Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων - Αντωνιάδης Αντώνης

  Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων – Αντωνιάδης Αντώνης

  -

  Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων

  Προσωπική άποψη: Παντελής Μαυρομμάτης

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε από άλλους τις φράσεις «Βλέπω φωτάκια που αναβοσβήνουν» ή «Ακούω φωνές» ή ακόμα «Ο τάδε έχει σίγουρα τηλεπαθητικές ικανότητες». Πιθανόν, κάποια στιγμή της ζωής μας να έχει τύχει και σε εμάς τους ίδιους κάτι παρεμφερές. Κατά πόσο όλα αυτά είναι αποτελέσματα προσωρινών παραισθήσεων και κατά πόσο πραγματικών αλλά παράξενων γεγονότων;

  Το βιβλίο «Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων» κάνει μια εκτενέστατη αναφορά σε τεκμηριωμένα, παράξενα και παράδοξα φαινόμενα που συνέβησαν στην αρχαιότητα. Αποτελείται από μια προσεκτικά διαλεγμένη συλλογή από παράξενες ιστορίες των αρχαίων, Ελλήνων κατά κύριο λόγο, όπως τα έχουν καταγράψει ιστορικοί, γεωγράφοι και βιογράφοι. Οι ιστορίες αυτές προκαλούν ακόμα και σήμερα το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών και αναγνωστών αντίστοιχων φαινομένων.

  «Αμφισβήτηση χωράει το κάθε γεγονός ξεχωριστά και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ερευνάται διεξοδικά.»

  Προσωπικά, το βιβλίο με τράβηξε από τις πρώτες του σελίδες, με την αναφορά  που γίνεται στον Στράβωνα (63 π.Χ – 23 μ.Χ.) και στο πρώτο βιβλίο των Γεωγραφικών του, προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση του από τους μυθοπλάστες και φαντασιόπληκτους λογογράφους: «Όταν όμως προστίθεται στους μύθους το θαυμαστό και το τερατώδες μεγαλώνει η ευχαρίστηση, που είναι το φίλτρο της μάθησης». Πιο κάτω θα προσθέσει: «Στα παιδιά προσφέρουμε τους ευχάριστους μύθους για προτροπή και στους μεγάλους τους φοβερούς για αποτροπή», ενώ σε άλλο σημείο διαβάζουμε:

  «Για να πετύχεις και να φέρεις τον κόσμο στη λογική, την ευσέβεια και την πίστη χρειάζεται η δεισιδαιμονία και αυτή δεν υπάρχει χωρίς μυθοπλασία και τερατολογία».

  Ο συγγραφέας, λοιπόν, έχει συγκεντρώσει διάφορα αποσπάσματα αρχαίων και τα έχει ομαδοποιήσει σε ενότητες. Ας δούμε χαρακτηριστικά τις δύο πρώτες από αυτές.

  Στην πρώτη ενότητα, συναντάμε τα Φορτιανά φαινόμενα. Η λέξη φορτιανά προέρχεται από τον Αμερικανό συγγραφέα – ερευνητή Τσαρλς Φορτ (1874-1932) ο οποίος έκανε μια προσπάθεια να συλλέξει όλες τις αναφορές για τα ανεξήγητα φαινόμενα στις αρχές του 20ου αιώνα. Σε πάρα πολλές από τις αναφορές του γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική ιστορία και παράδοση.

  Ο Ηρόδοτος στη Μελπομένη αναφέρει:

  «Το να προχωρήσεις προς το βόρειο άνεμο είναι αδύνατο λένε όσοι βρίσκονται στα βορειότερα της χώρας (σ.σ. της Σκυθίας). Ούτε να δει κάποιος μπορεί τι υπάρχει από τα φτερά που πέφτουν».

  Παρακάτω, ο ιστορικός εξηγεί το φαινόμενο, λέγοντας ότι τα φτερά πιθανότατα είναι οι νιφάδες των φοβερών χιονοπτώσεων που μαστιγώνουν την περιοχή.

