Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ονειρικές Αφηγήσεις - Συλλογικό

  Ονειρικές Αφηγήσεις – Συλλογικό

  -

  Ονειρικές Αφηγήσεις

  Προσωπική άποψη: Παρασκευή Παρίσση

  Οι Ονειρικές Αφηγήσεις είναι μια εμπνευσμένη συλλογή δεκαεπτά διηγημάτων, η οποία ξεπήδησε μέσα από τον αλλόκοτο κόσμο της ονειροφαντασίας. Είναι μία ανθολογία διηγημάτων στην οποία υπάρχει έντονη διακύμανση, όσον αφορά το περιεχόμενο, τον τρόπο γραφής και τις αισθητικές –  υφολογικές επιλογές. Κοινός παρονομαστής είναι οι ονειρικοί τόποι και η ασυνείδητη εισβολή του κόσμου του Μορφέα στον κόσμο των ηρώων.

  Με τις ονειρικές αφηγήσεις εγκαινιάστηκε μία συλλογή βιβλίων που φέρει την υπογραφή του The Weird Side Daily. Τι είναι όμως το The Weird Side Daily? Είναι μία ομάδα ανθρώπων με κοινά όνειρα, στόχους και ανησυχίες, που συμπορεύεται σε ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας. Η ενασχόληση με τη συγγραφή και η θεά Τύχη – η οποία προνόησε έτσι ώστε να βρεθούν οι ιδρυτές του TWSD στο κατάλληλο μέρος τη σωστή στιγμή – ένωσε με ισχυρούς δεσμούς τα μέλη της ομάδας, τα οποία έκτοτε συμπορεύονται σε αυτό το μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Φαντασίας.

  Η δραστηριότητα του TWSD είναι πολυσχιδής και κυμαίνεται από την αρθρογραφία (στο site https://weirdsides.com), μέχρι τη συγγραφή κάθε λογής λογοτεχνικών κειμένων, την έκδοση περιοδικού, την πραγματοποίηση συνεντεύξεων, την υποστήριξη μεγάλων και μικρών φεστιβάλ ή δρώμενων, τη διεξαγωγή ομιλιών κ.α.

  Η αγάπη τους για τη συγγραφή και η ανεξάντλητη προσπάθειά τους να αναδείξουν την εγχώρια λογοτεχνία της φαντασίας & του τρόμου, τους οδήγησε να υλοποιήσουν τον συγκεκριμένο λογοτεχνικό διαγωνισμό. Στον διαγωνισμό διακρίθηκαν 13 συγγραφείς, και τα διηγήματά τους προστέθηκαν στα τέσσερα διηγήματα των ιδρυτικών μελών!

  Οι Ονειρικές Αφηγήσεις είναι ένα άρτιο δομημένο έργο, που το διάβασα πολύ ευχάριστα και με συντρόφευε τα βράδια μου. Όλες οι ιστορίες έχουν τη φαντασία ως το ιδανικό μέσο εκφραστικότητας και αισθαντικότητας. Όλα τα όνειρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχική εξέλιξη του κάθε ήρωα και οι ερμηνείες τους είναι πολυδιάστατες! Οι αναγνώστες θα αισθανθούν, και θα νιώσουν διαφορετικά ερεθίσματα από τις ονειρικές ιστορίες, αλλά σίγουρα θα υπάρχει μια κοινή ψυχολογική, συμβολική και θεολογική ερμηνεία.

  Τα όνειρα εκδηλώνονται μέσα από επιθυμίες, φόβους, λαχτάρες και σκέψεις. Πάντα πίστευα ότι στα όνειρα βλέπουμε πράγματα που θέλουμε πραγματικά, ταξιδεύουμε σε ονειρικές διαστάσεις, αισθανόμαστε όμορφα και παρακαλάμε να μην τελειώσει το όνειρο. Όμως υπάρχουν και όνειρα που είναι οιωνοί δυσάρεστων γεγονότων, ανίατων ασθενειών που μας επηρεάζουν όσο και να μην θέλουμε να το αποδεχτούμε!

