Running with the Demon

Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

Πρόσφατα, επιθυμώντας λίγο fantasy στη ζωή μου ελλείψει Game of Thrones, είδα σχεδόν μονορούφι τον πρώτο κύκλο της σειράς The Shannara Chronicles.

Η ιστορία αυτή που είναι γεμάτη από ξωτικά και μάγους, δαίμονες και τρολ, διαδραματίζεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο με φόντο ερειπωμένες μεγαλουπόλεις, σκελετούς αυτοκινήτων που σκουριάζουν μισοκαλυμμένοι από τη βλάστηση, και αντικείμενα που κανείς δε γνωρίζει πια τη χρησιμότητά τους.

Running with the Demon

Συχνά πυκνά λοιπόν έπιανα τον εαυτό μου να θέτει τα ίδια ερωτήματα με τους χαρακτήρες της σειράς: τι να συνέβη σε εκείνους τους παλαιούς ανθρώπους (εμάς στην ουσία) που έχτιζαν τέτοια θαυμαστά οικοδομήματα και μηχανήματα; Γιατί ο πολιτισμός τους κατέρρευσε ξαφνικά; Και επιπλέον, πώς μεταβαίνει κανείς από τον δικό μας γνωστό κόσμο σε έναν κόσμο που περιλαμβάνει ξωτικά και άλλα παράξενα πλάσματα; Ή θεωρητικά αυτά υπήρχαν κι από πριν;

Κάπως έτσι πέρασα το κατώφλι του κόσμου του συγγραφέα Τέρι Μπρουκς και για να απαντηθούν αυτά μου τα ερωτήματα σωστά, αποφάσισα να πιάσω την ιστορία από την αρχή. Ο Τέρι Μπρουκς είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας, από τους πιο επιτυχημένους εν ζωή συγγραφείς fantasy, ο οποίος γράφει βιβλία τα οποία ανήκουν στη σειρά των Shannara εδώ και 40 χρόνια (!). Χρονολογικά, η ιστορία ξεκινάει με την τριλογία The Word and the Void (Ο Λόγος και το Κενό), και το πρώτο βιβλίο αυτής είναι το Running with the Demon (Τρέχοντας με τον Δαίμονα).

Το Running with the Demon διαδραματίζεται στον δικό μας γνωστό και σύγχρονο κόσμο, σε μία μικρή πόλη με το όνομα Χόουπγουελ, στην πολιτεία Ιλλινόις των ΗΠΑ, το έτος 1997. Πρωταγωνίστρια είναι η δεκατετράχρονη Νεστ Φρίμαρκ, η οποία ζει δίπλα στο Πάρκο Σιννισσίππι. Η Νεστ δε γνώρισε ποτέ τον πατέρα της (και κανείς δεν ξέρει τίποτα για αυτόν), η μητέρα της αυτοκτόνησε (;) όταν η Νεστ ήταν μωρό, κι έτσι εκείνη μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά της.

Η Νεστ είναι διαφορετική από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της. Όπως οι υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειάς της πριν από εκείνη, έχει την ικανότητα να βλέπει τα υπερφυσικά πλάσματα που κατοικούν στα δάση του Πάρκου: πλάσματα όπως ο καλύτερός της φίλος, ο οξύθυμος Πικ, που μοιάζει με μικροσκοπικό δεντράκι, ή όπως ο Ρέιθ, ο αόρατος γιγάντιος σκύλος που εμφανίζεται μόνο όποτε η Νεστ βρίσκεται σε κίνδυνο. Επιπλέον, η Νεστ έχει μαγεία μέσα της, μαγεία την οποία χρησιμοποιεί για να προστατεύει τους ανθρώπους από τους feeders: εφιαλτικά πλάσματα που σέρνονται στις σκιές και τα σκοτάδια, και επιτίθονται στους ανθρώπους για να τραφούν από τα αρνητικά τους συναισθήματα και να τους σκοτώσουν.

Οι feeders πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά, οι ισορροπίες στο Πάρκο διαταράσσονται, και το τριήμερο της 4ης Ιουλίου το Χόουπγουελ θα γίνει το πεδίο μάχης μεταξύ δύο αντρών: ενός δαίμονα, που με χειρουργικές κινήσεις αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ των κατοίκων ακολουθώντας τα βήματα ενός σατανικού σχεδίου με άγνωστο τελικό σκοπό, και του Τζον Ρος, Ιππότη του Λόγου, που έρχεται στο Χόουπγουελ για να τον σταματήσει. Ανάμεσά τους βρίσκεται πιασμένη η Νεστ, που αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής της και προσπαθεί να ανακαλύψει τον δικό της ρόλο σε όλα αυτά.

Το βιβλίο αυτό δεν με συνεπήρε, όμως μου άρεσε αρκετά. Έχει έναν σοβαρό, ώριμο, και συγκροτημένο τρόπο γραφής που θαυμάζω πολύ όταν συναντώ. Η ιστορία παρουσιάζεται σε τρίτο πρόσωπο από την οπτική της Νεστ αλλά και αρκετών άλλων χαρακτήρων, αναλόγως ποιος εξυπηρετεί την αφήγηση, που για εμένα προσωπικά είναι ό,τι καλύτερο. Ο συγγραφέας έχει πετύχει μία καταπληκτικά αρμονική κλιμάκωση στην ένταση και τα συναισθήματα. Το Πάρκο Σιννισσίππι, το Χόουπγουελ, οι κάτοικοί του, η καθημερινότητά τους, περιγράφονται όλα με τόσο ζωντανό και γλαφυρό τρόπο που αισθάνθηκα σα να έχω ζήσει κι εγώ σε αυτό το μέρος, και σαν οι χαρακτήρες του να είναι υπαρκτά πρόσωπα.