  Ο Παυσανίας στα Βοιωτικά καταγράφει μια παράξενη συμπεριφορά ζώων: «Πριν τη μάχη στα Λεύκτρα, οι αράχνες είχαν υφάνει την πόρτα του ιερού με λευκό ιστό, όταν εισέβαλε ο Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες, ύφαναν με μαύρο ιστό». Το τελευταίο προφανώς συνέβη λόγω της στάχτης που έπεσε στη μάχη.

  Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων – Αντωνιάδης Αντώνης

  Στη δεύτερη ενότητα (Οι γίγαντες υπήρξαν), βλέπουμε ορισμένες εντυπωσιακές αναφορές, όπως π.χ. για οστά γιγάντων που βρέθηκαν και που αρχικά θεωρήθηκε πως ανήκαν σε θηρία της Προϊστορικής Εποχής, όπως όμως αποδείχτηκε τελικά ήταν ανθρώπινα. Πελώρια σανδάλια σε τάφους, υπερμεγέθη πτώματα που ξεθάβονταν και, από τον φόβο λόγω του μεγέθους τους, ξαναθάβονταν, ένα περίεργο κρανίο που βρέθηκε στις Πλαταιές πολλά χρόνια μετά τη μεγάλη μάχη, το οποίο κρανίο δεν είχε καμία ραφή αλλά ήταν ένα συμπαγές κόκαλο, καθώς και φυλές ανθρώπων που το ύψος τους έφτανε μέχρι τα τριάμισι μέτρα, γεμίζουν με όμορφο τρόπο τις σελίδες του κεφαλαίου.

  Και εδώ η γραφή ρέει ευχάριστα, με πλήθος αναφορών του συγγραφέα σε άγνωστα τέρατα, δοξασίες, κήτη και ερπετά των παλαιοτάτων εποχών, που μετατρέπουν τη διήγηση σε ένα ευχάριστο παραμύθι για μεγάλους.

  «… ο αέρας που περιβάλλει τον κόσμο δεν είναι κενός, αλλά περιέχει μέσα του τους θεούς, τους δαίμονες και τους ήρωες.»

  Συνοπτικά αναφερόμενος, ο αναγνώστης τελειώνοντας το βιβλίο βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει εμπλουτίσει τις γνώσεις του με πολλά παράξενα και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμβάντα από την καθημερινότητα των αρχαίων λαών, σχεδόν στο σύνολό τους αποδεκτά ως τετελεσμένα. Οι αναφορές στην πληθώρα των ιστορικών γεγονότων γίνονται με ιδιαίτερα ομαλό τρόπο και δίχως να κουράζουν, ενώ η καθεμιά από τις ιστορίες αυτές σε εξιτάρει ξεχωριστά.

  Τα άγνωστα στοιχεία που μαθαίνουμε μέσα από τις αναφορές που γίνονται είναι πραγματικά εντυπωσιακά, όπως για τις αέρινες μορφές που μεταβάλλονταν, τα κομμάτια σάρκας που έπεφταν από τον ουρανό, τις υπερμεγέθεις σαύρες της Ερυθράς Θάλασσας, την ιστορία με το δράκο που εμφανίστηκε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ανάμεσα στα καράβια, τα φαντάσματα δαιμόνων που έβλεπε ο Νουμάς σύμφωνα με τον Πλούταρχο, το εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε μετά τη μάχη των Ρωμαίων με τους Τυρηννούς κατά την καταγραφή των νεκρών τους και το μυστήριο με την εξαφάνιση του πτώματος του Ρωμύλου όταν ένα σύννεφο κατέβηκε στη Γη.

  Ο συγγραφέας καταφέρνει μέσα από καταγεγραμμένα στοιχεία και όχι από υποθέσεις, να τραβήξει μια αρκετά σαφή γραμμή ανάμεσα στο πραγματικό γεγονός και τον ανεπιβεβαίωτο θρύλο, διαχωρίζοντας έτσι το μεγαλειώδες κατόρθωμα και το παράξενο γεγονός από το μυθικό έπος και τη φαντασία. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ταξιδεύουμε νοητά σε αρχαίους πολιτισμούς, απομονωμένα νησιά του παρελθόντος, ελληνικές ναυμαχίες, εντυπωσιακούς πολέμους στην Αίγυπτο, στη Λιβύη με τους μοναδικούς χερσαίους κροκόδειλους, σε βουνά και ποτάμια της Ινδίας, στη μάχη των Ελλήνων με τους Έλληνες της Σικελίας, ακόμα και στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες.

