Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Παραπλάνηση - Γρηγόρης Αζαριάδης

  Παραπλάνηση – Γρηγόρης Αζαριάδης

  -

  Η νέα περιπέτεια της αστυνόμου Τρύπη και της ομάδας της. Η συνέχεια της σειράς μετά τον Σκοτεινό λαβύρινθο. Παραπλάνηση και Γρηγόρης Αζαριάδης.

  Προσωπική άποψη: Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

  Τέταρτη εβδομάδα παρακολούθηση. Το πρόγραμμα τηρείται σχεδόν ευλαβικά.

  Όταν η Λογοτεχνία αισθάνεται μέσα της αλλά και γύρω της ένα κενό, όσον αφορά την τάξη και την ακμαία συνέχεια των ειδών της, διαθέτει άριστους υπερσυμπαντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι δημιουργούν από μυριάδες σώματα και ψυχισμούς αιώνων Πένες που τους ανατίθενται ο ρόλος του πατριάρχη του εκάστοτε λογοτεχνικού είδους και του «θεού» που πρέπει να πλάθει κόσμους για να κατοικηθούν από τις καρδιές των αναγνωστών, να συσπειρώνει γύρω του τις φωτεινότερες γραφές ώστε να γίνει ένα λογοτεχνικό «τάγμα» του είδους που εκπροσωπεί και κυρίως να δίνει στον κόσμο ελπίδα για το δικό του γαλαξία και κατ’ επέκταση για ολάκερο το λογοτεχνικό σύμπαν. Μία από αυτές τις Πένες, λοιπόν, είναι του γενάρχη της σύγχρονης Αστυνομικής Λογοτεχνίας κύριου Γρηγόρη Αζαριάδη.

  Αρκετές φορές είχε την ανεξήγητη, βασανιστική υποψία ότι κάποια σκιά ακολουθεί πιστά τα βήματά του.

  Στο μυθιστόρημα -που ανταγωνίζεται και κερδίζει μονομιάς όμοια αναγνώσματα ξένων συγγραφέων- «Παραπλάνηση», από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, συνεχίζεται η ένδοξη και λαμπρή πορεία Λογοτέχνη-Κεντρικού Χαραχτήρα προς το μονοπώλιο του θρόνου της μοντέρνας κοινωνικής γραφής, δηλαδή του Αστυνομικού-Μυστηρίου-Θρίλερ.

  Η γραφή είναι το είδωλο της πραγματικότητας επάνω σε ένα κομμάτι γυαλί απ’ το ράγισμα ενός ονείρου, μονάχα που σ’ αυτήν μας βλέπουμε έτσι όπως αγνά ποθούμε αγνά να γίνουμε κι όχι όπως είμαστε. Τα δευτερόλεπτα αναμετριούνται με την κάθε λέξη και τελικά συμμαχούν για να πείσουν το «γιατί» και το «πότε» -ως έννοιες κι όχι σαν λεκτικές οντότητες- να ομολογήσουν, πρωτίστως στους εαυτούς τους, ποια αναγκαστικά και ποια μη εγκλήματα έχει διαπράξει η ανθρώπινη φύση στο σύνολό της ακόμη και εις βάρος της.

   Βαδίζει αργά, σαν φάντασμα απόλυτα εξοικειωμένο με το σκοτάδι…

  Το εν λόγω ανάγνωσμα υποχρεώνει πλέον το δημιουργό του να δεχθεί τον τίτλο του Έλληνα βασιλιά της σύγχρονης Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο, κύριε Γρηγόρη Αζαριάδη.

  Περίληψη: Ο συγγραφέας Ιωάννης Πατρίκιος βλέπει την καριέρα του να βυθίζεται, ύστερα από την έκδοση του τρίτου βιβλίου του, καθώς η έμπνευση φαίνεται να τον έχει εγκαταλείψει. Η φίλη του Ηλιάνα Πετράκη τον φέρνει σε επαφή με μια ιδιόρρυθμη ψυχολόγο, την Άρτεμις Βάλενταλ. Η Βάλενταλ αντιλαμβάνεται σύντομα την εμμονή του Πατρίκιου να γράψει ένα μπεστ σέλερ που θα περιγράφει μια σειρά αποτρόπαιων, φρικιαστικών εγκλημάτων.
  Και τότε η Αστυνομία ανακαλύπτει το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας από το οποίο έχει αφαιρεθεί η καρδιά. Η δολοφονία πυροδοτεί τον εμμονικό συγγραφέα κι αρχίζει να γράφει πυρετωδώς το νέο του μυθιστόρημα. Κι όταν ακολουθεί ένα δεύτερο πτώμα δολοφονημένο με το ίδιο μοτίβο, ο Πατρίκιος συνεχίζει τη συγγραφή με ιλιγγιώδη ρυθμό κι η Βάλενταλ συνειδητοποιεί ότι κάτι τρομακτικό κρύβεται πίσω από τις διαδοχικές δολοφονίες.
  Η αστυνόμος Τρύπη και η ομάδα ερευνών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής έχουν αυτή τη φορά απέναντί τους τον πιο ιδιόμορφο, διαταραγμένο σίριαλ κίλερ στα σύγχρονα εγκληματολογικά χρονικά. Κι όσο οι φόνοι συνεχίζονται, η Τρύπη και η ομάδα της νιώθουν να βυθίζονται στα έγκατα του σκοτεινού τρόμου, σ’ ένα απύθμενο τούνελ χωρίς την παραμικρή φωτεινή αχτίδα.

  Στοιχεία βιβλίου

  Παραπλάνηση - Γρηγόρης Αζαριάδης Τίτλος: Παραπλάνηση

  Συγγραφέας: Γρηγόρης Αζαριάδης

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-2176-0

  Σελίδες: 480

  Ημερομηνία έκδοσης: 02/07/2020

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here