  Αν η ζωή είναι ένα θέατρο, έχετε σκεφτεί στα όνειρα τι θεατρικές παραστάσεις ανεβαίνουν; Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη ανθολογία, θα γίνετε θεατής πολλών ονειρικών παραστάσεων… αλλά δεν γνωρίζω σε ποια θέση θα σας τοποθετήσει η ταξιθέτρια και από ποια οπτική γωνία θα βλέπετε την παράσταση! Είμαι σίγουρη ότι δεν θα φοβηθείτε, γιατί όλα τα κείμενα είναι γραμμένα απλά και δεν έχουν στόχο να σας τρομοκρατήσουν, αλλά να σας φανερώσουν ότι οι άνθρωποι ακροβατούν στον κόσμο των θεών και των θνητών, του φανταστικού και του ρεαλιστικού. Θα σας φανερώσουν την ύπαρξη ενός παράλληλου κόσμου και είναι στο χέρι σας να τον αποδεχτείτε ή όχι.

  Τα όνειρα είναι πύλες του ψυχικού κόσμου του κάθε ανθρώπου. Το μυαλό είναι ένα πανίσχυρο όπλο, αρκεί να ξέρεις να το χρησιμοποιείς. Μερικοί άνθρωποι έχουν χάρισμα και ευτυχώς για εμάς εσύ είσαι ένας από αυτούς.

  Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν τα όνειρα είναι μοναδικά, όπως και η κάθε οντότητα, ή μπορούμε να βλέπουμε κοινά όνειρα; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Η ανάγνωση του βιβλίου με έβαλε σε σκέψεις και πολλές φορές με μπέρδεψε. Τόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, τόσα όνειρα…

  Ναι! Είμαι πεπεισμένη ότι βλέπουμε κοινά όνειρα, γιατί έχουμε κοινά θέλω. Αν δούμε άσχημο όνειρο όμως, ξυπνάμε με ανησυχία και κουβαλάμε το όνειρό μας όλη την ημέρα, θεωρώντας ότι είναι κακός οιωνός και θέλουμε απεγνωσμένα να το πούμε κάπου για να ξαλαφρώσουμε. Προσωπικά έχω δει άσχημα όνειρα που πραγματοποιήθηκαν μετά από μέρες και στην αρχή αγριεύτηκα, αλλά βεβαίως συνέχισα να ζω, χωρίς να το κουβαλάω πάνω μου, γιατί δεν γινόταν διαφορετικά! Τα όνειρα είναι ήχος, μουσική που την ακούς και την ακολουθείς.

  Τα όνειρα είναι ένα σωσίβιο για τους ανθρώπους που έχουν χάσει την ψυχή τους, γιατί μέσα από τα όνειρα έχουν την δυνατότητα να τη γαληνέψουν. Αν δε βρουν γαλήνη, τότε οι δαίμονες τα σκανδαλίζουν και τα κάνουν να αναρωτιούνται για την ίδια τους την ύπαρξη. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα και μέσα από τα όνειρα βρίσκονται κοντά τους, γιατί είναι ο μόνο τρόπος να είναι μαζί! Πολλές φορές τα όνειρα είναι μία διαίσθηση για κάτι συγκεκριμένο, μία εμμονή θα έλεγα, που σίγουρα θα σε επισκεφτεί και στο όνειρό σου!

  Χθες το βράδυ τον ονειρεύτηκα ξανά. Ήταν ολοζώντανο το όνειρο, θα έπαιρνα όρκο πως μύρισα την μυρωδιά του, μωρουδίλα και ταλκ και γάλα και ούρα, πως ένιωσα τα χεράκια του στο λαιμό μου, πως άκουσα τη φωνούλα του να λέει «μαμά» στο αυτί μου.

  Η ιδέα ότι η ανθρωπότητα βρίσκει τρόπους να επικοινωνεί με τους νεκρούς της, είναι ανακουφιστική για πολλούς ανθρώπους. Άραγε οι θρησκείες συμφωνούν με αυτό; Πολλές από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου διδάσκουν ότι η επικοινωνία με τους εκλιπόντες είναι κάτι το εφικτό. Οι άνθρωποι πίστευαν από παλιά ότι οι νεκροί μπορούν να καθοδηγήσουν τους ζωντανούς. Μια αρχαία έκφραση αυτής της πεποίθησης υπάρχει στην Οδύσσεια του Ομήρου. Ο μυθικός ήρωας του ποιητή, ο Οδυσσέας, λαχταρώντας εναγωνίως να μάθει πώς θα κατάφερνε να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη, κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να συμβουλευτεί έναν νεκρό μάντη.

