Πώς να γράψετε έναν χαρακτήρα στο βιβλίο σας που θα λατρέψουν οι αναγνώστες 

Γράφει η Νεκταρία Μαρκάκη 

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα με τα οποία πρέπει να καταπιαστεί ένας συγγραφέας είναι η δημιουργία χαρακτήρων που θα τραβήξουν την προσοχή του αναγνώστη.

 Θα ταυτιστούν μαζί του και φυσικά θα θέλουν να συνεχίσουν να διαβάζουν για αυτόν με μανία. Η δημιουργία ενός μοναδικού χαρακτήρα είναι κάτι στο οποίο κάθε συγγραφέας θα πρέπει να δίνει απόλυτη σημασία γιατί μπορεί να κάνει τη διαφορά αφού ένας χαρακτήρας που θα είναι αρεστός στο κοινό μπορεί να φέρει περισσότερο ενδιαφέρον και πωλήσεις.

Καθώς φτιάχνετε έναν χαρακτήρα μπορείτε να τον πλάσετε όπως εσείς θέλετε, δίνοντάς του οποιαδήποτε χαρακτηριστικά θεωρείτε εσείς ελκυστικά, αλλά εντέλει, είναι αρκετό αυτό; Πολλοί συγγραφείς επιμένουν να εστιάζουν εκεί, στην εξωτερική εμφάνιση, ξεχνώντας να διεισδύσουν στην ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα τους. Το αποτέλεσμα είναι να παραχθεί  κάτι όμορφο χωρίς όμως  ουσία. Εμείς, θα σας παραθέσουμε μερικούς τρόπους για να μην πέσετε σε αυτή την παγίδα, και να δημιουργήσετε έναν χαρακτήρα που θα αγαπηθεί παθιασμένα από το αναγνωστικό σας κοινό.

  • Κάντε τους να κάνουν μία παύση για να σκεφτούν.

 Η εσωτερική ενδοσκόπηση είναι ένας τρόπος για να φανερώσετε τον χαρακτήρα ενός ατόμου. Τις σκέψεις του όσον αφορά τις σχέσεις του κατά τη διάρκεια της ιστορίας, όπως επίσης και τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων του. Καλό είναι να σταματάει πού και πού για να αναρωτηθεί πού οδηγεί  αυτή η κατάσταση την οποία βιώνει. Πρέπει να αμφισβητήσει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του, να προβληματιστεί, κι όχι απλά να δρα.

  Ο Σαίξπηρ ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική στον Άμλετ. Όταν εκείνος αναλογίζεται τα υπέρ και τα κατά του φόνου του πατέρα του, ο αναγνώστης αναρωτιέται τα ίδια πράγματα και ταυτίζεται με τον χαρακτήρα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να βρείτε λίγο χρόνο, να δείξετε στον αναγνώστη τι είναι αυτό που σκέφτεται ο χαρακτήρας σας.

  • Να είναι πιστοί στις πεποιθήσεις τους.

 Πολλοί συγγραφείς φοβούνται να δημιουργήσουν χαρακτήρες που δεν αλλάζουν γνώμη εύκολα. Μένουν πιστοί στα ιδανικά τους θεωρώντας πως μπορεί να βγουν ξεροκέφαλοι και μη αρεστοί στο κοινό. Όντως, μερικές φορές, οι αγέρωχοι χαρακτήρες δεν είναι εύπεπτοι. Όμως, εφόσον  κανείς δεν είναι τέλειος στην πραγματικότητα, γιατί να είναι σε ένα βιβλίο; Τα ελαττώματα κάνουν πιο ευάλωτο τον χαρακτήρα και μπορεί να θυμίσει στον αναγνώστη τον ίδιο του τον εαυτό σε μεγαλύτερο βαθμό. Ισχυρή  δύναμη στην ιστορία έχουν τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις του πρωταγωνιστή, γι’ αυτό και πρέπει να παρουσιάζονται συχνά, έτσι ώστε να διαμορφώνεται και ο χαρακτήρας του ταυτόχρονα.

  • Κάντε τον να ρισκάρει.

 Κάτι που μπορεί να κάνει τον χαρακτήρα ενός βιβλίο αρεστό, ακόμα και να ξυπνήσει μεγάλα πάθη, είναι κάποιου είδους ρίσκο που μπορεί να πάρει για έναν άλλον χαρακτήρα του βιβλίου. Πολύ περισσότερο δε, εάν  πρόκειται για το αντικείμενο του πόθου του ή κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο χωρίς να έχουν απαραίτητα ερωτικές σχέσεις. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπητό από έναν ήρωα ή μια ηρωίδα που είναι αποφασισμένος-ή να θυσιάσει τα πάντα για να πετύχει το σκοπό του-της ή να βοηθήσει κάποιον-α που έχει στην καρδιά του-της. Κάντε τον χαρακτήρα σας έτοιμο για όλα, ακόμα και έτοιμο να πεθάνει για να σώσει κάποιον που αγαπά, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος.