  Τελειώνοντας κάποιος το βιβλίο, του δίνονται κατά την άποψή μου απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που πιθανόν να προέκυψαν κατά την ανάγνωσή του, ή ίσως και να προϋπήρχαν. Πώς όλα αυτά τα παράξενα γεγονότα συνδυάζονται ή ακόμα και επεξηγούνται μέσα από την επιστήμη ή τη λογική; Ποιο ρόλο έπαιξε σε όλα αυτά η θρησκεία (μαντεία, ναοί, ιερείς και ιέρειες της εποχής); Κατά πόσο η ένταση μιας μάχης, επερχόμενης ή εξελισσόμενης, θα μπορούσε να διαστρεβλώσει τις αισθήσεις των συμμετεχόντων σε αυτή, κάνοντάς τους να ακούν ή να βλέπουν «διάφορα»; Τι ρόλο διαδραμάτισε η εκάστοτε πολιτική σκηνή σε όλα τούτα;

  Τελικά, οι παιδικοί μας εφιάλτες κατά πόσο ήταν παιχνίδια της φαντασίας μας, αλήθεια;

  «Ό,τι κι αν σκεφτείς νομίζοντας πως πρωτοτυπείς, θα ανακαλύψεις τελικά ότι εκείνοι οι αναθεματισμένοι αρχαίοι Έλληνες το είχαν σκεφτεί πρώτοι (Τσαρλς Φορτ)»

  Περίληψη: Το βιβλίο Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων αποτελείται από αποσπάσματα έργων αρχαίων ιστορικών και γεωγράφων, στα οποία περιγράφονται παράδοξα, υπερφυσικά και μεταφυσικά γεγονότα. Ο συγγραφέας Αντώνης Αντωνιάδης συγκέντρωσε όλα αυτά τα αποσπάσματα από τα διασωθέντα έργα των αρχαίων και τα κατέταξε σε κεφάλαια, όπως: Θαύματα, Δράκοι, Μακρόβιοι Άνθρωποι, Παράδοξα της Φύσης, Φορτιανά Φαινόμενα, ΑΤΙΑ, Δαίμονες, Μάγοι και Μαγεία, Γίγαντες, Κρυπτοζωολογία κ.ά.

  Η μεγάλη αυτή έρευνα έγινε στα πολύτομα έργα των: Αγαθαρχίδου, Αγαθημέρου του Όρθωνος, Αππιανού, Αρριανού, Αρτεμίδωρου Εφέσιου, Εκαταίου του Μιλήσιου, Ευνάπιου, Δικαίαρχου, Διογένη Λαέρτιου, Διόδωρου Σικελιώτη, Διονύσιου Αλικαρνασσέα, Ηρόδοτου, Θουκυδίδη, Ισιδώρου Χαρακηνού, Μαρκιανού Ηρακλεώτου, Μένιππου Περγαμηνού, Ξενοφώντα, Παυσανία, Πλούταρχου, Πολύβιου, Ποσειδώνιου, Σκύλακος Καρυανδέως, Σκύμνου Χίου, Στράβωνα και Φιλόστρατου.

  Οι περισσότεροι από τους παραπάνω συγγραφείς διαχωρίζουν την θέση τους από τους μυθογράφους, τους ποιητές και τους υπόλοιπους αρχαίους ιστοριογράφους ισχυριζόμενοι ότι οι ίδιοι δεν μυθολογούν όπως οι άλλοι, αλλά ιστορούν τα γεγονότα χωρίς να προσθέτουν φανταστικά στοιχεία. Έτσι τα διάφορα παράδοξα γεγονότα και αφύσικα συμβάντα παρουσιάζονται στα έργα τους σαν αληθινά περιστατικά κι όχι φανταστικές ιστορίες.

  Ένα βιβλίο που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συγκεντρώνει όλες τις παράξενες διηγήσεις των αρχαίων Ελλήνων

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων

  Συγγραφέας: Αντώνης Αντωνιάδης

  Εκδόσεις: Άλλωστε

  ISBN:978-960-7971-71-5

  Έτος έκδοσης: 2013

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here