Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16, 2019
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Οι Μακάριοι - Μάριος Δημητριάδης

  Οι Μακάριοι – Μάριος Δημητριάδης

  -

  Οι Μακάριοι 

                                                             Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Οι Μακάριοι είναι το τρίτο βιβλίο του Μάριου Δημητριάδη που διαβάζω. Πλέον μπορώ να πω ότι τον ακολουθώ και μου αρέσει η γραφή του. Αν και ο τρόμος δεν είναι ακριβώς το στοιχείο μου, κατά καιρούς διαλέγω κάποιο βιβλίο αυτού του είδους στην ελαφριά μορφή του όμως. Αν και με τρομάζουν, αγαπώ τις μεταφυσικές ιστορίες με φαντάσματα και αέρινες μορφές. Μ’αυτό ακριβώς το είδος ασχολείται και ο Μάριος στο τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell.

  Οι ΜακάριοιΟ Αλέξανδρος είναι 33 χρόνων, δάσκαλος στο επάγγελμα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Όλα ξεκινούν όταν διορίζεται στο Δημοτικό Σχολείο της Μακάριας Νήσου, που αποτελείται από τρία νησιά τη Μακάρια, τη Λήθη και τη Στυξ, και ανήκει στο σύμπλεγμα νησιών των Κυκλάδων. Γνωρίζοντας ελάχιστα πράγματα για το νησί, πηγαίνει εκεί αγχωμένος και περίεργος για το τι θα συναντήσει. Η πρώτη του εντύπωση δεν είναι και η καλύτερη, καθώς οι άνθρωποι είναι εχθρικοί, αφιλόξενοι και καχύποπτοι απέναντί του. Καμία σχέση με την φιλοξενία που έχει δεχτεί σε άλλα μέρη που έχει επισκεφτεί.

  Όλα αυτά, καθώς και πολλά παράξενα που συναντά στην πορεία, του δημιουργούν απορίες και του εξάπτουν την περιέργεια. Τι κρύβουν άραγε οι Μακάριοι με τόση σχολαστικότητα από τους ξένους; Για ποιο λόγο δεν θέλουν τον τουρισμό αφού φαίνεται ότι τον έχουν ανάγκη για τη διαβίωσή τους;

  Όλη αυτή η μυστικότητα βάζει σε σκέψεις τον ήρωά μας αλλά ο λόγος που τον κινητοποιεί και τον κάνει αποφασισμένο να βρει τι κρύβουν είναι η εμφάνιση μιας παράξενης και εχθρικής μορφής ντυμένης με κόκκινο μανδύα. Ο τρόμος καιροφυλακτεί σε κάθε στενό, το σκοτάδι δεν είναι σύμμαχός του, και τα σημάδια λιγοστά. Παρόλο που ο κίνδυνος να τον ανακαλύψουν είναι μεγάλος εκείνος συνεχίζει να ψάχνει. Τι είναι αυτό που τον ενώνει μ’αυτό το νησί; Βρέθηκε εκεί κατά τύχη ή κάτι άλλο τον οδήγησε εκεί; Οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και τα περιθώρια στενεύουν! Όλα όσα ανακαλύψει θα κλονίσουν τα πιστεύω του και θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του! Πόσο παλιό είναι το μυστικό; Τι τρομερό κρύβει το παρελθόν; Τι σχέση έχει η μυθολογία;

  Όταν ο δρόμος άρχισε ν’ανηφορίζει και τα σπίτια χάθηκαν πίσω του, του φάνηκε πως πλησίαζε στην κατοικία του. Δυσανασχέτησε για το μέρος που τον είχαν στείλει. *Ποιος διάολος μ’έστειλε εδώ;* Οι σκέψεις του διακόπηκαν απότομα καθώς αντίκρισε κάτι μέσα στο σκοτάδι. Είχε φτάσει ήδη σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το σπίτι του και μπροστά απ’αυτό μια ανθρώπινη μορφή στεκόταν απολύτως ακίνητη. Παραμερίζοντας το πρώτο μούδιασμα, εστίασε καλύτερα για να δει μέσα στο σκοτάδι κάτω από το αμυδρό φως του φεγγαριού.

  Κάποιος βρισκόταν πράγματι εκεί, έξω ακριβώς από την πόρτα του. Ένα μακρύ ρούχο σαν μανδύας κάλυπτε όλο το σώμα του και μια κουκούλα σκέπαζε το κεφάλι του, μέσα απ’την οποία έπεφταν μακριά μαλλιά. Θα έλεγε ότι επρόκειτο για γυναίκα, αν έκρινε από το σωματότυπο και τα μαλλιά.

