Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Σάρκα και αίμα - Graham Masterton

  Σάρκα και αίμα – Graham Masterton

  -

  Σάρκα και αίμα

  Προσωπική άποψη: Παντελής Μαυρομμάτης

  Ο Τέρενς Πίρσον είναι ένας υπερβολικά θρήσκος πατέρας, με καθημερινή ανάγνωση της Αγίας Γραφής και συχνή επαφή με την τοπική εκκλησία. Κάποιο Σαββατιάτικο απόγευμα που βρέχει καταρρακτωδώς, οδηγεί τα τρία ανήλικα παιδιά του σε ένα σταροχώραφο.

  Αφού προσευχηθούν όλοι μαζί γονατιστοί και πουν το «Πάτερ ημών», τα αποκεφαλίζει με ένα μεγάλο δρεπάνι, για να τα σώσει από το «κακό αίμα», σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Μόνο η μικρή Έμιλι θα του ξεφύγει μέσα στο δάσος, αφού πρώτα έχει δει τα δύο αδερφάκια της αποκεφαλισμένα. Ο Τέρενς θα την κυνηγήσει. Ένα γέρικο ζευγάρι χοιροτρόφων μπαίνει εμπόδιο σε αυτό το κυνηγητό του. Ο γέρος κατακρεουργείται, η γριά αποκεφαλίζεται και λίγο αργότερα ο Τέρενς συλλαμβάνεται. Η μικρή Έμιλι γλιτώνει την τελευταία στιγμή και επιστρέφει σπίτι, στη μητέρα της.

  “Θα πρέπει ν’ ανακαθίσεις, γλυκιά μου. Αλλιώς δε θα μπορώ να σου πάρω παστρικά το κεφάλι. Ο Ιησούς σε θέλει για ηλιαχτίδα”… Η Έμιλι τράβηξε επίτηδες το βλέμμα της από τα φώτα που αναβόσβηναν. “Μπορώ να καθαρίσω τα γυαλιά μου πρώτα;” Τον ρώτησε. Ήταν το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί. “Θέλω να δω τον κόσμο όπως πρέπει, για μια τελευταία φορά μόνο”.

  Ο σερίφης Λουκ Φρεντ επισκέπτεται την Άιρις, σύζυγο του Τέρενς Πίρσον, και εκείνη του αποκαλύπτει το μυστικό δωμάτιο του συζύγου της στο επάνω πάτωμα. Μπαίνουν μέσα και αντικρίζουν πολλά βιβλία, Άγιες Γραφές σε πολλές γλώσσες, αποκόμματα εφημερίδων, ένα σημειωματάριο γραμμένο στα τσέχικα και μια ασπρόμαυρη γκραβούρα με έναν παράξενο χαμογελαστό άντρα. Η λεζάντα στο κάτω μέρος της γκραβούρας γράφει «Μωμόγερος».

  Σάρκα και αίμα

  «Μπορείς  να κοιτάξεις μες στο μάτι του γουρουνιού και να δεις πόσο σύντομα πρόκειται να πεθάνεις.»

  Ο πατέρας του δόκτωρ Νέιθαν πρόσφατα έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και ο Γκαρθ είχε φροντίσει να σφαγεί ένα γουρούνι που χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωο. Τα δύο «εξανθρωπισμένα» νεφρά του γουρουνιού είχαν σώσει τη ζωή του πατέρα του Νέιθαν. Για να τον ευχαριστήσει, ο δόκτωρ Νέιθαν του πηγαίνει ένα κουτί με «δείγμα» από κάποιο τρίχρονο αγόρι που αποκεφαλίστηκε πριν από λίγες μέρες. Ο Γκαρθ θα επιχειρήσει να εμφυτεύσει το γενετικό κώδικα του παιδιού στον Κάπταιν Μπλακ, το μεγαλύτερο γουρούνι στον κόσμο, ύψους πάνω από ενάμισι μέτρο και βάρους περισσότερο από ενάμιση τόνο.

  «Μπορούσε να μυρίσει το δυσώδη αέρα που έβγαινε απ’ τα πνευμόνια του Κάπτεν. Μύριζε λίπασμα, ξύδι και θάνατο.»

  Ο σερίφης Λουκ Φρεντ μαθαίνει ότι ο Τέρενς Πίρσον δεν επέτρεπε να υπάρχει τίποτα πράσινο μέσα στο σπίτι του. Πιπεριές, χόρτα, πράσινες εικόνες, φυτά εσωτερικού χώρου, τίποτα απολύτως. Παραδίδει το σημειωματάριο του Τέρενς σε κάποιον Τσέχο μεταφραστή, ο οποίος την επόμενη μέρα θα βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμά του σε μια φρικιαστική εικόνα, από αυτές που μόνο ο Graham Masterton μπορεί να μας χαρίσει. Ο μεταφραστής, ο Λίος Πόνικαν, κρέμεται πάνω από το νεροχύτη του κρατώντας ένα μεγάλο μαχαίρι και έχοντας το χέρι του μέσα στην ξεσκισμένη κοιλιά του, με τα σωθικά χυμένα απ’ έξω, ενώ τα έντερά του έχουν μπλοκάρει τις λεπίδες του σκουπιδοφάγου. Η στάση του νεκρού δείχνει ένα πράγμα: ο νεκρός αφαίρεσε ο ίδιος τα σωθικά του.

  «Τα μόνα πράγματα που κρατούσαν όρθιο τον Λίος Πόνικαν, ήταν τα τεντωμένα σχοινιά από έντερα, που είχαν μπλεχτεί στις λεπίδες του σκουπιδοφάγου. Ο Λουκ πλησίασε το νεροχύτη νιώθοντας εκείνο το συναίσθημα παγερού τρόμου, που απλώνεται σα μυρμήγκιασμα προς το πίσω μέρος του κεφαλιού και κατεβαίνει στην πλάτη.»

  Σάρκα και αίμαΔυο μέρες αργότερα, η Μαίρη, αδερφή της Άιρις, που είχε έρθει να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το θάνατο των παιδιών της, θα βρεθεί και αυτή νεκρή και ξεκοιλιασμένη. Το σπίτι είναι γεμάτο με πάρα πολλά δαφνόφυλλα αλλά όχι τα πράσινα. Είναι μια σπάνια ποικιλία κόκκινων δαφνόφυλλων που ευδοκιμεί μονάχα στη Νότια Ευρώπη και όχι στην Αμερική, όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Κοινό σημείο σε όλους σχεδόν τους νεκρούς, είναι ένας μυστηριώδης ψηλός άντρας με λευκό αδιάβροχο, ο οποίος ποτέ δε μιλάει και ένα μαύρο, κλειστό φορτηγό με φιμέ τζάμια, δίχως πινακίδες κυκλοφορίας.

  «Ο βοημός ιερέας είπε στους αγρότες, διαλέξτε έναν από σας, πάτε τον στο δάσος, ξεκοιλιάστε τον και φυτέψτε ένα δέντρο μες στα σωθικά του.»

  Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση στον σερίφη Λουκ Φρεντ είναι ότι, μετά απ’ όλα αυτά που έχει περάσει η μικρή Έμιλι, παραμένει υπερβολικά ψύχραιμη και απαθέστατη. Σα να μη συνέβη τίποτα, παρότι υπήρξε μάρτυρας καταστάσεων που θα ‘χαν κάνει άλλους να τρελαθούν.

  “Δεν είδα κανέναν. Και στο κάτω κάτω, όλοι πρέπει να φάνε”, είπε η Έμιλι.

