Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΟι κρυφές αλήθειες της καθηγήτριας Χανά - Reem Bassiouney

  Οι κρυφές αλήθειες της καθηγήτριας Χανά – Reem Bassiouney

  -

  Οι κρυφές αλήθειες της καθηγήτριας Χανά 

  Προσωπική άποψη: Aγάπη Ντόκα

  Κυριακή και πήγα στο μαγαζάκι της γειτονιάς να δω τι είχαν αυτή τη φορά ως δώρο οι εφημερίδες. Ανάμεσα στο Πώς να φτιάξετε ένα ονειρεμένο κέικ και Η ιστορία της Ελλάδας Τόμος Α,Β,Γ, ξεχώρισα αυτό το μυθιστόρημα. Και με κράτησε μέχρι την τελευταία του σελίδα!

  Στην υπόθεση τώρα, η Χανά Σαάντ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, τη μέρα των 40ων γενεθλίων της είναι ακόμα παρθένα. Κι αυτό την τρομάζει. Θέλει πάση θυσία μέχρι την επομένη να απαλλαγεί απ’ αυτό. Θα ταξιδέψει στην Αμερική για ένα Συνέδριο και θα δει εκεί τον πρώτο της έρωτα, τον Ράμι.

  Χρειάζεται και επισήμως την έγγραφη άδεια του Προέδρου. Εκείνος για να της την δώσει, της λέει πως πρέπει μέχρι την επόμενη μέρα να του έχει παραδώσει διορθωμένα 500 γραπτά ενός άλλου καθηγητή. Ο Χάλεντ, ο 25χρονος φοιτητής της, κάτοχος μεταπτυχιακού και υποψήφιος διδάκτωρ, προσφέρεται να την βοηθήσει. Το ίδιο βράδυ στο σπίτι της –και αφού έχουν διορθώσει τα γραπτά– με ένα τέχνασμα τον παγιδεύει και χάνει την ανεπιθύμητη παρθενία. Και την επομένη φεύγει για το ταξίδι της.

  Όταν επιστρέφει, ο Χάλεντ της ζητά εξηγήσεις κι εκείνη του ζητά απλά εχεμύθεια.

  Ο Χάλεντ έσκυψε πάλι μπροστά της, έβαλε τις παλάμες στα χέρια της πολυθρόνας σαν να ήθελε να την εγκλωβίσει, (…) πλησίασε το πρόσωπό της πιο πολύ και της είπε με τη ηρεμία της βόμβας πριν από την έκρηξή της με παγωμένο ύφος «Μην τολμήσεις! Μην τολμήσεις να μου ξαναμιλήσεις έτσι!»

  Χρίζεται Πρόεδρος του τμήματός της. Με την εξουσία στα χέρια της αποδίδει δικαιοσύνη και τιμωρεί αυτούς που την αδίκησαν. Κρατάει και το μέλλον του Χάλεντ στα χέρια της. Αναρωτιέται αν πρέπει να τον οδηγήσει στην επιτυχία ή στην αγκαλιά της. Τον καλεί στο γραφείο της και του λέει να παντρευτούν. Εκείνος δέχεται. Θα είναι ένας γάμος κρυφός και θα μείνουν μαζί στο σπίτι της μόνο την πρώτη εβδομάδα.

  Από την πρώτη μέρα εκείνος ζητά όσα η κοινωνία τους ορίζει κι εκείνη αντιδρά, μη θέλοντας να χάσει την ελευθερία της. Είναι ερωτευμένοι, η σχέση τους περνάει από πολλά σκαμπανεβάσματα λόγω της παραδοξότητάς της, ενώνονται και χωρίζουν αρκετές φορές, συγκρούονται δυνατά, σμίγουν και απομακρύνονται, αφού και η διαφορά ηλικίας τους είναι μεγάλη και η Χανά είναι ανώτερή του στο Πανεπιστήμιο. Νιώθει πλήρης, δυνατή, ολοκληρωμένη, ισχυρή, έχοντας τον έλεγχο της ζωής και της μοίρας της. Έχει αντιστρέψει τους κανόνες προς όφελός της, δεν είναι υποταγμένη, αλλά έχει υποτάξει.

  Περίμενε αυτή τη στιγμή και τη γνώριζε.

  Είναι Ανατολίτης και είναι άντρας, είναι λαϊκός, αγοραίος και τώρα δήλωνε ξεκάθαρα τον απόλυτο έλεγχο του πάνω της. Της μίλαγε από θέση ισχύος, ενώ εκείνη ήταν αδύναμη και ευάλωτη. Την είχε εγκλωβίσει ανάμεσα στα χέρια του, θα μπορούσε να παίξει μαζί της όπως εκείνος επιθυμούσε.Τα μάτια της γέμισαν απέχθεια και αηδία, απέστρεψε το βλέμμα της μακριά απ’ το δικό του και είπε δήθεν ανέμελα «Χτύπα με, Χάλεντ. Αφού είμαι γυναίκα, αδύναμη και ηλίθια και πρέπει να με συνετίσεις, γιατί εσύ είσαι άντρας, αναλαμβάνεις τις ευθύνες και χτυπάς πισώπλατα».

  Λειτουργεί σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, γι’ αυτό όλοι την σέβονται. Μέχρι που ο Πρύτανης της λέει να ευνοήσει μία κοπέλα για ένα ταξίδι σπουδών στο εξωτερικό. Η Χανά, αντίθετη με την τακτική αυτή, αντιδρά. Προτείνει στον Χάλεντ το ταξίδι αυτό. Εκείνος αρνείται, γιατί είναι ο προστάτης της μάνας και της αδελφής του.

