Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Πέντε κανόνες - Νεκταρία Μαρκάκη

  Πέντε κανόνες – Νεκταρία Μαρκάκη

  -

  Πέντε κανόνες 

  Γράφει η Νεκταρία Μαρκάκη

  Ρώτησα κάποτε ένα φίλο μου, που πάντοτε κυκλοφορούσε με ένα χαμόγελο στα χείλη, να μου πει πως κατάφερνε κι έδειχνε πάντα τόσο ήρεμος κι ευτυχισμένος. Με κοίταξε λίγο παραξενεμένος για την ερώτησή μου κι ανασήκωσε τους ώμους του αδιάφορα, ενώ έστριβε το τσιγάρο του με προσοχή, λες κι έκανε κάποια ευλαβική κίνηση.

  Είναι απλό, ακολουθώ μερικούς βασικούς κανόνες στη ζωή μου” απάντησε νωχελικά. Άναψε το τσιγάρο του και τράβηξε μία τζούρα. Κράτησε τον καπνό για λίγο μέσα του πριν τον αφήσει να βγει αργά και να στροβιλιστεί στον αέρα λες και χόρευε κάποιον μυστικιστικό χορό.

  Κανόνας νούμερο ένα: ξύπνα νωρίς για να απολαύσεις τη μέρα σου. Βάζω το ξυπνητήρι πάντα μία ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο. Κάθομαι στο κρεβάτι για να χουζουρέψω τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά. Μετά κάνω ντους, έναν καφέ, κάνω το τσιγάρο μου και ξεκινάω για δουλειά έχοντας μία αίσθηση ηρεμίας και πληρότητας.

  Κανόνας νούμερο δύο: Σταματάω για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε φορά που θέλω να κάνω κάτι για μένα, για να το απολαύσω. Κυρίως όταν πρόκειται για το φαγητό. Θέλω να απολαμβάνω κάθε μπουκιά, έτσι κι αλλιώς, το φαγητό είναι μία από τις λίγες απολαύσεις στη ζωή. Δίνω την προσοχή μου στους ανθρώπους που μου μιλάνε γιατί μπορώ να μάθω από εκείνους και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το χαμόγελό τους γιατί τους έδωσες λίγη παραπάνω σημασία.

  Πέντε κανόνες

  Κανόνας νούμερο τρία: Δεν έχω τύψεις για όσα αγαπώ είτε είναι άνθρωποι που δεν συμπαθούν οι γύρω μου, είτε το φαγητό που παχαίνει και δεν θα έπρεπε να τρώω, αλλά είτε πρόκειται για τη μουσική που δεν αντέχουν οι άλλοι να ακούνε και οτιδήποτε με κάνει χαρούμενο. Κανείς δεν πρέπει να έχει τύψεις για όσα αγαπάει όπως και κανείς δεν θα πρέπει να κρίνει όσα αγαπάμε. Δεν πρέπει να τους δίνεις το δικαίωμα, ό, τι σε κάνει χαρούμενη είναι καλοδεχούμενο στη ζωή σου.

  Όμως δεν έχω τύψεις για τα ξεσπάσματά μου, μερικές φορές χρειάζονται κι αυτά. Δεν είναι σωστό να τα κρατάς όλα μέσα σου. Εκφράζομαι αληθινά, μπορεί μερικές φορές να πληγώνω με τα λόγια μου αλλά στο τέλος αποδεικνύω πως κανείς δεν έχει να φοβάται τίποτα από μένα. Αυτός είμαι. Αν σου αρέσω κράτα με. Αν όχι, άφησέ με να φύγω.

  Κανόνας νούμερο τέσσερα: αγαπώ με όλη μου την καρδιά. Δεν κάνω σκόντο στην αγάπη. Μου αρέσει να αγαπώ. Μου αρέσει να κάνω χαρούμενους τους ανθρώπους με την αγάπη μου. Εκδηλώνομαι, δεν φοβάμαι, αγκαλιάζω-φιλάω-λέω σ’ αγαπώ και σου ορκίζομαι, είναι η μεγαλύτερη ψυχοθεραπεία που θα κάνεις ποτέ σου.

  Κανόνας νούμερο πέντε: Συγχωρώ. Δεν έχει νόημα να κρατάς κακίες και πικρίες. Δεν κερδίζεις τίποτα. Αποφεύγω τις εκδικήσεις. Παλιά κρατούσα τα πάντα μέσα μου με αποτέλεσμα να δηλητηριάζω τη ψυχή μου. Όταν κατάλαβα πως πρέπει τα πάντα να τα αφήνεις να διαλύονται στον αέρα και να μην τους δίνεις παραπάνω αξία απ’ όσο έχουν, ηρέμησε η ψυχή μου. Απλά συγχώρα. Δεν είναι ανάγκη να αφήσεις ξανά στη ζωή σου εκείνον που σε πλήγωσε ή πρόδωσε, απλά σκέψου πως είναι άνθρωπος με αδυναμίες. Κανείς δεν είναι τέλειος, αυτό να θυμάσαι”.

  Έσβησε το τσιγάρο του κι έστρεψε το πρόσωπό του στον ουρανό όπου ο ήλιος μεγαλουργούσε. Πήρε μία βαθιά ανάσα και η ηρεμία απλώθηκε για μία ακόμη φορά στο πρόσωπό του. Χαμογέλασα ασυναίσθητα σκεπτόμενη πως τελικά τίποτα στη ζωή δεν είναι περίπλοκο, με πέντε απλά βήματα μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος αν το θες πραγματικά. Αντί να μετατρέπουμε τη ζωή μας σε ένα ανούσιο δράμα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να πάρουμε μία βαθιά ανάσα και να απολαύσουμε ό, τι μας δίνεται…

  Πέντε κανόνες

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here