Περί γραφής 

Γράφει ο Αχιλλέας Σωτηρέλλος

Περί γραφής…«Να γράφεις με την πόρτα κλειστή και να διορθώνεις με την πόρτα ανοιχτή», λέει ο Stephen King στο βιβλίο του «Περί Συγγραφής». Από τα πλείστα εγχειρίδια που κυκλοφορούν στην αγορά εκείνο του «βασιλιά» αποτελεί ίσως το πιο ολοκληρωμένο για κάποιον επίδοξο συγγραφέα. Αρκετοί είναι επίσης και οι Έλληνες συγγραφείς που έχουν κυκλοφορήσει βιβλία πάνω στο θέμα, αλλά το βασικό πρόβλημα με αυτά είναι ότι για να δώσεις συμβουλές περί συγγραφής πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να ξέρεις να γράφεις.

Γεγονός αποτελεί πάντως ότι κανένα εγχειρίδιο ή σεμινάριο γραφής δεν θα σε μάθει να γράφεις,

προφανώς μια υπεύθυνη προσέγγιση πάνω στο γράψιμο μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να βοηθήσει κάποιον που επιθυμεί να βελτιώσει τον τρόπο και τα προσόντα του, αλλά η διαδικασία ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί τόσο τον ίδιο τον δημιουργό, αλλά και κάποιον υπεύθυνο αναγνώστη είναι χρονοβόρα και εσωτερική. Ένας συγγραφέας είναι ουσιαστικά ένας μοναχικός δρομέας που στοχεύει στη σταδιακή βελτίωση των επιδόσεων του.  Ο ανταγωνισμός οφείλει να είναι με τον ίδιο του τον εαυτό και κανέναν άλλο, η προπόνηση είναι το ίδιο το γράψιμο και κυρίως το σκίσιμο των σελίδων του, η επιείκεια και το ταβάνι ορίζονται από εκείνον, όσο αυστηρότερη είναι η πρώτη και υψηλότερο το δεύτερο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να δημιουργήσει κάτι σπουδαίο.

Ανάμεσα στην πληθώρα των ποιημάτων που έχει γράψει ο Τσάρλς Μπουκόφσκι υπάρχουν δύο που συνοψίζουν τη διαδρομή του μέχρι την καταξίωση , το  “So you want to be a writer” και το αριστουργηματικό  “go all the way”, αν δε συμπτύξεις τους τίτλους έχεις τουλάχιστον τη βάση για να ξεκινήσεις.  Έτσι κι αλλιώς η γραφή δεν είναι πυρηνική φυσική, δεν έχει κανόνες,  ούτε χωράει σε καλούπια, ο καθένας βάζει τα δικά του όρια και τις δικές του επιδιώξεις, αλλά πρωτίστως οφείλει να το κάνει σεβόμενος την ανάγκη του και το στοίχημα που έχει θέσει με τον ίδιο του τον εαυτό. Σε αυτή τη δοκιμασία δεν υπάρχει κανείς άλλος γύρω. Με άλλα λόγια, και επιστρέφοντας σε εκείνα του King. «Να γράφεις με την πόρτα κλειστή, και να διορθώνεις με την πόρτα ανοιχτή»…

Φωτογραφία: Jim Vene

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here