  Έχοντας την ελπίδα ότι θα πάρουν απάντηση από τους νεκρούς σε περίπλοκα ερωτήματα, πολλοί συμβουλεύονται μέντιουμ, κοιμούνται σε μνήματα των προγόνων τους ή κάνουν πνευματιστικές τελετές.

  Πολλά όνειρα είναι σκοτεινά, τρομακτικά, εφιαλτικά όπως η κόλαση!!

  Η κόλαση είναι αιώνια και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει, ακόμη και αν έχει περάσει όλα τα βασανιστήρια.

  Οι εφιάλτες που ταλαιπωρούν αρκετούς ανθρώπους επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου τους και συνδέονται με κάποια διαταραχή ύπνου, όπως ο νυχτερινός τρόμος. Οι τύψεις, οι φόβοι και οι ανησυχίες είναι καταλυτικοί παράγοντες για έναν εφιάλτη.

  Η ανάγνωση του βιβλίου με έκανε να ψάξω τι λέει η θρησκεία για τα όνειρα και για τους εφιάλτες. Όσον αφορά τα όνειρα, αναφέρει ότι είναι «Η κίνηση του νοός εν ακινησία σώματος». Όταν το σώμα ακινητοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο νους διαρκώς κινείται. Η κίνηση αυτή του νου συνιστά το όνειρο. Όταν τα όνειρα φέρνουν χαρμολύπη, συγκίνηση και δάκρυα, είναι από τον Θεό. Όταν όμως αυτά δεν προσφέρουν συγκίνηση και μας κάνουν να απορούμε, τότε είναι από τον Σατανά, γιατί θέλει να μας πλανέψει. Πνεύματα, βρικόλακες, νεκροζώντανοι, κυριαρχούν στους εφιάλτες και σε τρομάζουν, σε κάνουν να πετιέσαι ιδρωμένος από το κρεβάτι και να κοιτάς σα χαμένος. Είσαι μέσα στο σκοτάδι… πρόκειται για το πρωτόλειο της σκοτεινής ύλης!

  Μόνο σκοτάδι, πυκνό σκοτάδι και ούτε καν εκείνες οι ελάχιστες αιμάτινες λάμψεις που τρεμοσβήνουν μέσα από τα κλειστά βλέφαρα. Εξαφανίζονται αυτές οι πενιχρές πυγολαμπίδες σε δευτερόλεπτα από μπροστά μου, μόλις σβήσουν οι τυχαίες φλόγες.

  Πόσες φορές έχουμε ακούσει δεισιδαιμονίες και τρομακτικές ιστορίες που, ενώ δεν δίνουμε σημασία φαινομενικά, τη νύχτα έρχονται στα όνειρά μας και μας τρομάζουν; Αξιοσημείωτο είναι ότι τις περισσότερες ιστορίες από αυτές τις ακούμε στα χωριά, και περνάνε προφορικά από γενιά σε γενιά. Σε όλους αρέσουν αυτές οι ιστορίες και τρομάζουν και γελάνε μέχρι να έρθει η ώρα του ύπνου!!

  Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν όνειρα, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν με τη σκέψη τους σε μακρινούς ορίζοντες και να ξεφύγουν από την πραγματικότητα! Με τα ταξίδια, τα βιβλία και τα όνειρα, ταξιδεύουμε σε μαγεμένους τόπους και συμβάλουμε στην ομαλή ψυχική μας εξέλιξη. Είναι πραγματικά υπέροχο να ονειρευτείς αυτό που πραγματικά επιθυμείς. Έχετε αναρωτηθεί πόσα όνειρα βλέπει ο άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του; Πόσες παραστάσεις, εικόνες, ήχους, τα οποία τα βλέπει και τα ακούει όσο είναι ξύπνιος, τα ξαναβλέπει και ενώ κοιμάται με διαφορετικό περιεχόμενο ίσως. Και όμως όλα αυτά τα όνειρα παραμένουν για την επιστήμη ένα μυστήριο.

