Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
More

  Παιδί και internet

  -

  Παιδί και internet

  Γράφει η Ελένη Μπλιούμη

  Ζούμε σε μία νέα εποχή. Ψηφιακή. Προσαρμοζόμαστε στους καιρούς τεχνολογίας και τεχνολογικών αλλαγών. Με ένα πάτημα κουμπιού, απλώνεται μπροστά μας ο κόσμος όλος. Γεμίζει το μάτι με εικόνες, το αυτί με ήχους και το μυαλό με πληροφορίες.

  Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ο σύγχρονος άνθρωπος για την πρόοδο της ζωής του, ο σύγχρονος μαθητής για την προσωπική και πνευματική του ανάπτυξη και το σύγχρονο παιδί για τα παιχνίδια του;

  Το διαδίκτυο είναι ένας εκπληκτικός κόσμος μάθησης, επικοινωνίας και διασκέδασης. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει, εξασφαλίζουμε καλύτερα αποτελέσματα στον χώρο του σχολείου και της εργασίας μας.

  Αναμφισβήτητα επηρεάζει κάθε δραστηριότητα, είτε tv ή κινηματογράφος λέγεται αυτό, είτε μουσική, είτε ντοκιμαντέρ… ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σε οποιονδήποτε τομέα της ανθρώπινης δράσης.

  Έχει διεισδύσει στις ζωές μας και έγινε ένα από τα πιο απαραίτητα υλικά για να πλάσει ανθρώπινες ψυχές και συνειδήσεις. Η εύκολη πληροφόρηση, η ενημέρωση και επιμόρφωση, η θεματική ποικιλία και ψυχαγωγία, η επαφή με άλλους πολιτισμούς και η ανταλλαγή απόψεων… το καθιστούν το νούμερο ένα απαραίτητο εργαλείο δουλειάς του ανθρώπου όλων των ηλικιών.

  Έρευνες δείχνουν ότι όλο και πιο μικρής ηλικίας άτομα ασχολούνται με το Internet. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί απαραιτήτως κακό, αλλά ούτε και καλό. Και εδώ ισχύει η ρήση «παν μέτρον άριστον».

  Δεν μπορούμε να στρέψουμε την πλάτη μας στις νέες τεχνολογίες, γιατί τότε κινδυνεύουμε να μείνουμε “τεχνολογικά αναλφάβητοι”. Ούτε μπορούμε, για να προστατέψουμε τους ανήλικους, να τους αποκλείσουμε από τη χρήση του υπολογιστή.

  Η χρήση του Η/Υ χρειάζεται σύνεση και παιδεία, πρώτα από τους ενήλικες και έπειτα από τους ανήλικους.

  Άλλωστε είμαστε το νούμερο ένα παράδειγμα για τα παιδιά μας. Η δική μας αυτοπειθαρχία, η υπευθυνότητα, η αυτοσυγκράτηση και η ισορροπία θα πρέπει να περάσουν και στο παιδί.

  Θα πρέπει να τους διδάξουμε πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, παρά πώς να χρησιμοποιούνται από αυτήν. Ο διάλογος και η εκπαίδευση με το παιδί από μικρή ηλικία, είναι ένα “όπλο” ενάντια στην κατάχρηση και την κακή χρήση του Η/Υ.

  Ο ενήλικας, εφόσον έχει εξηγήσει στο παιδί τους κινδύνους του διαδικτύου (κακόβουλα προγράμματα, hackers, εγκληματικότητα, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, εθισμός, αλλοτρίωση ανθρώπινων σχέσεων και απομόνωση, σύγχυση μέσα στην υπερ-πληροφόρηση, site με ακατάλληλο περιεχόμενο, on line απάτες, βία…) και έχουν συμφωνήσει από κοινού τα όρια χρήσης του Η/Υ, το αφήνει ελεύθερο να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες του, γνωρίζοντας το ίδιο ότι άτομα της εμπιστοσύνης του κάθε στιγμή θα βρίσκονται δίπλα του όταν τα χρειαστεί.

  Το διαδίκτυο στην εκπαίδευση εφοδιάζει τον μαθητή με γνώσεις, ερεθίσματα, ιδέες. Του επιτρέπει να διεισδύσει σε μεγάλες βιβλιοθήκες και να αντλήσει άπειρες πληροφορίες. Του δίνει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με άλλους μαθητές και άλλα σχολεία ή πανεπιστήμια και να προδιαγράφει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μέλλον.

  Θα ήταν συνετό εδώ να προσθέσουμε ότι το Internet άλλαξε τον τρόπο διαβάσματος των παιδιών, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη του University College London (UCL).  Η πενταετής έρευνα διαπίστωσε ότι οι χρήστες του Internet τείνουν να πηδάνε από site σε site (δικτυακό τόπο) κυνηγώντας πηγές πληροφόρησης και σπάνια επιστρέφουν σε μία πηγή που ήδη επισκέφθηκαν. Συνήθως διαβάζουν το πολύ μία δύο σελίδες ενός άρθρου και σαν πεταλούδες μετακινούνται σε άλλη ιστοσελίδα.

  Προκύπτει ένα άλλο είδος διαβάσματος επιφανειακότερο, επιλεκτικότερο, τμηματικότερο, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται ο τρόπος σκέψης μας και η αίσθηση του εαυτού μας.

  Κάποτε το μυαλό μας βυθιζόταν σε έναν ωκεανό λέξεων, τώρα κάνει «τζετ σκι» στην επιφάνεια του νερού. Χάνουμε την υπομονή μας για βαθύ διάβασμα και διαλογισμό, άρα και για βαθιά σκέψη. Γινόμαστε καταναλωτικοί και ευάλωτοι σε εξωτερικά ερεθίσματα. Όλα αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά στα παιδιά και να αντιστέκονται με τη βοήθεια του βιβλίου, των αυθεντικών σχέσεων και της ελεύθερης βούλησης.

  Η παιδική ψυχή δεν πρέπει να αφυδατωθεί από τη δροσιά που την κρατούσε ζωντανή και χαρούμενη όλα αυτά τα χρόνια πριν την εμφάνιση του υπολογιστή:

  Το παιχνίδι

  Παιδί και internet

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here