Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Παιδικό βιβλίο - Καθοδηγείται ή καθοδηγεί;

  Παιδικό βιβλίο – Καθοδηγείται ή καθοδηγεί;

  -

  Παιδικό βιβλίο – Καθοδηγείται ή καθοδηγεί;

  Γράφει ο Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

  Σε εποχές ολικής παρακμής, σαν κι αυτή που διασχίζουμε με μοναδικό σκαρί μια θαλασσοδαρμένη ελπίδα, η Λογοτεχνία οφείλει, πρωτίστως στην ιστορία και τον εαυτό της, να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να αποτινάζει από το πετσί του έθνους την σήψη του μέλλοντός του.

  Ειδικότερα, η ναυαρχίδα του λογοτεχνικού στρατού, δηλαδή το παιδικό βιβλίο έχει την ύψιστη ευθύνη να διώχνει από την συνείδηση του παιδιού τα ζιζάνια που η κοινωνία μας εξαπολύει προς πάσα κατεύθυνση. Άρα, όντας το παιδί η κιβωτός των ονείρων μας, τα βιβλία, και δεν αναφέρομαι στα σχολικά εγχειρίδια, που απευθύνονται σε αυτό θα πρέπει να ενδυναμώνουν το “ανοσοποιητικό σύστημα” του είναι του, και να οικοδομούν στην καρδιά του σταδιακά τον ακέραιο στόχο να γίνει ένας Πολίτης που μαζί με άλλους ομόψυχους θα επαναπατρίσουν στον τόπο μας τις αξίες εκείνες, οι οποίες έχτισαν έναν κόσμο και τον παρέδωσαν στον άνθρωπο ώστε να του δώσει από την πνοή του μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα.

  Τα θέματα που μάγευαν και συνάμα εξύψωναν το πνεύμα των παιδιών αφορούσαν τον θερμό εναγκαλισμό ατόμου και φύσης με έναν ουρανό καταγάλανης συλλογικότητας και μετριοπαθούς ξεγνοιασιάς {Τα ψηλά βουνά, Ζαχαρίας Παπαντωνίου}, το νεανικό κουράγιο που πασχίζει να ισορροπήσει μέσα σε δρόμους αδιάφορους μεταξύ αλητείας και ευγενούς αγώνα για ένα μερτικό στο Χαμόγελο {Το παλιόπαιδο, Αγγελική Δαρλάση}, καθώς και τις επιμελώς άρτιες διασκευές μύθων της αρχαιότητα, του Αισώπου και κλασσικών παραμυθιών {Κάρμεν Ρουγγέρη}, και τα έργα όλων των μεγάλων προστατών του ιδιαιτέρως ευαίσθητου χώρου αυτού.

  Είναι φυσικά αυτονόητη η αναφορά στους δύο στυλοβάτες της νεοελληνικής παιδικής Σκέψης, την Πηνελόπη Δέλτα σε πρώτη φάση, και τον Ευγένιο Τριβιζά μετέπειτα. Με λίγα λόγια, το παιδικό βιβλίο πίστευε και επένδυε στο Παιδί, με μόχθο και σεβασμό προς αυτό.

  Σήμερα, όμως, διότι τούτο είναι καλώς ή κακώς το μείζον, ούτε το παιδικό βιβλίο έμεινε ανέγγιχτο από το εθιστικό χάδι της κατάπτωσης των πάντων. Ευκολία, νεομοντερνίστικες δημοφιλείς στο ενδιαφερόμενο κοινό υποχωρήσεις στην ποιότητα και στην εκπομπή αναγκαίων μηνυμάτων, ώθηση του παιδιού σε μία εσωστρέφεια και στις «διδαχές» της αποχαυνωτικής πλευράς της τεχνολογίας. Κάνοντας μια σύντομη βόλτα σε τίτλους παρατήρησα πλειστάκις τις λέξεις internet, like, facebook. Επομένως, πλέον το βιβλίο για νέους ανθρώπους καθοδηγείται από τις αμβλυντικά λόγια της εποχής μας που έχουν καθηλώσει την παιδεία μας σε κωματώδη κατάσταση; Η απάντηση ίσως να μην είναι δύσκολη, ωστόσο θα αντισταθώ στον πειρασμό του ναι ή όχι.

  Μπορεί να ακουστεί σαν απλή ευχή, όμως ναι, Βιβλίο και Παιδί θα ξαναγίνουν Ένα όταν το πρώτο ανακτήσει τις μητρικές του αρχές, και αποδεχτεί τον ρόλο του Καθοδηγητή.

  Παιδικό βιβλίο – Καθοδηγείται ή καθοδηγεί;

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here