Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Στιγμιότυπα Παρουσιάσεων Παρουσίαση από τις εκδόσεις Μaradel Books

  Παρουσίαση από τις εκδόσεις Μaradel Books

  -

  Παρουσίαση από τις εκδόσεις Μaradel Books

  Γράφει η Έλια Κουρή

  Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου το απόγευμα είχα την τύχη και χαρά να βρεθώ σε μία διαφορετική βιβλιοπαρουσίαση. Γιατί διαφορετική; Γιατί ήταν μία πολυπαρουσίαση. Παρουσιάστηκαν τρία βιβλία τριών συγγραφέων που ανήκουν στο ίδιο εκδοτικό σπίτι. Στο δυναμικό της Μaradel Βooks, ενός νέου εκδοτικού που δραστηριοποιείται στον χώρο των εκδόσεων τα τελευταία τρία χρόνια, όπως μας πληροφόρησε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ. Έλενα Δάγκουλα, υπεύθυνη για το συντονισμό και τη ροή της παρουσίασης. Η πολύ όμορφη και πρωτότυπη εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον ζεστό Πολυχώρο Αίτιον στην περιοχή της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

  παρουσίαση Maradel BooksΤρεις γυναίκες συγγραφείς παρουσίασαν τα βιβλία τους: Η Νεκταρία Μαρκάκη με το βιβλίο της Το κορίτσι με το ηλιοτρόπιο, η Θωμαή Πινακά με το βιβλίο της Cougars και η Χριστίνα Σιάπικα με το βιβλίο Αγάπη, το δεύτερο βιβλίο της σειράς Κωδικός Αρχάγγελος.

  Και τα τρία κορίτσια με όρεξη και αγάπη για τη γραφή, για τη λογοτεχνία, για το βιβλίο. Τρεις νέες, φρέσκιες συγγραφικές και αναγνωστικές προτάσεις, πρωτότυπες και πολλά υποσχόμενες. Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών βιβλίων ο έρωτας, η φιλία και οι προσωπικές και διαπροσωπικές σχέσεις.

  Το πρώτο βιβλίο που παρουσιάστηκε ήταν Το κορίτσι με το ηλιοτρόπιο της Νεκταρίας Μαρκάκη. Η κυρία Δάγκουλα αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέα, η οποία έπειτα από μια συγγραφική πορεία στις εκδόσεις Αέναον, τώρα παρουσιάζει τη νέα της συγγραφική δουλειά, βγαλμένη απ’ την ψυχή της κατά κύριο λόγο, στη Μaradel Books.

  Διάβασε περίληψη του βιβλίου και παρουσίασε ένα βίντεο στο οποίο αποτυπωνόταν όλη η ατμόσφαιρα του βιβλίου. Καλωσόρισε την κυρία Εύα Νάτση, διαχειρίστρια του βιβλιοφιλικού μπλογκ Βιβλίο της Παρέας, η οποία μίλησε με ενθουσιασμό και θέρμη για το βιβλίο, τους ήρωες, τα θέματα που πραγματεύεται, την ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα που της προξένησε η ανάγνωσή του. Εστίασε στην δυναμική της πρωτοπρόσωπης αφήγησης η οποία είναι πιο άμεση και ταυτίζει συνήθως τον αφηγητή-συγγραφέα με τον ήρωα, αλλά και στην τριτοπρόσωπη, όπως και στην εναλλαγή παρόντος-παρελθόντος στην αφήγηση.

  Δύο άνθρωποι διαφορετικοί έρχονται κοντά και ο ένας καταφέρνει να «δει» την ψυχή του άλλου. Ερωτικό και ρομαντικό ταυτόχρονα το βιβλίο. Διάβασε επίσης και ένα απόσπασμα από το βιβλίο και έκανε και μερικές ερωτήσεις στη συγγραφέα δημιουργώντας ένα διαδραστικό κλίμα ερωταπαντήσεων.