  Αν με ρωτήσετε ποια διηγήματα μου άρεσαν πιο πολύ, θα σας πω ότι όλα ήταν ωραία, αλλά αυτά που ξεχώρισα ήταν: Ο ναός των ξεχασμένων ονείρων, Τα τριζόνια, Το φλεγόμενο όνειρο, Το όνειρο ανατριχιαστικής νύχτας και Το όνειρο, γιατί με άγγιξαν πιο πολύ και ταίριαξαν στην ιδιοσυγκρασία μου.

  Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι εξαιρετικό και είναι ο πίνακας «Spring scattering stars» του Αμερικανού καλλιτέχνη Edwin Howland Blashfield. Είναι πάρα πολύ όμορφος πίνακας και υπέροχη επιλογή για εξώφυλλο βιβλίου. Μια γυμνή γυναίκα να διασκορπίζει αστέρια σε όλο τον κόσμο, ενώ κάθεται σε ένα υγρό φεγγάρι. Προσωπικά νιώθω τη νεράιδα να απλώνει την ονειρόσκονη πάνω στον μαγικό κόσμο των ονείρων, ενώ βρίσκεται πάνω στην ημισέληνο, όπως τα αστέρια τη νύχτα διασκορπίζονται πάνω στη Γη!

  Διαβάζοντας το βιβλίο, έχετε να κερδίσετε, εκτός από την αναγνωστική απόλαυση, ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο της ονειροφαντασίας, ενώ θα δείτε με διαφορετικό μάτι τα όνειρα πλέον. Η ανθολογία είναι μία πρωτότυπη ιδέα και σας προτρέπω να συνταξιδέψετε στους ονειρικούς τόπους του νου, μέσα από την πρώτη συλλογή του The Weird Side Tales.

   Περιγραφή: «Ονειρικές Αφηγήσεις»

  Η πρώτη συλλογή διηγημάτων της σειράς βιβλίων The Weird Side Tales
  «Οι “Ονειρικές Αφηγήσεις” είναι μια εμπνευσμένη συλλογή 17 διηγημάτων, η οποία ξεπήδησε μέσα από τον αλλόκοτο κόσμο της ονειροφαντασίας. Υπάρχει μια έντονη διακύμανση όσον αφορά το περιεχόμενο, τον τρόπο γραφής και τις αισθητικές-υφολογικές επιλογές. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής είναι οι ονειρικοί τόποι και η ασυνείδητη εισβολή του κόσμου του Μορφέα στη ζωή των ηρώων. Η φαντασία των συγγραφέων αφέθηκε ελεύθερη και δημιούργησε χιμαιρικά τοπία, αλλόκοσμα όντα, εφιαλτικά μοτίβα και άβολες καταστάσεις, συνθέτοντας με αυτό τον τρόπο ένα πάζλ Φαντασίας και Τρόμου. Η δυναμική των διηγημάτων δίνει πολλές υποσχέσεις για τα βιβλία της σειράς “The Weird Side Tales”, τα οποία θα επακολουθήσουν.

  Εμείς, με τη σειρά μας, θα περιμένουμε στοχαστικοί στα σκοτεινά δωμάτια του νου, μέχρι την επόμενη ανθολογία.»

  Οι «Ονειρικές Αφηγήσεις» περιέχουν τόσο τις ιστορίες που διακρίθηκαν στον Λογοτεχνικό διαγωνισμό της ιστοσελίδας The Weird Side Daily (weirdsides.com), όσο και κάποιες των ιδρυτών της σελίδας!

  Ονειρικές ΑφηγήσειςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ονειρικές Αφηγήσεις

  Συγγραφέας: Συλλογικό

  Εκδόσεις: Ελκυστής

  Σελίδες: 276

  ISBN: 9786185424220

  Ημερομηνία Έκδοσης: 22/8/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here