Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Οι ψηλοκάραβοι - Γεωργία Γαλανοπούλου

  Οι ψηλοκάραβοι – Γεωργία Γαλανοπούλου

  -

  Οι ψηλοκάραβοι – Γεωργία Γαλανοπούλου

  Προσωπική άποψη: Δημήτρης Μπουζάρας

  Ένα εξώφυλλο είναι το πρώτο που θα δει ο αναγνώστης. Το εξώφυλλο των Ψηλοκάραβων σίγουρα μαγνητίζει τα βλέμματα και ξεχωρίζει αισθητικά. Ένας θαλασσόλυκος με το ένα του πόδι δοσμένο ως εξόφληση χρέους, άραγε για ποιο λόγο; Δυνατός, ανδρειωμένος, ατρόμητος, δε φοβάται ανθρώπους, μόνο τους Άγιους και τα στοιχειά. Κουβαλά στην πλάτη του όλα του τα υπάρχοντα, όλη του τη ζωή. Κρατώντας στα δυο χέρια τη γνώση και τη δύναμη είναι έτοιμος για νέα ξεκινήματα, νέες περιπέτειες και νέους πολέμους. Γνωρίζει τη ζωή, δεν τον τρομάζει, ξέρει το μυστικό: πάντα σε εγρήγορση, πολέμα, προσαρμόσου.

  Οι ψηλοκάραβοι

  Η ιστορία ξεκινά με μια ελληνική παροιμία: «Εκεί που είσαι ήμουνα και δω που είμαι θα έρθεις». Πάντα με γοητεύουν τα λαϊκά παραμύθια και η λαϊκή σοφία. Η παροιμία – έμμετρος ή πεζός λόγος- κουβαλά γνώση και κληρονομήματα αιώνων, περασμένα από γενιά σε γενιά μέσω του προφορικού λόγου. Όσο για την ετυμολογία και τη σύνθεση του όρου, είναι έτσι γνωστός ήδη από τον Αισχύλο.

  Μια χώρα που θυμίζει τόσο τη δική μας, μια χώρα στην οποία ο βασιλιάς και το συμβούλιό του ενδιαφέρονταν μόνο για τη δική τους καλοπέραση. Παραπλανούσαν λοιπόν το λαό συστηματικά και μάλιστα με δόλιο τρόπο τον έστρεφαν εναντίον των δικών του ανθρώπων -της τρίτης ηλικίας- θεωρώντας την πλέον ανάξια ακόμη και της τροφής, εφόσον δε μπορούσε να προσφέρει τίποτα κατ’ αυτούς διότι δε διέθετε πλέον την απαιτούμενη σωματική ρώμη.

  Θα σας πω μια ιστορία θαλασσινή, σβησμένη απ’ το χρόνο και ξεχασμένη. Μόνο εμείς οι αέρηδες τη θυμόμαστε και μόνο εμείς ξέρουμε να τη λέμε. Είμαι ο μικρότερος εγώ, Μπάτης το όνομά μου.

  Μια απόπειρα που αποσκοπούσε στη διάλυση των δεσμών της κοινωνίας και την κοπή τους νήματος της γνώσης και φυσικά της δύναμης που πηγάζει μέσα από αυτή. Μια γνώση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Αποτέλεσμα της διακοπής αυτής με το παρελθόν είναι το μούδιασμα, η πλήρης υποταγή και εξαθλίωση των νεαρότερων ηλικιών, μιας και από τη στιγμή που χάνεται η σύνδεση με το παρελθόν -οποιουδήποτε είδους- αυτό σημαίνει την αρχή του τέλους και τη δημιουργία κάτι άλλου, ενός εντελώς διαφορετικού υποκειμένου – λαού- τόσο όσον αφορά τη μορφή αλλά και το περιεχόμενο. Τα μικρά παιδιά λοιπόν στερήθηκαν το χάδι, την αγκαλιά, το παραμύθι, την αγάπη, την καθοδήγηση της γιαγιάς και του παππού και φυσικά όχι μόνο αυτά. Η ανατροπή έρχεται εκεί από όπου δεν την περιμένει κανείς!

  Υπενθυμίζει πως η ταπεινότητα, η γενναιοδωρία, η μεγαλοψυχία, δίνουν την ομορφιά και τη γοητεία στον άνθρωπο και όχι η αλαζονεία, η υπεροψία και η έπαρση.

  «Ψηλοκάραβος! Ψηλοκάραβος! Στα όπλα! Στα όπλα! Ψηλοκάραβος» φώναζαν οι ντελάληδες τρέχοντας πέρα δώθε, καλώντας τον κόσμο σε συναγερμό.

  «Νόμος πρώτος! διέταξε. «Απαγορεύονται τα γηρατειά! Από σήμερα και στο εξής όσοι θα γερνούν θα παίρνουν από ένα καρβέλι ψωμί, θ΄ ανεβαίνουν στην κορυφή του φαλακρού βουνού και δεν θα ξαναγυρίζουν.

  Οι ψηλοκάραβοιΤο κείμενο καταφέρνει απόλυτα να χαλαρώσει γλυκά ακόμη και το μεγάλο αναγνώστη, μεταφέροντάς τον στο κέντρο και δίνοντάς του τη δυνατότητα, τη δεύτερη ευκαιρία να δει και να κατανοήσει τις δυνάμεις που βρίσκονται μέσα του αφενός, αφετέρου του δίνει τη φαρέτρα να πολεμήσει την αδυναμία, την αφέλεια, την αμάθειά του, τοποθετώντας τον πρόσωπο με πρόσωπο με τις λάθος επιλογές του.

