Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛόγω ΤεχνώνΣινέ Θησείον

  Σινέ Θησείον

  -

  Σινέ Θησείον. Οι θερινοί κινηματογράφοι ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους για το κοινό στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%. Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα με τον εγκλεισμό μας στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας, ανυπομονούμε να βρεθούμε και πάλι μπροστά από μια μεγάλη οθόνη με το άρωμα του γιασεμιού να μας συντροφεύει.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Θα σας γνωρίσουμε σήμερα έναν από τους πιο παλαιούς θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, αλλά και γνωστό σε όλο τον κόσμο. Αναφερόμαστε στο Σινέ Θησείον, που το 2012, σύμφωνα με το CNN, βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης στη λίστα με τους δέκα καλύτερους θερινούς κινηματογράφους στον κόσμο. Το «Σινέ Θησείον» ανήκει στις ελάχιστες περιπτώσεις συνοικιακών κινηματογράφων που σχεδιάστηκαν από αρχιτέκτονα, τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη (1894-1961). Το ταμείο, το κυλικείο, αλλά και το κτίσμα της οθόνης ήταν τεχνοτροπίας Art Deco.

  Σινέ Θησείον
  Σινέ Θησείον

  Βρίσκεται στο Θησείο, όπως δηλώνει και το όνομά του, στον πεζόδρομο της οδού Αποστόλου Παύλου. Το Σινέ Θησείον είναι το πιο παλιό θερινό σινεμά της Αθήνας, φτιαγμένο το 1935. Λειτουργεί από τότε μέχρι σήμερα κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, με μια μικρή αναγκαστική διακοπή κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Από το 1980, το σινεμά περνά στην οικογένεια Μανιάκη, που το μεταμορφώνει σε έναν μικρό παράδεισο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη.

  Ο θεατής, εκτός από την ταινία, μπορεί να βλέπει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Ιδιαίτερο είναι και το κυλικείο του κινηματογράφου, όπου σερβίρεται σπιτική βυσσινάδα και γλυκό βύσσινο, αλλά και τσίπουρο που συνοδεύεται από αυγοτάραχο.

  Σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Μιχάλης Μανιάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο Σινέ Θησείον είχαμε πάντα ζευγάρια ξένων ανάμεσα στους θεατές. Οι περισσότεροι από τύχη ή από περιέργεια έμπαιναν στο σινεμά και το θεωρούσαν τη σπουδαία ανακάλυψη των διακοπών τους. Το Σινέ Θησείον αποτελεί πλέον σταθερή στάση για τα περισσότερα γκρουπ που επιστρέφουν από το Ηρώδειο ή περιηγούνται στη γειτονιά με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και segway. Έρχονται ακόμα και αν δεν προλαβαίνουν την ταινία, μόνο και μόνο για να δουν τον χώρο. Αν μου έδιναν 50 λεπτά για κάθε φωτογραφία που βγάζουν, θα είχα γίνει εκατομμυριούχος».

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://cine-thisio.gr/

            https://www.kathimerini.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