Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Στιγμιότυπα Παρουσιάσεων Παρουσίαση της ανθολογίας «Βρόχος»

  Παρουσίαση της ανθολογίας «Βρόχος»

  -

  Παρουσίαση της ανθολογίας «Βρόχος»

  Οι Θεματοφύλακες Λόγων Τεχνών βρέθηκαν στις 16 Μαρτίου 2019 στο Polis Art Café όπου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση της ανθολογίας «Βρόχος» των εκδόσεων Λυκόφως. Μέσα σε ένα αρκετά εύθυμο και γιορτινό, θα λέγαμε, κλίμα, εκδότης και συγγραφείς μίλησαν για το εγχείρημα των επτά συνεργατικών διηγημάτων, το χρονικό πλαίσιο υποβολής των έργων και την εμπειρία που αποκόμισαν. Την παρουσίαση άνοιξε ο εκδότης που ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του κι ύστερα έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανθολογία. Έτσι λοιπόν, επτά γυναίκες κι επτά άντρες συγγραφείς συνεργάστηκαν ανά ζεύγη, με αυστηρές οδηγίες να συγγράψουν από ένα διήγημα τρόμου κάθε δυάδα. Τα ζευγάρια με τη σειρά που παρουσιάζονται στην ανθολογία «Βρόχος» είναι τα ακόλουθα:

  • Dawn G. Harris-Graham Masterton
  • Γεωργία Καλαμαρά-Γιώργος Δάμτσιος
  • Αγνή Σιούλα-Δημήτρης Δελαρούδης
  • Κατερίνα Θεοδώρου-Μάριος Δημητριάδης
  • Francine Queen (Φράνση Παπουτσάκη)-Γιώργος Γιαλούρης
  • Melissa Harlloween (Μαρία Ροδοπούλου)-Γιώργος Γιώτσας
  • Μαρία Γεωργοπούλου-Βασίλης Κρουστάλης

  Βρόχος

  Όπως εξήγησε ο εκδότης, Αβέρκιος Λουδάρος, τα ζεύγη των Ελλήνων συγγραφέων επιλέχθηκαν εντελώς δημοκρατικά και κάπου εκεί οι παρόντες συγγραφείς έβαλαν τα γέλια. Η επιλογή ήταν αποκλειστικά δική του και οι συγγραφείς απλώς ενημερώθηκαν για το ζευγάρι τους, κάτι που δεν ενόχλησε κανέναν τελικά. Με χρονικό πλαίσιο ενός μήνα, τα ζευγάρια κλήθηκαν να σκεφτούν, να γράψουν και να ολοκληρώσουν την ιστορία τους. Ο κύριος Λουδάρος δήλωσε πως το αποτέλεσμα τον ικανοποίησε περισσότερο από όσο περίμενε.

  Μιας κι ήταν πρακτικά αδύνατον να συγκεντρωθούν και οι δώδεκα Έλληνες συγγραφείς (οι Harris και Masterton μένουν μόνιμα στο εξωτερικό, αν και ο Masterton επισκέφθηκε πέρυσι τη Θεσσαλονίκη ως επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ Fantasmagoria), επειδή μένουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, στην παρουσίαση παρευρέθηκαν οι κάτοικοι των Αθηνών. Έτσι, μετά την ομιλία του εκδότη, τον λόγο πήραν με τη σειρά οι συγγραφείς: Φράνση Παπουτσάκη, Γιώργος Γιαλούρης, Γεωργία Καλαμαρά, Βασίλης Κρουστάλης, Μαρία Ροδοπούλου και Γιώργος Γιώτσας. Με πολύ κέφι, χιούμορ κι άφθονα χαμόγελα μοιράστηκαν την εμπειρία τους όσον αφορά τη συνεργατική συγγραφή κι είπαν δύο λόγια για το διήγημά τους. Ατμοσφαιρικός, ψυχολογικός, υπερφυσικός μέχρι κι επικός τρόμος φιλοξενείται στις σελίδες του «Βρόχου», καθώς επίσης και ιστορικά γεγονότα, μυθολογία, σκηνές σεξ (όχι τόσο πολλές, μη νομίζετε) και μεσαιωνικά εργαλεία βασανισμού παρελαύνουν ανάμεσα στις λέξεις, σκορπώντας τη φρίκη που υπόσχεται ο τίτλος του βιβλίου.

  Η επόμενη παρουσίαση της ανθολογίας θα πραγματοποιηθεί στο φεστιβάλ Fantasmagoria στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι. Θα παραστούν οι Θεσσαλονικείς συμμετέχοντες συγγραφείς αλλά και κάποιοι από τους υπόλοιπους, Αθηναίους και περιχώρων, επίσης.

  Οι Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών εύχονται και στους δεκατέσσερις συγγραφείς καλή επιτυχία και πάντα δημιουργικοί.

  Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

  Επτά γυναίκες κι επτά άντρες συγγραφείς συγγράφουν

  Όταν ζωντανεύει η ζώνη ενός νεκρού

  Ποιος μιλάει σε τηλεφωνική συσκευή εκτός σύνδεσης

  Τι συμβαίνει στα τέλη του Νοέμβρη

  Τι κρύβεται στις υπόγειες στοές της Φλάνδρας

  Πόσα απόκοσμα μυστικά κρύβουν τα Κύθηρα

  Πού οδηγούν έναν συγγραφέα οι διαστροφές του

  Τι συμβαίνει όταν ευθυγραμμίζονται οι τρεις δορυφόροι του Αρκάν

  Επτά διηγήματα πιο σκοτεινά κι από το σκοτάδι

  Φωτογραφικό υλικό: Γεωργία Καλαμαρά

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here