Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Στιγμιότυπα Παρουσιάσεων Παρουσίαση του βιβλίου Ημερολόγια Σαββάτου στο Χαλάνδρι

  Παρουσίαση του βιβλίου Ημερολόγια Σαββάτου στο Χαλάνδρι

  -

  Παρουσίαση του βιβλίου Ημερολόγια Σαββάτου στο Χαλάνδρι

  Γράφει η Έλια Κουρή

  To πρωινό της Κυριακής 14 Απριλίου 2019 προσκλήθηκα από τη συγγραφέα και φίλη Δήμητρα Μπαρώτα στην παρουσίαση του βιβλίου της Ημερολόγια Σαββάτου που πραγματοποιήθηκε στο Χαλάνδρι στον χώρο των εκδόσεων 24 Γράμματα. Μέσω του αφιερώματός μου θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω όλα όσα έγιναν και όλα όσα ένιωσα από την ατμόσφαιρα της εκδήλωσης.

  Η Δήμητρα Μπαρώτα είναι πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο της συγγραφής και της λογοτεχνίας και τα Ημερολόγια Σαββάτου είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Ωστόσο και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν και παραδέχθηκαν πως πρόκειται για ένα πολύ δυνατό, άρτια δομημένο κοινωνικό και λογοτεχνικό μυθιστόρημα. Την εκδήλωση άνοιξε η ίδια η συγγραφέας ευχαριστώντας μας όλους που ήμασταν εκεί, την τιμήσαμε και τη στηρίξαμε με την παρουσία μας.

  Ημερολόγια Σαββάτου

  Στην συνέχεια καλωσόρισε τους ανθρώπους που θα μιλούσαν για το βιβλίο της: τον κύριο Κώστα Γεωργουσόπουλο, συγγραφέα, κριτικό θεάτρου και Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έναν ογκόλιθο στον τομέα των Γραμμάτων και των Τεχνών, την κυρία Νίκη Βελλιανίτη, Κοινωνιολόγο και Καθηγήτρια και την κυρία Άννα Αδριανού, ηθοποιό, συγγραφέα και σεναριογράφο η οποία διάβασε κάποια αποσπάσματα που είχε επιλέξει η ίδια η συγγραφέας και με τον ιδιαίτερο τόνο και χρωματισμό στη φωνή της φώτισε την ιδιαίτερη και μεστή γραφή της συγγραφέα και ανέδειξε τα κοινωνικά σύγχρονα θέματα που θίγονται μέσα στο βιβλίο, καθώς και τις προσωπικότητες των ηρώων του μυθιστορήματος.

  Η κυρία Βελλιανίτη, με την ιδιότητα της κοινωνιολόγου, χωρίς να αποκαλύψει στοιχεία της πλοκής, εστίασε στα κοινωνικά θέματα που ήθελε η συγγραφέας να θίξει στο βιβλίο της, όπως η ενδοοικογενειακή βία, ο αλκοολισμός, οι σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι και στην οικογένεια με παιδιά και πώς αυτές μεταβάλλονται και διαμορφώνονται όταν αντιμετωπίζουν τέτοια σοβαρά προβλήματα. Υπερθεμάτισε τη δεινότητα της Μπαρώτα να μη μείνει στην επιφάνεια αλλά να «δει» το θέμα εις βάθος, εναλλάσσοντας επιτυχώς την πρωτοπρόσωπη με την τριτοπρόσωπη αφήγηση, δημιουργώντας ζωντανές εικόνες, και παραδέχθηκε πως από τη στιγμή που ξεκινάς να διαβάσεις το βιβλίο σε τραβά στα πιο βαθιά νοήματά του και σε αναγκάζει να το διαβάσεις απνευστί.

  Ημερολόγια Σαββάτου

  Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κορυφαίος Δάσκαλος των Γραμμάτων και των Τεχνών κύριος Κώστας Γεωργουσόπουλος, τον οποίο πραγματικά ανυπομονούσα να ακούσω να μιλάει. Εντύπωση και συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια του για τη συγγραφέα στην ίδια τη συγγραφέα όταν τη χαρακτήρισε «Σύγχρονο λογοτεχνικό θαύμα». Με τον λιτό του λόγο μας είπε πως η Δήμητρα Μπαρώτα έγραψε ένα άρτιο μυθιστόρημα από άποψη δομής και πλοκής, μεστό και σφιχτοδεμένο με άκρως λογοτεχνικό τρόπο.

  Απέφυγε την παγίδα των περισσότερων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων που, όπως είπε, βιάζονται να τα πουν όλα και πλατειάζουν χωρίς ουσία, ενώ η ίδια μίλησε για τρια-τέσσερα άτομα και εστίασε στην ουσία των πραγμάτων και όχι στο φαίνεσθαι. Περιγραφές ουσιαστικές που αναδεικνύουν τα κοινωνικά προβλήματα, τα αίτιά τους και τον αντίκτυπο που επιφέρουν στα εμπλεκόμενα πρόσωπα και στον περίγυρό τους. Είπε χαρακτηριστικά:

  «Πόσες φορές με τα τόσα που γίνονται γύρω μας δεν ακούμε “Ήταν μια χαρά άνθρωποι, ήσυχοι, δεν δημιουργούσαν προβλήματα, φαίνονταν ταιριαστοί”»

  και συνεχάρη τη Δήμητρα Μπαρώτα για την προσπάθεια να μην μείνει στην επιφάνεια αλλά να καταδυθεί στην βαθιά ουσία των γεγονότων. Η Δήμητρα Μπαρώτα συγκινημένη παραδέχθηκε πως δούλεψε πολύ σκληρά για αυτό το βιβλίο και κατέβηκε πολύ βαθιά μέσα της. Στο τέλος την προέτρεψε να κάνει αίτηση στην Ακαδημία Αθηνών αφού παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό ένα άρτιο λογοτεχνικό έργο και αφοπλιστικά παραδέχτηκε πως αυτό το βιβλίο πήγε τόσο βαθιά, εκεί όπου δεν υπάρχουν διαβατήρια και όλοι γινόμαστε ένα…

  Στο τέλος η συγγραφέας, φανερά συγκινημένη από τα τόσο τιμητικά λόγια για την ίδια και το έργο της, μας ευχαρίστησε που την τιμήσαμε, μίλησε μαζί μας και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

  Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η Hyundai ΑΒΕΕ.

  Δήμητρα, τόσο εγώ, όσο και όλοι οι συνεργάτες από τους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών σου ευχόμαστε το βιβλίο σου ”Ημερολόγια Σαββάτου” να είναι καλοτάξιδο και πολυδιαβασμένο!

  Παρουσίαση του βιβλίου Ημερολόγια Σαββάτου στο Χαλάνδρι

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here