Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More

  Ρέκβιεμ – Lauren Oliver

  -

  Ρέκβιεμ- Lauren Oliver

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Στο τρίτο βιβλίο της τριλογίας Παραλήρημα, Ρέκβιεμ, η συγγραφέας μας ετοιμάζει για την τελική αναμέτρηση. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, οι Ανατροπείς και οι Θεραπευμένοι, ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και οδηγούνται στον πόλεμο που θα καθορίσει πλέον τον νικητή και τον νικημένο. Οι Ανατροπείς όμως έχουν πολλαπλασιαστεί και αυτό δίνει πολλές ελπίδες σε όλους όσους παλεύουν για την ελευθερία συναισθημάτων και σκέψης!

  Σ’ αυτό το βιβλίο τα κεφάλαια εναλλάσσονται παρουσιάζοντας τη ζωή από την πλευρά της Λένας και της φίλης της, Χάνα. Η Χάνα περιγράφει τη ζωή της μετά τη θεραπεία. Αν και θυμάται πολλά από το πριν και τα αναπολεί, δε νιώθει όπως πριν. Η έλλειψη της Λένας τής έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό, αν και γνωρίζει ότι εκείνη δε θα είχε θέση στην καινούρια της ζωή.

  Η ζήλια που ένιωθε για εκείνη και τον Άλεξ την κάνει δυστυχισμένη και μετανιώνει για ό,τι έκανε. Πιστεύοντας ότι και οι δύο είναι νεκροί, αποφασίζει να κοιτάξει μπροστά και να χαρεί τη ζωή της. Αλλά δυστυχώς, δεν θα είναι ρόδινη όπως πίστευε. Ο επιλεγμένος μέλλων σύζυγός της δεν είναι αυτό που φαίνεται και όσα μαθαίνει γι’ αυτόν της δημιουργούν φόβο.

  Η Λένα, έχοντας διασωθεί από την Αντίσταση πριν οδηγηθεί στο θάνατο και έχοντας καταφέρει να σώσει τον Τζούλιαν πριν τον θανατώσουν για την άρνησή του να θεραπευτεί, προσπαθεί να ανασυνταχθεί. Η επανεμφάνιση δύο αγαπημένων της ανθρώπων που θεωρούσε νεκρούς, την αποσυντονίζει. Προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί αλλά βρίσκεται σε αδιέξοδο. Βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα αλλά γνωρίζει πως προτεραιότητα έχει ο αγώνας και ο πόλεμος που τους περιμένει. Δεν είναι ώρα να παλέψει με τα συναισθήματά της. Καλείται να επιλέξει μεταξύ της πρώτης της αγάπης και του έρωτά της για τον Τζούλιαν που γεννήθηκε ενώ ήταν φυλακισμένοι σε ένα σκοτεινό υπόγειο. 

  Το γεγονός ότι η Επανάσταση θα ξεκινήσει στο Πόρτλαντ αναστατώνει τη Λένα. Δεν θέλει να επιστρέψει εκεί. Σκέφτεται ακόμα τα άτομα που άφησε πίσω. Την μικρή Γκρέις και την Χάνα. Πρέπει όμως να είναι συγκεντρωμένη. Αυτή θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία να απαιτήσουν και να κερδίσουν την ελευθερία τους! Όλα κρέμονται από μια κλωστή και το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Θα καταφέρουν να κάνουν τη διαφορά; Θα καταφέρουν να αιφνιδιάσουν τους σκοπούς και να περάσουν μέσα; Θα βγουν ζωντανοί από αυτή τη δοκιμασία;

  Αποστρέφω το βλέμμα μου, προς τους εκατοντάδες ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από τα σπιτικά τους, από τις ζωές τους, για να έρθουν σε τούτο το μέρος της σκόνης και της βρομιάς, και όλα αυτά γιατί λαχτάρησαν τη δύναμη να αισθάνονται, να σκέφτονται, να επιλέγουν για τους εαυτούς τους. Δεν γινόταν να ξέρουν ότι ακόμη και αυτό είναι ψέμα – ότι δεν επιλέγουμε στ’ αλήθεια, όχι ολοκληρωτικά. Πάντοτε μας σπρώχνουν και μας πιέζουν προς τον έναν δρόμο ή τον άλλον. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να μπούμε μπροστά και μετά να ξαναμπούμε μπροστά και έπειτα να κάνουμε κι άλλο βήμα μπροστά. Ξαφνικά βρίσκουμε τους εαυτούς μας σε έναν δρόμο που δεν επιλέξαμε καθόλου.

  Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο και σε βοηθάει να μπεις πιο εύκολα στη θέση του κάθε ήρωα, να βιώσεις ό,τι βιώνει και να νιώσεις ό,τι νιώθει. Τα συναισθήματα που σε κυριεύουν διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι πολλά. Σκούπισα πολλές φορές τα μάτια μου, και ένας κόμπος είχε εγκατασταθεί μόνιμα στο στήθος μου! Η αλήθεια είναι ότι η ανάγνωση κυλάει σα νερό γιατί τα γεγονότα τρέχουν και μαζί τους τρέχεις και εσύ. Σε κρατάει δέσμιο καθώς σε κάθε κεφάλαιο οι αποκαλύψεις είναι πολλές όπως και οι ανατροπές. Ένα μπόνους κεφάλαιο στο τέλος έρχεται να ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα.

  Ο ήρωας που αγάπησα περισσότερο σ’ αυτή τη σειρά είναι ο Άλεξ. Είναι αυτός που δίδαξε στη Λένα να πιστεύει στον εαυτό της, να κοιτάξει βαθιά μέσα της και να παραδεχτεί τι κρύβει εκεί! Η αγάπη που υπάρχει στην καρδιά του είναι αληθινή και ανιδιοτελής! Είναι το ακριβές παράδειγμα της αληθινής και βαθιάς αγάπης. Υπάρχουν και άλλοι ήρωες που έκαναν τη διαφορά, αλλά ο Άλεξ είναι η κορυφή. Μου άρεσαν πολύ και τα τρία βιβλία, μου κράτησαν υπέροχη συντροφιά και σας τα προτείνω!

  Περίληψη: Ρέκβιεμ – Lauren Oliver. Εκείνοι προσπάθησαν να μας αφανίσουν, να μας θάψουν στο παρελθόν. Και όμως, είμαστε ακόμα εδώ. Και κάθε μέρα γινόμαστε περισσότεροι.

  Οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές, οι Ανατροπείς και η κραταιά Κοινωνία των Θεραπευμένων, ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και οδεύουν προς την τελική αναμέτρηση. Η Λένα αναστατώνεται από την αναπάντεχη επανεμφάνιση του Άλεξ στη ζωή της και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην πρώτη της αγάπη και στον έρωτά της για τον Τζούλιαν, τον νεαρό συναγωνιστή που της έχει δοθεί ολοκληρωτικά. Δυο κόσμοι πέρα για πέρα διαφορετικοί συγκρούονται: ο κόσμος της λογικής και των προδιαγεγραμμένων αποφάσεων απειλεί να συντρίψει τον κόσμο της ελεύθερης βούλησης, όπου η αληθινή αγάπη και ο πόνος συνυπάρχουν, τυραννούν μα και απελευθερώνουν. Ρέκβιεμ – Lauren Oliver

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ρέκβιεμ

  Συγγραφέας: Λόρεν Όλιβερ

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Σελίδες: 432

  ISBN:978-618-01-0813-2

  Ημ. Έκδοσης : 06/11/2014

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here