  Οι ΜακάριοιΠραγματικά απόλαυσα την ανάγνωσή του. Η αγωνία και ο τρόμος μου κρατούσαν συντροφιά σε κάθε σελίδα. Τα μηνύματα του βιβλίου πολλά. Η αμάθεια και η έλλειψη παιδείας, κάνει τους ανθρώπους έρμαια των μορφωμένων, τους οποίους ακολουθούν και των οποίων πιστεύουν κάθε λέξη. Η περιέργεια που τις περισσότερες φορές μας βάζει σε μπελάδες! Η τυφλή εμπιστοσύνη που δείχνουμε σε κάποιους ανθρώπους. Οι προκαταλήψεις κάνουν  τους ανθρώπους εχθρικούς απέναντι σε καθετί καινούργιο. Το μίσος και η εκδίκηση είναι πολύ μεγάλες κινητήριες δυνάμεις. Κατακλύζουν το είναι μας και καθορίζουν τις κινήσεις μας. Το σκοτεινό κακό που έρχεται από το παρελθόν, μας θυμίζει ότι οι παλιοί θεοί υπάρχουν ακόμα ανάμεσά μας.

  Ένα εξώφυλλο που εμπνέει μυστήριο. Σε προκαλεί να το ξεφυλλίσεις και να χαθείς στις σελίδες του βιβλίου. Ο συγγραφέας καταφέρνει από το πρώτο κεφάλαιο να κερδίσει τον αναγνώστη, καθώς δημιουργεί από την αρχή αγωνία και περιέργεια για τη συνέχεια.

  Τα πόδια του έμοιαζαν να έχουν κολλήσει στο πάτωμα, τα γόνατά του αρνούνταν να κάνουν την παραμικρή κίνηση. Μια εκκωφαντική ησυχία πλημμύρισε πάλι το σπίτι του, και τ’αυτιά του έμοιαζαν να βουίζουν αδικαιολόγητα. Οι μπαλκονόπορτες έμειναν ορθάνοιχτες και οι κουρτίνες έπεφταν ήρεμα ανάμεσα τους. Τώρα πια έτρεμε σύγκορμος, ανήμπορος να κινηθεί. Ο τρόμος που αισθάνθηκε ήταν χειρότερος από την εμπειρία του στη Λήθη, μιας και αυτό δεν έδειχνε να είναι όνειρο. Αυτό ήταν ολοκάθαρα μια μεταφυσική εμπειρία, εκτός κι αν κάποιος το είχε τόσο καλά στημένο.

  Ένα μεγάλο μπράβο στον Μάριο Δημητριάδη για το υπέροχο βιβλίο του που μας γεμίζει περηφάνια αφού πλέον η Ελλάδα έχει συγγραφείς που μπορούν επάξια να σταθούν δίπλα σε μεγάλα ονόματα ξένων συγγραφέων.

  Σε όλους τους λάτρεις του τρόμου και του μεταφυσικού το προτείνω ανεπιφΥλακτα.

  Περίληψη: Σεπτέμβριος του 1992.

  Ο Αλέξανδρος είναι ένας νεαρός δάσκαλος και η καινούργια σχολική χρονιά τον βρίσκει με μετάθεση σε ένα άγνωστο, απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου. Από την πρώτη στιγμή που πατάει το πόδι του στη Μακάρια αντιλαμβάνεται ότι οι λιγοστοί κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί και καχύποπτοι απέναντί του. Και καθώς οι μέρες περνούν, ο Αλέξανδρος συνειδητοποιεί ότι πίσω από τις φαινομενικά ήσυχες ζωές τους οι ντόπιοι κρύβουν πολλά και επικίνδυνα μυστικά.
  Η περιέργειά του θα τον οδηγήσει στην αναζήτηση της αλήθειας και όταν τα θαμμένα στα βάθη του χρόνου σκοτεινά μυστικά της Μακάριας αρχίσουν να αποκαλύπτονται, όχι μονάχα θα κλονίσουν όλα τα πιστεύω του, αλλά και θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του.
  Οι Μακάριοι είναι μια συναρπαστική μεταφυσική ιστορία, ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα τρόμου, όπου το πιο σκοτεινό κακό έρχεται από το παρελθόν για να μας θυμίσει ότι οι αρχαίοι θεοί βρίσκονταν πάντα ανάμεσά μας…

  Οι ΜακάριοιΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Οι Μακάριοι

  Συγγραφέας: Μάριος Δημητριάδης.

  Εκδόσεις: Bell

  Σελίδες:  384

  ISBN:  978 960 620 755 6

  Ημερομηνία έκδοσης:  10/2018

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση