Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου - Βασίλης Παπαθεοδώρου

  Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου – Βασίλης Παπαθεοδώρου

  -

  Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου», του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε εικονογράφηση Λίλας Καλογερή.

  Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Απρόσμενοι φίλοι, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, ενώ οι ιστορίες που παρουσιάζονται, βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων.

  Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο συγγραφέας γνωρίζει στους μικρούς του αναγνώστες την ιστορία της Σερ Αμί, του ταχυδρομικού περιστεριού που βοήθησε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου να σωθεί το τάγμα της 77ης  Μεραρχίας Πεζικού του Μελ – Αργκόν, τον Οκτώβριο του 1918.

  Ο συγγραφέας, με απλό τρόπο, περιγράφει το περιστατικό και καταφέρνει να μεταδώσει το κλίμα του πολέμου, αλλά και τη δυσκολία της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν οι στρατιώτες.

  Έγραφε με χέρια που έτρεμαν το μήνυμα σε ένα χαρτί: «Βοηθήστε μας, δεν μπορούμε να φύγουμε». Μετά το έδεσε στο πόδι του τελευταίου περιστεριού. Σήκωσε τη Σερ Αμί και τη φίλησε.

  «Είσαι η τελευταία μας ελπίδα» της είπε σαν να μιλούσε σε άνθρωπο.

  Η εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή δένει απόλυτα με το κείμενο και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

  Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχει η πραγματική ιστορία πάνω στην οποία βασίστηκε ο συγγραφέας για να γράψει το βιβλίο, αλλά και πολλές πληροφορίες για τα ταχυδρομικά περιστέρια, τον τρόπο εκπαίδευσης και την προσφορά τους στις επικοινωνίες.

  Σερ Αμί – Βασίλης Παπαθεοδώρου

  Μια υπέροχη σειρά για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, αφού κάποιες από αυτές τις ιστορίες, κάποιοι θα τις γνωρίσουμε πρώτη φορά.

  Περίληψη: Μια ιστορία αυτοθυσίας και βαθιάς αίσθησης του καθήκοντος που συνέβη το 1918, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε πεδίο μάχης στη Γαλλία. Ένα εκπαιδευμένο περιστέρι περνά πάνω από τις γραμμές του εχθρού, τραυματίζεται βαριά από τα πυρά, αλλά καταφέρνει να μεταφέρει το μήνυμα απόγνωσης των αποκλεισμένων στρατιωτών στο αρχηγείο τους κι έτσι τελικά να τους σώσει.

  Η Σερ Αμί («αγαπητός φίλος») τιμήθηκε αργότερα με μετάλλιο για την ηρωική της πράξη.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου

  Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

  Εκδόσεις: Καστανιώτη

  ISBN: 978 – 960- 036408-8

  Ημ. Έκδοσης: 16/10/ 2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Δήμητρα Κωλέτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here