Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Πλέκοντας Ίχνη - Έρικα Αθανασίου

  Πλέκοντας Ίχνη – Έρικα Αθανασίου

  -

                                                    Πλέκοντας Ίχνη

   Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τη συγγραφέα Έρικα Αθανασίου την είδα πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, στην απονομή βραβείων της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, όπου μίλησε για τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Κίρα Σίνου. Όταν λοιπόν έπεσε στα χέρια μου το αστυνομικό της μυθιστόρημα «Πλέκοντας Ίχνη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, μου τράβηξε το ενδιαφέρον ο ευφάνταστος τίτλος κι αποφάσισα να το διαβάσω, κάνοντας έτσι ένα μικρό διάλειμμα από την παιδική λογοτεχνία.

  Πλέκοντας Ίχνη

  Μια άνεργη δημοσιογράφος νοικιάζει το σπίτι της για να έχει ένα μικρό εισόδημα, κι αναγκάζεται να μένει στο αυτοκίνητό της. Ένας άλλος δημοσιογράφος και υποψήφιος δήμαρχος, βρίσκεται δολοφονημένος. Ένας νεαρός και βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου τρυπώνει στο αυτοκίνητο της άνεργης δημοσιογράφου, κι εκείνη θα προσπαθήσει να βρει τον πραγματικό ένοχο της δολοφονίας.

  Για μια στιγμή σκέφτηκε ότι με την ανεργία που  υπήρχε, ίσως κάποια γυναίκα έμπαινε στον πειρασμό να πει ότι την κακοποιούσαν προκειμένου να βρει δουλειά. Η αγορά εργασίας είχε γίνει τόσο απελπιστική ώστε ο καθένας αναζητούσε μόρια από οπουδήποτε προκειμένου να διατηρήσει τη δουλειά του ή να βρει μια οποιαδήποτε  δουλειά.

  Όλα αυτά διαδραματίζονται στην Αθήνα της κρίσης, της διαφθοράς, της ανεργίας. Η συγγραφέας περιγράφει με μοναδικό τρόπο τη σύγχρονη κοινωνία της Αθήνας, με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τους άστεγους, τη διαφθορά στον πολιτικό χώρο αλλά και στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.

  Πλέκοντας Ίχνη

  Της ήταν αδύνατον να συνειδητοποιήσει πως υπήρχαν άνθρωποι και μάλιστα καλλιεργημένοι που δεν αντιλαμβάνονταν τίποτε που δεν τους αφορούσε. Δεν ήταν παράξενο που οι πολιτικοί έκαναν πραγματικά ό,τι ήθελαν. Υπήρχαν τόσοι πολλοί κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους και ευχαριστημένοι με αυτόν, που αναρωτιόταν κανείς αν υπήρχε λόγος να αγωνίζεσαι για το κοινωνικό σύνολο.

  Ένα μυθιστόρημα με ήρωες καθημερινούς ανθρώπους που συναντάμε γύρω μας, που βλέπουμε στην τηλεοπτική οθόνη του σπιτιού μας. Αρκετά σημεία του βιβλίου με έκαναν να χάσω το ενδιαφέρον μου. Σίγουρα δεν είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θα κρατήσει τον αναγνώστη ξάγρυπνο προκειμένου να φτάσει στην τελευταία σελίδα και να βρει επιτέλους τον πραγματικό ένοχο της δολοφονίας. Είναι όμως ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα και μια καλή συντροφιά για τον αναγνώστη.

  Περίληψη: Μία άνεργη, σχεδόν άστεγη δημοσιογράφος, ένας γνωστός δημοσιογράφος που βρίσκεται δολοφονημένος, μερικοί ακόμη δημοσιογράφοι, μια παρέα που θέλει να τα βάλει με το σύστημα, ένας βολικός ύποπτος. Όμως τα ίχνη που θα οδηγήσουν στον δολοφόνο είναι πιο μπλεγμένα απ’ όσο φαίνεται αρχικά.

  Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αλλαγές είναι τόσο πολλές όσο και οι ύποπτοι για έναν απρόσμενο φόνο. Σε μια χώρα με διεφθαρμένους πολιτικούς, διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης, οικονομικές δυσκολίες, όπου όμως υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που κάνουν τη διαφορά.

  Κάποιος που επιλέγει να βοηθήσει αντί να βγάλει λεφτά, ένα μαγαζάκι που προσφέρει κυρίως συντροφικότητα, ένα τοπικό έντυπο που εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ένας υποψήφιος δήμαρχος με ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί, ένας άλλος που νοιάζεται κυρίως για την αλήθεια. Μέχρι το αναπάντεχο τέλος, σε μια ιστορία με πρωταγωνιστές ήρωες που μπορεί και να έχεις γνωρίσει.

  Πλέκοντας ΊχνηΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Πλέκοντας Ίχνη

  Συγγραφέας: Έρικα Αθανασίου

  Εκδόσεις: Κέδρος

  Σελίδες: 368

  ISBN: 978-960-04-4816-0

  Έτος Έκδοσης: 2017

  Επεξεργασία εικόνας: Δήμητρα Κωλέτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here