Προσωπική Άποψη: Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Οι Μαγεμένες: Μακεδονία. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος ετοιμάζεται για εκστρατεία και έχει καλέσει όλους τους βασιλιάδες των γειτονικών βασιλείων για βοήθεια και υποστήριξη. Πρώτος ανταποκρίθηκε ο βασιλιάς της Θράκης, τον οποίο φιλοξένησε, μαζί με τη σύζυγό του, ο Μακεδόνας βασιλιάς στο παλάτι του.

Ο έρωτας ανάμεσα στον Αλέξανδρο και τη γυναίκα του Θράκα βασιλιά δεν άργησε να αναπτυχθεί και κάθε βράδυ ο Αλέξανδρος να εισβάλλει στην κρεβατοκάμαρα της βασίλισσας. Ο βασιλιάς της Θράκης μόλις έμαθε για τον παράνομο αυτόν έρωτα, τυφλωμένος από τη ζήλια έκανε μάγια τον Αλέξανδρο. Αυτός όμως πληροφορήθηκε το γεγονός και απέφυγε την παγίδα. Η βασίλισσα, όμως, παρασυρμένη από το πάθος της για τον Αλέξανδρο, έτρεξε να τον βρει. Έτσι, τα μάγια έπεσαν πάνω σε αυτήν και τη συνοδεία της με αποτέλεσμα να μαρμαρώσουν.

Έτσι, δημιουργήθηκε η στην Αρχαία Αγορά, δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος.

«Η Στοά των Μαγεμένων»

«Οι Μαγεμένες», «Las Incantadas» όπως αποκαλούνταν καθώς βρίσκονταν στην περιοχή όπου αναπτύχθηκε αργότερα η εβραϊκή συνοικία και οι οποίοι εβραίοι μιλούσαν κυρίως ισπανικά, είναι ανάγλυφες, μυθολογικές μορφές, οι οποίες αναπαριστούσαν τον θεό Διόνυσο με έναν πάνθηρα, την Αύρα με πέπλο, την Αριάδνη με στεφάνι από φύλλα κληματαριάς, τη Λήδα με έναν κύκνο, μία Μαινάδα με ένα διπλό φλάουτο, το Γανυμήδη μαζί με τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό και έναν Διόσκουρό με ένα άλογο στα πόδια του.

Αυτές τις «Μαγεμένες» και την κλοπή τους από τον Γάλλο αρχαιολόγο Εμμανουέλ Μιλλέρ, κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα Γ΄, μας παρουσιάζει η κυρία Κόντζογλου στο καινούργιο της βιβλίο «Οι Μαγεμένες»… Και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν η πρώτη φορά που γνώριζα και εγώ τις «Μαγεμένες», τις «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης». Και συγκλονίστηκα από την κυνικότητα όλων αυτών που έκλεψαν την ιστορία μας, την πούλησαν, την πρόδωσαν. Και συγκινήθηκα με όλους όσους προσπάθησαν να αποτρέψουν αυτή την κλεψιά, που παράλληλα με τον αγώνα για απελευθέρωση από τους Τούρκους πολέμησαν για την προστασία της ιστορίας μας.

Η κυρία Κοντζογλου, μετά την τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια», μας προσφέρει άλλο ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Μία ιστορία όχι και τόσο γνωστή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία καταγεγραμμένη κλοπή, όπως παρουσιάζεται μέσα από τον ίδιο τον «απαγωγέα», τον Εμμανουέλ Μιλλέρ και τις επιστολές, τις οποίες ο ίδιος έστελνε στην συμβία του και τις οποίες η συγγραφέας έχει εντάξει μέσα στο βιβλίο της.

Δείχνοντάς μας με αυτόν τον τρόπο τα παιχνίδια τα οποία παίζονταν εις βάρος της ελληνικής ιστορίας.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, η Χάννα, ο Νικόλας, ο Νταβίντ εφέντης, ο Αλέξανδρος, ο Δάσκαλος και όλοι όσοι τους πλαισιώνουν, προέρχονται από κόσμους διαφορετικούς. Αυτό όμως δεν θα τους εμποδίσει να ενωθούν όλοι μαζί και να πολεμήσουν για να σώσουν τις «Μαγεμένες». Βέβαια, στον αγώνα αυτόν θα συναντήσουν την παραδοπιστία και την φιλοχρηματία κυρίως των ίδιων των πατριωτών τους, οι οποίοι δεν διστάζουν στο όνομα του κέρδους να πουλήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Οι μαγεμένες

Μέσα από την ιστορία και τη μυθοπλασία η κυρία Κόντζογλου παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο την καπήλευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προδοσία των φιλοχρήματων ελλήνων και την εκμετάλλευση της κατάστασης που επικρατούσε τότε από τους Δυτικούς. Η άγνοια της ιστορίας, η αντιμετώπιση των μνημείων ως «απλές πέτρες» από κάποιους, αλλά και η πίστη στην ελευθερία και στο ότι η γνώση της ιστορίας μας αποτελεί κύριο όπλο για την ελευθερία και την αποφυγή των ίδιων λαθών στο μέλλον είναι αυτά που κυριαρχούν στο βιβλίο. Συνδυάζοντας καταπληκτικά τα ιστορικά γεγονότα με τον μύθο, η γραφή της συγγραφέως μας μεταφέρει στα ήθη, έθιμα, τις συνήθειες, τις αντιλήψεις της εποχής. Και μας βάζει σε σκέψεις για τα λάθη που κάναμε τότε και δυστυχώς εξακολουθούμε να κάνουμε.

«Οι Μαγεμένες» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο μας βάζει σε περισυλλογή, σε σκέψεις και μας κάνει να αναλογιστούμε πόσο επιπόλαια αντιμετωπίζουμε όλα όσα έχουμε κληρονομήσει. Σε μία εποχή όπου κυριαρχεί κυρίως κρίση ιδεών, ανθρωπιάς και κρίση ιστορικής συνείδησης, η κυρία Κόντζογλου με τις «Μαγεμένες» έρχεται να μας υπενθυμίσει την σπουδαιότητα της ιστορίας και της πολιτιστική μας κληρονομιάς … Γιατί όπως αναφέρει και η ίδια μέσα από μία φράση του Σεφέρη.

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». 

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Οι Μαγεμένες

Συγγραφέας: Μαίρη Κόντζογλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο 

Ημ. Έκδοσης: 11/5/2017

ISBN: 978 – 618 – 03 – 0987 – 4

Σελίδες: 528

Επεξεργασία φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here