Οι Μαγεμένες στην πόλη του Bόλου

Γράφει η Δωροθέα Πέρπερα

‘’Οι άνθρωποι του πνεύματος οφείλουν να ανοίγουν νέα μονοπάτια στη σκέψη΄΄ έχει πει η Μαίρη Κόντζογλου, η επιτυχημένη και δημοφιλής συγγραφέας, κι αυτό μας κάνει και το ίδιο να λέμε κι εμείς.

Με αφορμή λοιπόν την έκδοση του νέου ιστορικού της μυθιστορήματος Οι Μαγεμένες – Las Incantadas,  είχε την ευκαιρία το αναγνωστικό κοινό του Βόλου να  απολαύσει μια μοναδική παρουσίαση στο Public,  με εισηγήτρια την  κ. Ροσσάνα Πώποτα, δημοσιογράφο, και τον κ. Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρο  της ισραηλιτικής κοινότητας του Βόλου, και να ταξιδέψει  σε σκέψεις, να ταξιδέψει στον χρόνο.

Μυθιστόρημα συναρπαστικό που απεικονίζει με εξαιρετική λεπτομέρεια την άγνωστη ιστορία της απαγωγής των «Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης». Μια αφήγηση για τα πάθη, τους έρωτες, τις κλεμμένες αρχαιότητες και τους αγώνες της πόλης που πίστευε σε τρεις θεούς.

Οι Μαγεμένες στην πόλη του Bόλου. Πραγματικά ιδιαίτερη η παρουσίαση που μοιραστήκαμε με την αγαπημένη μας  συγγραφέα, γιατί  μας έδωσε  τη δυνατότητα  να δούμε  το πώς εμπνεύστηκε το έργο της, την πορεία της σκέψης της, τη διαδρομή  της μέσα από την Ιστορία, τα συναισθήματά της, πριν αυτά αποτυπωθούν στο χαρτί ως  λογοτεχνικό κείμενο. Μέσα από μια εξαιρετική  παρουσίαση που περιλάμβανε  και  λόγο και εποπτικό υλικό, μας μύησε  στην Ιστορία  της Θεσσαλονίκης, πολλά στοιχεία της οποίας χρησιμοποίησε για να συνθέσει το νέο της έργο  και κατάφερε να μας μεταδώσει την αγάπη της για τον ελληνικό πολιτισμό και να μας αφυπνίσει μνήμες από το παρελθόν.

Ευχαριστούμε τη Μαίρη Κόντζογλου που μας θύμισε πόσο απαραίτητο είναι ένας λαός να διαβάζει για τον πολιτισμό του. Έχουμε ανάγκη  συγγραφικές φωνές που θα αφυπνίσουν, όπως η κ Κόντζογλου, το πνεύμα μας, που θα εστιάσουν σε αυτά που αγνοούμε, που θα αναδείξουν όσα δεν μπορούμε να δούμε στη διάρκεια της καθημερινότητάς μας.

Πολλές ευχές για επιτυχία στις ‘’ Μαγεμένες΄΄ σας κ.  Μαίρη Κόντζογλου!

Επεξεργασία Φωτογραφίας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here