  • Επωφεληθείτε από τις σχέσεις των χαρακτήρων στο βιβλίο σας

 Οι σχέσεις μεταξύ μίας ομάδας, μπορεί να είναι κάποιοι φίλοι από το σχολείο, μια οικογένεια, κάποια παιδιά που μεγάλωσαν μαζί, μπορούν να ωφελήσουν ένα βιβλίο και να κάνουν τον αναγνώστη να ενδιαφερθεί για περισσότερους από έναν χαρακτήρα. Επικεντρωθείτε στις σχέσεις του πρωταγωνιστή με τα  άτομα τα οποία συναναστρέφεται  και όχι  μόνο στον ίδιο σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου. Ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί  ένας  χαρακτήρας, διαμορφώνεται εκτός των άλλων και από τις σχέσεις του με τα άτομα της ομάδας. Η δυναμική ενός γκρουπ ανθρώπων μπορεί να κάνει θαύματα στην εξέλιξη ενός χαρακτήρα γιατί οι σχέσεις αλλάζουν ανάλογα με τις καταστάσεις και ταυτόχρονα αλλάζουν και οι αντιδράσεις των χαρακτήρων μας.

Πώς να γράψετε έναν χαρακτήρα στο βιβλίο σας

  • Γίνετε φίλος με την ασάφεια.

έναΘα αναρωτηθείτε πώς γίνεται να είσαι ασαφής σε ένα βιβλίο όπου πρέπει να εξηγήσεις πράγματα, και θα συμφωνήσω μαζί σας πως ακούγεται πραγματικά παράξενο. Δεν είναι όμως. Καλό θα ήταν όσο προσπαθείτε να αναπτύξετε έναν χαρακτήρα να μην το παρακάνετε με λεπτομέρειες. Προτιμήστε κάποιες  φορές να αφήνετε πράγματα στην ασάφεια ώστε να δουλεύει το μυαλό του αναγνώστη. Η ομορφιά είναι πως ο καθένας αντιλαμβάνεται τα πράγματα διαφορετικά έτσι, με το να του δίνετε όλες τις λεπτομέρειες στερείτε την απόλαυση του να δημιουργήσει δικές του εικόνες. Γι’ αυτό μερικές φορές στην ανάπτυξη χαρακτήρων, όσες λιγότερες λεπτομέρειες δώσετε, τόσο το καλύτερο.

  • Βρείτε τη δύναμη που κρύβει η μνησικακία.

Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από την έχθρα μεταξύ δύο χαρακτήρων που μπορεί να κάνει την υπόθεση του βιβλίου πραγματικά ενδιαφέρουσα. Μη φοβηθείτε να επικεντρωθείτε εκεί και να αφιερώσετε ένα και δύο κεφάλαια στο να εξηγήσετε πως ξεκίνησε αυτή η κόντρα και φυσικά τι συναισθήματα προκαλεί ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Δείξτε τι μπορεί να κάνει ο χαρακτήρας που δημιουργήσατε είτε για να πάρει την εκδίκησή του ή ακόμα και να προστατέψει τον εαυτό του απέναντι στη νέμεση του. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει; Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει; Όλα αυτά είναι στοιχεία που θα τον κάνουν πιο ανθρώπινο και φυσικά θα κάνει την ταύτιση του αναγνωστικού κοινού μαζί του ακόμα πιο εύκολη.

Στην ανάγκη μας να εντυπωσιάσουμε  τόσο με τη συγγραφή μας όσο και  με τους χαρακτήρες που φτιάχνουμε, πέφτουμε στην παγίδα να δημιουργήσουμε κάτι τόσο τέλειο που παύει να είναι αληθινό. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε πολύ από την πραγματικότητα και καλό θα ήταν να παρουσιάζουμε τους χαρακτήρες μας που και που σε απλές, κοινές, καθημερινές καταστάσεις .Για παράδειγμα   να τρώνε πρωινό,  να κάνουν μπάνιο, να τρέχουν να προλάβουν το λεωφορείο αυτό τον τρόπο δεν περνάνε στο άλλο άκρο, σ’ εκείνο του μη πραγματικού.

 Ακόμα και ο Σούπερμαν είχε τέτοιες καθημερινές, απλές στιγμές, που τον έκαναν πιο ανθρώπινο. Βάλτε τον χαρακτήρα σας να καταπιαστεί με καθημερινά πράγματα. Να προβληματιστεί με κάτι που κάθε κοινός θνητός θα έκανε, μη φοβάστε να τον κάνετε ανθρώπινο. Αφήστε τον να θυμώσει και να αντιδράσει όπως κάθε ένας από εμάς αντιμετωπίζοντας  μια εκνευριστική κατάσταση.Να ιδρώσει καθώς πλησιάζει τ’ αντικείμενο του πόθου του, να γελάσει  δυνατά αδιαφορώντας για το ποιος είναι γύρω του, να ρεζιλευτεί όπως όλοι μας.

Επιμέλεια – Επεξεργασία Φωτογραφίας: Μαργαρίτα Κατσίπη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here