  Όταν η μητέρα του μαθαίνει για τον κρυφό του γάμο, αντιδρά έντονα, λέγοντάς του να χωρίσει. Η Χανά σωματοποιεί το στρες που περνάει και οδηγείται στον νοσοκομείο.

  Τι αποφάσεις παίρνει ο Χάλεντ μετά από αυτό; Θα σταθεί δίπλα στη σύζυγό του; Με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσει την απαίτηση της μητέρας του;

  Χαμογέλασε σαρκαστικά και του είπε «Αυτό ακριβώς μ’ έκανε να μισήσω τους άντρες και το γάμο! Την ημέρα που θα έσκυβε ένας άντρας από πάνω μου για να μου υπαγορεύσει τους όρους του σαν αμείλικτος δικτάτορας. Και αλίμονο αν τολμήσω να έχω αντίρρηση! Έχετε αρρωστημένα μυαλά εσύ και οι όμοιοί σου. Η αδυναμία φωλιάζει στην καρδιά σου. Αν θέλεις να με δείρεις, κάντο τώρα. Αυτό το κάτι που φοβάσαι να καταστρέψεις, το έχεις ήδη καταστρέψει».

  Η Χανά θα μπορέσει να προσαρμόσει τον εαυτό της στις απαιτήσεις της αιγυπτιακής κοινωνίας όσον αφορά τη γυναίκα ή θα παραμείνει αναλλοίωτη με κίνδυνο να χάσει τον αγαπημένο της;

  Καταθέτοντας την άποψή μου, πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Αίγυπτο, σε μια χώρα με πολύ αυστηρούς ηθικούς κανόνες, σε μια κοινωνία που επιτρέπει στα αρσενικά της οικογένειας, είτε πρόκειται για συζύγους είτε για πατεράδες είτε για αδελφούς, να ασκούν σωματική βία στις γυναίκες, με ή χωρίς λόγο.

  Διεισδύει στην προσωπικότητα μιας ανεξάρτητης γυναίκας, που έχει υποκύψει σ’ αυτούς τους κανόνες, μένοντας παρθένα μέχρι τα σαράντα της χρόνια. Καταδικασμένη να έχει για όλη της τη ζωή αυτή τη θηλιά γύρω απ’ το λαιμό της, μηχανεύεται τον τρόπο για να απαλλαγεί. Και το καταφέρνει.

  Ζώντας μόνη της, έχοντας χάσει τους γονείς της, χωρίς σχέσεις φιλικές, με βλέμμα σκυμμένο για να μην προκαλεί, γίνεται μια γυναίκα μοναχική, μη κοινωνική, μη επικοινωνιακή, που έχει υπό τον έλεγχό της τα πάντα. Είναι στριφνή, απόλυτη, αυταρχική, τσιγκούνα, απαιτητική, μα και εργατική, δίκαιη, σεβαστή, με καλή φήμη στο εξωτερικό.

  Επιβάλλεται στον -κατά πολύ μικρότερό της- αρχικά εραστή και κατόπιν σύζυγο, με το προνόμιο της εξουσίας που της δίνει η επαγγελματική τους σχέση και δεν δέχεται επ’ ουδενί να μετατραπεί σε μια γυναικούλα της Ανατολής, υποταγμένης στις επιθυμίες του. Οι μόνες ώρες που η στρίγγλα γίνεται αρνάκι, είναι αυτές που βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά του.

  Μια σχέση σύγκρουσης, επιβολής του ενός πάνω στον άλλον πάση θυσία προκειμένου να μην αλλάξει ο καθένας τον εαυτό του και τα Πιστεύω του, μέσα σε μια χώρα που ευνοεί τη διαφθορά, τον νεποτισμό και την εκμετάλλευση.

  Οι ήρωες παλεύουν, πολεμούν, ορμούν, υποχωρούν, ανασυντάσσονται και ορμούν ξανά και ξανά, μέχρι που η ζωή πιάνει την πένα για να γράψει την ιστορία και να τους δείξει τον δρόμο για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, έστω και προσωρινά.

  Περίληψη: Οι κρυφές αλήθειες της καθηγήτριας Χανά. Έκλεινε τα σαράντα κι ήταν ακόμα παρθένα. Την επομένη θα ταξίδευε στην Αμερική, όπου κατοικούσε η πρώτη της αγάπη.

  Πρώτα όμως έπρεπε να χάσει την αγνότητά της, να διορθώσει πεντακόσια γραπτά, να δώσει ένα δυνατό χαστούκι στον Σάμι και να κοπανήσει το κεφάλι του Αμπντέλ Χαμίντ ώσπου να ματώσει…

  Η ιστορία της αξιότιμης καθηγήτριας Χανά, επιτυχημένης και σεβαστής στον κλειστό κύκλο του Πανεπιστημίου του Καΐρου, είναι 

  μια ερωτική ιστορία αλλά και μια ηθογραφία της Αιγύπτου, κυρίως του ακαδημαϊκού χώρου, όπου η ίντριγκα, η διαφθορά και οι προκαταλήψεις δεσπόζουν.

  Ένας σπαρακτικός, απόλυτος έρωτας, σε μια κοινωνία στην οποία το να κοιτάς στα μάτια έναν άντρα θεωρείται προκλητικό.

  Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί, για μια ξεχωριστή γυναίκα που διεκδικεί τον χώρο της σε μια κοινωνία φτιαγμένη για άντρες.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Οι κρυφές αλήθειες της καθηγήτριας Χανά

  Συγγραφέας: Reem Bassiouney

  ISBN: 978-960-412-850-1

  Εκδοτικός Οίκος: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

  Έκδοση: Αθήνα 2012 (21 Μαΐου)

  Σελίδες: 288

  Επεξεργασία εικόνας: Χριστίνα Πολυχρονιάδου 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here