Αρχικά με φόβισε ότι η πρωταγωνίστρια είναι μόνο δεκατεσσάρων ετών, αλλά ευτυχώς η Νεστ αποδείχθηκε ανθεκτικός, δυνατός, και προσγειωμένος χαρακτήρας. Έχει μεν ανασφάλειες που συνάδουν με την ηλικία και τη διαφορετικότητά της, αυτές όμως αποδίδονται χωρίς δράματα και αυτολύπηση, εξυπηρετώντας σαν καταλύτες στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Δεν κουβαλάει ούτε ίχνος από τα σύνδρομα ‘μικρής πριγκήπισσας’ και ‘special snowflake’ που κυριαρχούν στους χαρακτήρες της ηλικίας της σε άλλα βιβλία. Λάτρεψα επίσης τους χαρακτήρες του παππού και της γιαγιάς, ο καθένας από τους οποίους παίζει τεράστιο ρόλο στην ιστορία.

Η πλοκή εξελίσσεται με αργό ρυθμό στην αρχή, εδραιώνοντας τον τόπο και τους πρωταγωνιστές, και έπειτα αυξάνει ταχύτητα δένοντας όλα τα στοιχεία μεταξύ τους. Υποκλίθηκα στην ευφυΐα και την πονηριά του δαίμονα και απογοητεύτηκα από τον Τζον Ρος, τον Ιππότη του Λόγου – ο μοναδικός χαρακτήρας που με απογοήτευσε σε αυτό το βιβλίο. Ο Λόγος και το Κενό είναι οι δύο αρχέγονες δυνάμεις που αντιστοιχούν στο Καλό και το Κακό, την Τάξη και το Χάος, τα οποία βρίσκονται σε αιώνια σύγκρουση μεταξύ τους. Μου θύμισαν έντονα τη Φωτεινή και τη Σκοτεινή Πλευρά στο Star Wars, με τους Ιππότες του Λόγου να ακολουθούν ένα μοναχικό και μοναστικό μονοπάτι σαν άλλοι Τζεντάι. Βρήκα τις αμφιβολίες και τις ανασφάλειες από τις οποίες μαστίζεται ο Τζον Ρος λίγο κουραστικές, και ως μαχητής της καλής πλευράς που έρχεται να σώσει τον κόσμο περίμενα να είναι λίγο πιο ενεργός. Ελπίζω πως στο επόμενο βιβλίο θα εξελιχθεί ως χαρακτήρας.

Όπως και να’χει, το Running with the Demon σας το συστήνω αν είστε φαν του dark fantasy και έχετε την υπομονή να ακολουθήσετε μία ιστορία που χτίζεται σιγά σιγά αλλά σε γερά θεμέλια. Εγώ σίγουρα θα συνεχίσω με τα επόμενα της τριλογίας, αλλά σημειώστε ότι το Running with the Demon μπορεί να διαβαστεί και ως αυτοτελές μυθιστόρημα.

Περίληψη: Είναι η αρχή του θερμότερου Ιουλίου εδώ και δεκαετίες, και δύο άντρες έχουν έρθει στο Χόουπγουελ του Ιλλινόις. Ο ένας δεν είναι άνθρωπος: είναι ένας σκοτεινός υπηρέτης του Κενού, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει τον θυμό και την αγανάκτηση της κοινότητας για να πετύχει έναν τρομερό μυστικό σκοπό. Ο άλλος είναι ο Τζον Ρος, ένας Ιππότης του Λόγου. Ενόσω κοιμάται, ζει στην κόλαση στην οποία θα μετατραπεί ο κόσμος εάν αποτύχει να αλλάξει την πορεία του όταν είναι ξύπνιος. Στον Τζον Ρος έχει δοθεί η δυνατότητα να βλέπει το μέλλον. Έχει όμως τη δύναμη να το αλλάξει; Από αυτό εξαρτάται η ψυχή ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού και οι ζωές των ανθρώπων του Χόουπγουελ. Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Αυτή την 4η Ιουλίου, καθώς φίλοι και οικογένειες κάνουν πικνίκ στο πάρκο Σιννισσίππι και τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται για τον εορτασμό της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, θα αποφασιστεί η μοίρα ολόκληρης της Ανθρωπότητας…

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Running with the Demon

Συγγραφέας: Terry Brooks

Σειρά: The Word and the Void, Βιβλίο 1ο

Πρώτη έκδοση: 1997

Εκδότης: Del Rey Books

Σελίδες: 448  

Γλώσσα: Αγγλικά

Έκδοση που χρησιμοποιήθηκε για αυτήν την κριτική:

Τίτλος: The Word and the Void Omnibus (περιέχει τα βιβλία: Running with the Demon, A Knight of the Word, Angel Fire East)

Συγγραφέας: Terry Brooks

Πρώτη έκδοση: 2003

Εκδότης: Little, Brown Book Group

ISBN: 9781841492667

Σελίδες: 880

Γλώσσα:  Αγγλικά

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here