  Μια γραφή με αισθητική τελειότητα που παραπέμπει σε αναγεννησιακό πίνακα με την εξαιρετική εικονογράφηση της κυρίας Κατερίνας Χαδουλού. Δένει απόλυτα με το κείμενο και γίνεται κοινωνός της αρτιότητας και της συμμετρίας του κειμένου, λόγος που επιτρέπει θριαμβευτικά την έκφραση του καθαρού συναισθήματος. Ανοίγει το δρόμο για να περάσει ο αναγνώστης μέσα από πλειάδα συναισθημάτων, ανησυχία, λύπη, ντροπή, οργή, έκπληξη, συγκίνηση, συμπάθεια, συμπόνια, ανακούφιση, απόλαυση, ικανοποίηση, ελπίδα, αισιοδοξία, ολοκλήρωση.

  Εντυπωσιακή η ελαστικότητα του κειμένου, και τα διαφορετικά επίπεδα αναγνώσεων προσφέρουν στο μικρό ή μεγάλο αναγνώστη μια ακένωτη πηγή πληροφορίας, εικόνας, και ευχαρίστησης.

  Η έκδηλη αγάπη της συγγραφέως για το λαϊκό παραμύθι και το μύθο περνά στην αφήγηση. Εύκολα μετατρέπεται από την πένα της ο ψίθυρος του Μπάτη σε μια διαχρονική ιστορία, τόσο παλιά και τόσο νέα. Επίσης, τα δυο παραπάνω συστατικά της συνταγής συμπληρώνουν τη μαγεία των χρωμάτων της αφήγησης της ιστορίας. Ο μύθος και το λαϊκό παραμύθι ούτως η άλλως καθιστούν την ανάγνωση ιδανικό χώρο για νοητικές περιπλανήσεις, η ποιητική γραφή συμπληρώνει με το περίτεχνό της κάδρο το σύνολο.

  Ντούκουνου ντούκουνου ντούκουνου ντι

  Βαστάει μπαστούνι μακρύ σαν κουπί.

  Αντί για παπούτσι στο ένα του πόδι

  φορά καλαπόδι.

  Στη ζώνη του κρύβει μαχαίρι που κόβει.

  Προσιτό και κατανοητό, με το φανερό και αβίαστο ταλέντο της Γεωργίας Γαλανοπούλου, της ήρεμης δύναμης της λογοτεχνίας στη χώρα μας, διασαφηνίζει το τόσο σημαντικό θέμα των απολυταρχικών καθεστώτων και τον τεχνητό διαχωρισμό των τάξεων. Είναι κατά τη γνώμη μου ένα βιβλίο με ατελείωτο υλικό για σκέψη, φωτεινό, αληθινό και απολαυστικό.

  Μου θύμισε το 17ο-18ο αιώνα, που τα απολυταρχικά καθεστώτα μάστιζαν την Ευρώπη και τον κόσμο. Μέσα από τη στενόμυαλη, δεσποτική και σκληρή τους διακυβέρνηση, οι καρπωτές της απόλυτης εξουσίας κρατούσαν καλά κοιμισμένους και φοβισμένους τους υπηκόους τους, απαγορεύοντας  τη γνώση.

  Η κάθαρση θα έρθει όπως έρχεται στα λαϊκά παραμύθια, ένα υπέροχο ταξίδι μέσα από ένα εξαιρετικό κείμενο και μια ονειρεμένη εικονογράφηση.

  Ο Μπάτης μας ψιθυρίζει την ιστορία μετά από προτροπή της Γεωργίας Γαλανοπούλου. Ένας ψίθυρος είναι αρκετός να ξυπνήσει ακόμη και ένα ολόκληρο βασίλειο διάβασα κάπου. Αν αυτός ο ψίθυρος κουβαλά το δίκιο στις πλάτες του, τότε μπορεί να πετάξει ακόμη και πάνω από τους πιο δυνατούς στρατούς. Καμία φορά μια σκέψη είναι αρκετή, ένα λευκό χαρτί και μια ιδέα επίσης.

  Περίληψη: Οι ψηλοκάραβοι – Γεωργία Γαλανοπούλου Τι να΄ ταν οι Ψηλοκάραβοι; Να΄ ταν κακούργοι; Να΄ ταν ληστές; Ή αιμοβόροι πειρατές; Και γιατί ήταν καταζητούμενοι και επικηρυγμένοι; Τα παιδιά της ιστορίας ήθελαν να μάθουν, μα κάθε φορά που ρωτούσαν τους μεγαλύτερους έπαιρναν για απάντηση τη σιωπή τους. Και σαν με το σούρουπο ένα παράξενο τραγούδι αντιλαλούσε στο λιμάνι και στις πλατείες της μικρής τους χώρας, έτρεχαν φοβισμένα στα σπίτια τους να κρυφτούν.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Οι ψηλοκάραβοιΤίτλος: Οι Ψηλοκάραβοι

  Συγγραφέας: Γεωργία Γαλανοπούλου

  Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Ημ. Έκδοσης: 21/11/18

  ISBN: 978-960-16-7295-3

  Ηλικία: 11+

  Επεξεργασία εικόνας: Νάντια Κίσκα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here