Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ρόδα στην καταιγίδα - Γεωργία Κακαλοπούλου

  Ρόδα στην καταιγίδα – Γεωργία Κακαλοπούλου

  -

  Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της αγαπημένης μου Γεωργίας Κακαλοπούλου, εκτός από ένα που με περιμένει στα αδιάβαστα. Κάθε βιβλίο της μια υπέροχη ιστορία αγάπης. Η γραφή της είναι μαγευτική. Το τελευταίο της μυθιστόρημα, Ρόδα στην Καταιγίδα, ήρθε να αποδείξει για ακόμα μια φορά ότι η συγκεκριμένη συγγραφέας μπορεί να μιλήσει στην καρδιά του αναγνώστη. Θα ήθελα όμως ένα λίγο διαφορετικό εξώφυλλο. Ίσως κάτι που να ταίριαζε καλύτερα στον τίτλο.

  Προσωπική άποψη: Ελισάβετ Κόλλια

  Το βιβλίο ξεκινά με έναν θάνατο που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Το ατύχημα που προκάλεσε τον θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου ξέσπασε μια μεγάλη καταιγίδα στην ψυχή του Ιάσονα, που αποφάσισε να κάνει τα πάντα για να βρει τους υπαίτιους του θανάτου του. Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από χρόνια με μόνο σκοπό την εκδίκηση. Όσα μαθαίνει τον εξαγριώνουν και στην πορεία όλα όσα ανακαλύπτει ξετυλίγουν ένα κουβάρι που δεν φαίνεται να έχει άκρη. Όσο πιο πολύ ψάχνει, τόσο πιο μπλεγμένος βρίσκεται. Δεν μπορεί να εξηγήσει τι είναι αλήθεια και τι ψέματα. Η καρδιά όμως μπορεί να αναγνωρίσει την αλήθεια, ή μήπως όχι;

  Η Ηλιάνα φαίνεται να είναι ο θύτης. Όλα δείχνουν την ενοχή της. Στο βλέμμα της όμως διαβάζει την αθωότητα. Την κυνηγάει με μένος και λύσσα. Γίνεται η εμμονή του. Κάθε στιγμή δίπλα της αναιρεί όσα νομίζει για εκείνη και βλέπει όσα του περιέγραφε ο Μάνος. Εκείνη παραμένει μυστηριώδης και δεν αποκαλύπτει τίποτα στον Ιάσονα που να αποδεικνύει την αθωότητά της. Είναι τελικά θύτης ή θύμα; 

  Τα πόδια της πάγωσαν στη θέση τους και δεν υπάκουσαν στον εγκέφαλό της, που της φώναζε να τρέξει. Πανύψηλος μπροστά της με δύο γυάλινα, υπνωτικά μάτια, έσκυψε και η ανάσα του άγγιξε το δέρμα της. Τα δάχτυλά του χάιδεψαν το μάγουλό της. Όμως στην απαλότητα της επαφής του κρυβόταν μια τάση για αρπαγή και πόνο. Να μπηχτούν αυτά τα δάχτυλα στο βελούδινο δέρμα, να το ξεσκίσουν με τα νύχια τους.

  Ένας δολοφόνος όμως κυκλοφορεί ανάμεσά τους και δρα ανενόχλητος. Οι εχθροί είναι περισσότεροι από όσους νομίζει και η ζωή τους είναι σε κίνδυνο. Ενοχές και πάθη, μίσος και θάνατος, έρωτας άλλοτε παθιασμένος και άλλοτε παρανοϊκός συνθέτουν τα συστατικά αυτού του βιβλίου. Ο μεγαλύτερος εχθρός όμως είναι ο ίδιος τους ο εαυτός, καθώς πρέπει να παλέψουν μαζί του για εξιλέωση. 

  Στην προστασία της αγάπης του, σήκωσε το βλέμμα για να αντικρίσει τα γκρίζα πλέον μάτια του. Πόσα χρώματα άλλαζαν τα μάτια του! Θάλασσες κι αυτά. Ω Θεέ μου. Γιατί πνιγόταν μέσα σ’ ετούτες τις θάλασσες; Όχι από μίσος, ούτε από απέχθεια. Δεν ήξερε τι να πει, αλλά ό,τι κι αν ήταν, την τρομοκρατούσε περισσότερο κι από την καταιγίδα, περισσότερο κι από τον ίδιο τον θάνατο.