  Ο Λουκ την κάρφωσε με το βλέμμα. “Τι; Τι είπες;”

  Ένιωθε σαν τον Οδυσσέα μπρος στις σειρήνες. Ένιωθε λες κι ο Χάρος τον έγλυφε λάγνα γύρω απ’ τ΄ αυτί με την άκρη της υγρής μπλαβιάς γλώσσας του.

  Ο Κάπταιν Μπλακ, το τεράστιο γουρούνι, μετά από μια εννιάωρη χειρουργική επέμβαση ξυπνάει αμέσως, παρά την πολύ βαριά νάρκωση. Επιτίθεται και κατασπαράζει έναν από τους γιατρούς, ενώ κόβει με τα δυνατά σαγόνια του το χέρι ενός δεύτερου. Με τους επιδέσμους ακόμα στο κεφάλι του ξεκινάει μια ανελέητη επίθεση εναντίον όλων, παρότι πριν την επέμβαση ήταν ένα φιλήσυχο ζώο. Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή…

  «Αν δεν έχεις τίποτε πράσινο στο σπίτι σου, τότε ο Πράσινος Ταξιδευτής δε μπορεί να μπει μέσα. Είναι αναγκασμένος να κτυπά και να κτυπά μέχρι να του ανοίξεις την πόρτα.»

  Ποιο είναι το θανάσιμο μυστικό που έκρυβαν τα παιδιά του Τέρενς Πίρσον και γιατί τα οδήγησε στο «λυτρωτικό» αυτό θάνατο; Γιατί το γενετικό υλικό που εμφυτεύτηκε στο τεράστιο γουρούνι δεν έπρεπε ποτέ να εμφυτευθεί; Πώς συνδέονται όλες αυτές οι ιστορίες με μια σκοτεινή τσέχικη παράδοση του μεσαίωνα; Όλες οι απαντήσεις μέσα στο βιβλίο «Σάρκα και Αίμα» (1999) του τεράστιου και κορυφαίου εν ζωή συγγραφέα της λογοτεχνίας τρόμου, Graham Masterton. Ένα ατελείωτο σκοτεινό ταξίδι που ξεκινάει από την αυτοκρατορία των Περσών, την Κιβωτό της Διαθήκης του Μωυσή, τα πραγματικά τριάντα αργύρια του Ιούδα, τη Βοημία του 9ου αιώνα, την εποχή των ομαδικών τάφων της Πανούκλας και τους αμύθητους θησαυρούς του Βατικανού και φτάνει μέχρι σήμερα.

  «Ο Τέρενς οπισθοχωρούσε σταδιακά, έως ότου η πλάτη του κόλλησε στον τοίχο του κελιού του. Κρατούσε υψωμένα τα δάχτυλά του, που σχημάτιζαν το ίδιο σταυροειδές σχήμα και τα μάτια του ήταν γουρλωμένα απ’ τον τρόμο. “Ab insidiis diaboli, libera nos Domine!” ούρλιαξε.»

  Περίληψη: Σάρκα και αίμα. «Ο Πράσινος Ταξιδευτής θα έρθει και θα σου χτυπάει την πόρτα. Θα χτυπάει και θα κτυπάει, και θα συνεχίσει μέχρι κάποιος να του ανοίξει, και τότε, ο Θεός να σε βοηθήσει». Ο Τέρενς Πίρσον βασανίζεται από έμμονες ιδέες για τον πολυθρύλητο Πράσινο Ταξιδευτή, ένα πλάσμα που είναι άνθρωπος και δέντρο μαζί. Γνωρίζοντας ότι τα παιδιά του είναι απόγονοι του Ταξιδευτή, τα θανατώνει για να τα γλιτώσει από τη φρικτή τους μοίρα.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Σάρκα και αίμαΤίτλος: Σάρκα και Αίμα

  Συγγραφέας: Graham Masterton

  Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος 

  Εκδόσεις: Οξύ

  Σελίδες: 400

  ISBN: 960-7614-94-1

  Έτος Έκδοσης: 1999

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here