωραία μου,

  Που θα σε τρώει με φιλιά, πως στην καρδιά,

  Τη φόρμα και τη θεία ουσία φύλαξα,

  Του έρωτά μου του αποσυνθεμένου πια!

  Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 21 κεφάλαια, ξεκινώντας από τον πρώτο Καταραμένο το μακρινό 1431 και καταλήγοντας μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Δε θα σας το παίξω μάγκας λέγοντας πως γνώριζα όλες τις προσωπικότητες οι ζωές των οποίων περιγράφονται στις περίπου 300 σελίδες, είμαι ειλικρινής τύπος. Μεγάλωσα με Σβαρτσενέγκερ, Σταλόνε και Βαν Νταμ, πώς να το κάνουμε;

  Η φιλομουσία μου δεν κρύβεται. Όπως και να έχει, τους βασικούς τους ήξερα (Πόε, Μπάιρον, Σέλλεϋ, Λάβκραφτ), τώρα γνώρισα και το υπόλοιπο παρεάκι. Καλά παιδιά, δε λέω, αλλά πολλά ναρκωτικά (εποχής, πάντα) και πολλή ανέχεια για τα δικά μου γούστα. Πέρα από τα βασικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή των σπουδαίων αυτών δημιουργών, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με ορισμένα από τα πιο σημαντικά τους έργα, με τη μορφή εμβόλιμων στοίχων (ή αράδων, στην περίπτωση των συγγραφέων), παίρνοντας έτσι μια μικρή γεύση από τη διάνοια και τις εμμονές που τους στοίχειωναν.

  «Πρέπει να μου φτιάξεις μια γυναίκα για να ζήσω μαζί της και να γνωρίσω εκείνη την αρμονία των συναισθημάτων που είναι απαραίτητα για την ύπαρξή μου»

  Οι Καταραμένοι Κάπου εδώ όμως προκύπτει εύλογα και το μεγάλο ερώτημα: σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο βιβλίο; Η απάντηση έρχεται αβίαστα: σε όλους όσοι αγαπούν την Τέχνη και λατρεύουν να μαθαίνουν μικρά και μεγάλα μυστικά που σημάδεψαν την ιστορία της και, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε, γράφουμε κι εκφραζόμαστε. Πιστεύω πως όσοι εμπλέκονται με τη μυστηριακή διαδικασία της συγγραφής, θα βρουν λίγη από την έμπνευση που λαχταρούν αλλά και το σθένος να συνεχίσουν να μοχθούν για ένα άπιαστο όνειρο.

  Δε λέω πως θα γίνουν ένας δεύτερος Όσκαρ Ουάιλντ ή ένας Πόε, αλλά, διαβάζοντας για τα εμπόδια και τις κακουχίες που εκείνοι βίωσαν, είμαι βέβαιος πως θα αναθαρρήσουν και θα δοθούν πιο ολοκληρωτικά στη δική τους Μούσα. Όσοι δε, αρέσκεστε στις βιογραφίες, μην το σκέφτεστε καν. Η Μαρία Ράπτη έχει κάνει πολύ ενδελεχή έρευνα ώστε να μη χρειάζεστε τη Wikipedia. Για να μη θίξω καν την καλαισθησία της έκδοσης, αξίζει και με το παραπάνω.

  «Καταραμένη κι η ώρα, που έφυγαν από το νησί τους

  Τους ταπεινομένους θεούς ν` αρπάξουν σε κλίματα βόρεια, απεχθή…»

  Περίληψη: Οι Καταραμένοι Το “Κοράκι” του Πόε. Η “Σαλώμη” του Όσκαρ Ουάιλντ. Ο “Εωσφόρος” του Ντορέ. Οι ιστορίες αυτές άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια λογοτεχνία και τέχνη. Λιγότερο γνωστές, ωστόσο, είναι οι προσωπικές ιστορίες των ίδιων των δημιουργών τους: ο φλεγόμενος έρωτας του Μαγιακόφσκι, η καταστροφική σχέση του Λόρδου Βύρωνα και της Λαίδης Καρολάιν Λαμπ, το τελευταίο ταξίδι του Σέλλεϋ…

  Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώθηκαν είκοσι και μία ιστορίες των Καταραμένων δημιουργών, ανθρώπων που ακολούθησαν στη ζωή τους κάθε είδους πάθος σε αναζήτηση μιας ιδέας. Παράλληλα, όλοι τους αποτύπωσαν την πορεία τους σε εκείνα τα έργα τέχνης που εμείς θα θυμόμαστε για πάντα, όπως “Τα άνθη του κακού”, “Φρανκενστάιν”, “Οφηλία”, “Μια Εποχή στην Κόλαση” κ.ά.

  Μέσα από τις μυθιστορηματικές ζωές τους, μια εναλλακτική ιστορία της τέχνης αποτυπώνεται στο χαρτί, γραμμένη με φωτιά, αψέντι και κρασί.

  ΡΕΜΠΩ, ΒΕΡΛΑΙΝ, ΠΟΕ, ΜΠΑΪΡΟΝ, ΒΙΓΙΟΝ, ΤΣΑΤΕΡΤΟΝ, ΚΑΡΟΛΑΪΝ ΛΑΜΠ, ΣΕΛΛΕΫ, ΜΠΩΝΤΛΑΙΡ, ΣΑΜΠΑΤΙΕ, ΠΡΟΡΑΦΑΗΛΙΤΕΣ, ΝΤΟΡΕ, ΜΑΛΑΡΜΕ, ΜΠΗΡΣ, ΛΩΤΡΕΑΜΟΝ, ΟΥΑΪΛΝΤ, ΣΑΛΟΜΕ, ΜΠΕΡΝΤΣΛΙ, ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ, ΤΖΑΡΥ, ΛΑΒΚΡΑΦΤ, ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ

  Οι Καταραμένοι Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Οι Καταραμένοι

  Συγγραφέας: Μαρία Ράπτη

  Εκδόσεις: Αρχέτυπο

  Έτος Έκδοσης: 2017

  Σελίδες: 296

  ISBN: 9789604212392

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here