  Στην ερώτηση αν οι ήρωές της είναι υπαρκτά πρόσωπα, η συγγραφέας παραδέχθηκε πως στον κεντρικό ήρωα, τον Ερρίκο, έχει δώσει πολλά δικά της στοιχεία και αποκάλυψε πως το βιβλίο είναι βγαλμένο από την καρδιά και την ψυχή της. Τέλος, η φίλη της συγγραφέα, κυρία Ανδρομάχη Κοκόση, της επιφύλαξε μια έκπληξη. Μία τούρτα που απεικόνιζε το εξώφυλλο του βιβλίου, μια χειρονομία που τη συγκίνησε πολύ.

  παρουσίαση Maradel Books

  Δεύτερο βιβλίο, το Cougars, της πρωτοεμφανιζόμενης Θωμαής Πινακά. Αινιγματικός τίτλος και όπως μάθαμε στο τέλος «Cougars δεν γεννιέσαι, γίνεσαι». Η Έλενα Δάγκουλα διάβασε λίγα λόγια για τη συγγραφέα και τις σπουδές της και παρουσίασε ένα βίντεο για το βιβλίο πλαισιωμένο και αυτό με ιδιαίτερη μουσική.

  Έδωσε τον λόγο στην κ. Γεωργία Ρετετάκου, διαχειρίστρια του βιβλιοφιλικού μπλογκ Βιβλίων έργα, η οποία παρουσίασε το βιβλίο με το δικό της ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο. Έχοντας διαβάσει τα τελευταία χρόνια πολλά βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αυτό για το μέλλον της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

  Υπερθεμάτισε την πρωτοτυπία του συγγραφικού θέματος και τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής της συγγραφέα για να αναδείξει τη δύναμη του έρωτα, της αγάπης, της φιλίας. Όπως συγκεκριμένα είπε,

  «Η συγγραφέας μάς μπάζει σε μια ιστορία που είναι γεμάτη από έρωτα και βαθιές αδήλωτες επιθυμίες» και χαρακτήρισε το έργο σύγχρονο, φρέσκο, ώριμο, αληθινό, τονίζοντας την εκφραστικότητα και την παραστατικότητα της γραφής του. Ο ηθοποιός Θανάσης Καρκαφίρης διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο, δίνοντας στο λόγο του ιδιαίτερο στιγματισμό.

  παρουσίαση Maradel Books

  Το τρίτο έργο που παρουσιάστηκε, και το πιο ιδιαίτερο κατά την άποψή μου από άποψη θεματικής, ήταν το Αγάπη της Χριστίνας Σιάπικα, το δεύτερο βιβλίο της σειράς Κωδικός Αρχάγγελος.

  Η κυρία Σιάπικα αναφέρθηκε στην ανάγκη της να μας έχει όλους κοντά της συνοδοιπόρους στην αγάπη για το βιβλίο και τη γραφή. Αφού διαβάστηκαν λίγα λόγια για το βιογραφικό της και παρουσιάστηκε ένα βιντεάκι για το βιβλίο, τον λόγο πήρε η κριτικός λογοτεχνίας κυρία Χρύσα Νικολάκη, η οποία ανέλυσε το βιβλίο διεξοδικά και εμπεριστατωμένα.

  Εκρηκτικό το πρωταγωνιστικό δίδυμο, αντίθετοι χαρακτήρες, παλεύουν ανάμεσα στον έρωτα και στη λογική. Ποιο από τα δύο συναισθήματα θα υπερισχύσει; «Γιατί αν δεν πονέσεις, δεν θα μάθεις να αγαπάς», αναφέρεται στην περίληψη οπισθόφυλλου. Η Γεωργία Καλαμαρά διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο.

  Τέλος, μέσα σε ένα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, τα κορίτσια υπέγραψαν τα βιβλία, μίλησαν με όλους εμάς και έβγαλαν και πολλές φωτογραφίες με όσους αναγνώστες το ήθελαν. Ο εκδοτικός διοργάνωσε κλήρωση βιβλίων ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και οι τυχεροί έφυγαν και… με το δωράκι τους.

  Οι Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών εύχονται στις συγγραφείς συνεχή ανοδική συγγραφική πορεία και καλοτάξιδα τα βιβλία τους.

  Παρουσίαση από τις εκδόσεις Μaradel Books

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here