  Όπως έλεγαν στην οικογένεια της Ηλιάνας, ο Έρωτας και ο Πόλεμος έρχονται από τη θάλασσα. Κάποιες φορές ενώνονται με τέτοιο τρόπο, που μοιάζουν σαν ένα. Πόσο έτοιμοι είναι να έρθουν αντιμέτωποι μαζί τους; Όλα αυτά τα συναισθήματα που έχουν συσσωρευτεί μέσα τους, όμως, τους κάνουν καλό ή τους καταστρέφουν σιγά σιγά; Η καταιγίδα που θα ξεσπάσει θα τους παρασύρει στη δίνη της και θα φέρει πολλές καταστροφές. Θα καταφέρουν να βγούνε αλώβητοι ή θα χάσουν κάποια κομμάτια τους στην πορεία;…

  Μου άρεσε πάρα πολύ. Η αγωνία σε κρατάει δέσμιο μέχρι το τέλος. Οι συνεχείς ανατροπές και ανακαλύψεις κρατούν άσβεστη την αγωνία του αναγνώστη να μάθει τη συνέχεια. Ένα ερωτικό-αστυνομικό μυθιστόρημα που λαμβάνει χώρα στον όμορφο βράχο της Μονεμβασιάς, με θέα τη θάλασσα. Δύο άνθρωποι έρχονται κοντά εξαιτίας ενός θανάτου. Ο καθένας έχει τις δικές του προθέσεις, αλλά ο έρωτας έρχεται να ταράξει τα νερά. Ο Ιάσονας είναι ένας πονεμένος άνθρωπος. Το μόνο που γνώρισε είναι δυστυχία και πάλεψε μόνος του για να φτιάξει τη ζωή του και το μέλλον του. Η Ηλιάνα έχει μάθει να προστατεύει όσους αγαπά. Μάχεται για το σωστό και πράττει ανάλογα. Τόσο ίδιοι, αλλά και τόσο διαφορετικοί.

  Η αγάπη η αληθινή κάνει πάντα θυσίες. Δεν υπολογίζει την ατομική ευτυχία, αλλά την ευτυχία αυτού που αγαπά. Αυτοτιμωρείται για να βρει εξιλέωση. Ένα χαμόγελο από το άλλο μισό φέρνει την ευτυχία ακόμα κι αν στην ψυχή επικρατεί καταιγίδα! Ένα βιβλίο που σε κρατάει δέσμιο μέχρι την τελευταία σελίδα. Φυσικά σας το προτείνω.

  Περίληψη: Ρόδα στην Καταιγίδα: Ο Θεός δεν επιθυμεί την καταιγίδα. Ο άνθρωπος τη θέλει…

  Ένα ερωτικό-αστυνομικό θρίλερ με φόντο τον υπέροχο βράχο της Μονεμβασιάς. Ένα ατύχημα οδηγεί τον Ιάσονα στον δρόμο της εκδίκησης. Στην πορεία του θα ξετυλίξει ένα γαϊτανάκι από συμπεριφορές που πλέκουν μια ιστορία γεμάτη αδικία, απώλειες και προδοσία. Εκείνη, η Ηλιάνα, θα γίνει η εμμονή του. Η γυναίκα που είναι θύτης και θύμα και κουβαλάει όλο το μυστήριο και τη γοητεία αυτού του τόπου, της καστροπολιτείας της λακωνικής γης. Ένας δολοφόνος, ένας εντολοδόχος, μίσος και πάθος, ενοχές και θάνατος, έρωτας… Οι εχθροί είναι περισσότεροι από όσους νομίζει, οι απώλειες το ίδιο. Όμως ο μεγαλύτερος αντίπαλός του θα είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Από τη θάλασσα έρχεται ο Πόλεμος ή ο Έρωτας… Κάποιες φορές αγκαλιάζονται τόσο σφιχτά, που χάνονται τα όρια ανάμεσά τους και γίνονται τελικά ένα.

  Το πνεύμα της Ρωξάνης τριγυρίζει στους δρόμους και στις ακτές του τόπου, έπειτα από το άδικο θανατικό από τους αδερφούς της γιατί την έκλεψε και την εκμεταλλεύτηκε ο Δράκος, το στερνοπαίδι του Χασάν Αγά. Υπάρχει, λένε, ένα μικρό μυστικό στην ιστορία: η Ρωξάνη ήταν ερωτευμένη με έναν ναυτικό που της είχε υποσχεθεί πως, όταν γύριζε από το τελευταίο του ταξίδι, θα τη ζητούσε γυναίκα από τους εφτά αδερφούς και τους δεκαεφτά ξαδέρφους της. Μα εκείνος θαλασσοπνίχτηκε, κι αυτή κατέληξε γκρεμισμένη από το βάραθρο του κάστρου της Μονεμβασιάς, για να ξεπλυθεί η τιμή και το όνομα της φαμίλιας της που μαγαρίστηκε από τον Τούρκο που την ορέχτηκε…

  Ρόδα στην ΚαταιγίδαΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ρόδα στην καταιγίδα

  Συγγραφέας: Γεωργία Κακαλοπούλου

  Σελίδες: 432

  Εκδόσεις: Λιβάνης 

  ISBN: 978-960-14-3576-3

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here