Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΠροσπέρνα και ζήσε! - Φίλη Ντόγκα

  Προσπέρνα και ζήσε! – Φίλη Ντόγκα

  -

  Προσπέρνα και ζήσε. Να ένα βιβλίο που θα χαρώ πολύ να διαβάσει το παιδί μου. Εφηβικό κατά κύριο λόγο, αφού περιγράφει τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός εφήβου, ωστόσο καλογραμμένο και ενδιαφέρον για όλες τις ηλικίες.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Ο πρωταγωνιστής είναι ο Άρης, ένας νεαρός της (προ κόβιντ) εποχής μας που περιγράφει την καθημερινότητά του και τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή του. Μας μιλά για την οικογένειά του και την καθημερινότητα στο σπίτι του, περιγράφει όμως και τα συναισθήματα που νιώθει για τους γονείς και τα δύο αδέρφια του, την αλληλεπίδραση που έχουν και την αλλαγή στις σχέσεις τους όσο μεγαλώνουν και ξεπερνούν την παιδική και εφηβική ηλικία. 

  Εκείνο το διάστημα οι γονείς μου δε μου άρεσαν ως γονείς. Παλιότερα πάλι είχα νιώσει το ίδιο συναίσθημα, αλλά τότε ήταν ακόμα πιο έντονο. Μου ήταν “λίγοι” και υπερτόνιζα στο μυαλό μου τα αρνητικά τους στοιχεία. Ένιωθα πως οι φίλοι μου με αγαπούσαν και με αποδέχονταν περισσότερο απ’ αυτούς. Ήθελα να βρίσκομαι περισσότερο μαζί με τους φίλους παρά στο σπίτι μου. 

  Μιλά για τη ζωή στο σχολείο και τις σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους. Υπάρχουν μέσα πολύ όμορφα παραδείγματα για πολλά από τα άσχημα γεγονότα που ενδεχομένως θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένας έφηβος στη σχέση του με τους συνομηλίκους του ή με ενήλικες. Περιγράφει δυσάρεστες καταστάσεις που πιστεύω θα αποτελέσουν το έναυσμα ώστε κάθε παιδί να σκεφτεί και να κατανοήσει τις συνέπειες των πράξεών του.

  Ετοιμάστηκα γρήγορα και προβληματισμένος πήγα στο σχολείο. Στην καγκελόπορτα έκαναν facecontrol οι νταήδες. Ήταν μια από τις αγαπημένες τους συνήθειες. Δεν τους έριξα ούτε ματιά και πήγα κατευθείαν στην τάξη. 

  Η ιστορία του Άρη τελειώνει στα πρώτα νεανικά του χρόνια, όταν έχει την πρώτη του σταθερή σχέση και δουλεύει για να συμπληρώσει το εισόδημά του ως φοιτητής, ένιωσα όμως ότι δεν με άφησε ξεκρέμαστη, δεν είχα κενά από την ιστορία του. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις που σίγουρα ταιριάζουν με του Άρη, πιστεύω ο καθένας θα αναγνωρίσει στιγμές από τη ζωή του εκεί μέσα.

  Το βιβλίο είναι μικρό σε μέγεθος, ωστόσο είναι πυκνό σε νοήματα. Γρήγορο, καλογραμμένο και χωρίς να κουράζει, μου άφησε μια όμορφη αίσθηση.

  Περίληψη: Τα συναισθήματα των νέων είναι καυτά σαν τη φωτιά και πάγος σαν το χιόνι. Ο Άρης, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ψάχνει εναγωνίως να τα βρει με τον εαυτό του, ν’ ανακαλύψει πτυχές της προσωπικότητάς του, την ταυτότητά του. Άλλοτε τα καταφέρνει κι άλλοτε χάνεται στα βάθη της ψυχής του. Φιλίες, αγάπη, προδοσίες, απογοητεύσεις, bullying, όνειρα και προσδοκίες, όλα είναι ανάκατα στα χρόνια της νιότης. Και στο βάθος η ίδια η ζωή, να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό, απροσδόκητα, απόλυτα και τελεσίδικα.

  Προσπέρνα και ζήσεΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Προσπέρνα και ζήσε!

  Συγγραφέας: Φίλη Ντόγκα

  Εκδοτικός: Ελκυστής

  Έκδοση: 2021

  Σελίδες: 142

  ISBN: 978-618-5525-40-8

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here