Στα βελούδινα ίχνη του δολοφόνου

Προσωπική άποψη: Αγάπη Ντόκα

Στα βελούδινα ίχνη του δολοφόνου

Το βιβλίο το πήρα από την παρουσίασή του στην Θεσσαλονίκη, ένα καταρρακτωδώς βροχερό μαγιάτικο απόγευμα, μια μέρα πριν ανοίξει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Το δυσάρεστο εκείνης της ημέρας ήταν ότι το πρωί η εκδότρια Κάκια Ξύδη και ο γιος της Δημήτρης Καραναστάσης βρήκαν παραβιασμένο ταυτοκίνητό τους και κλεμμένα όλα τα βιβλία της παρουσίασης!

Ευτυχώς, έγινε άμεση αποστολή από την Αθήνα νέας παρτίδας και όλα κύλησαν εξαιρετικά καλά, με τον Χρήστο Αναστασόπουλο να αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού του με φίλους. Η συγγραφέας Σωτηρία Περβανά μας ανέλυσε με έναν δικό της, ομολογουμένως πρωτότυπο, τρόπο την ιστορία. Το ίδιο και οι συγγραφείς Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης και Κώστας Μπέζας. Η βραδιά μας έκλεισε με φαγητό, κρασί και καλαμπούρι.

Η ιστορία έχει δύο κύριους (και όχι δύο κυρίες, όπως εξηγείται) πρωταγωνιστές: την Λόλα και την Σαλώμη. Πρόκειται για τις γάτες που συμβιώνουν με την αφεντικίνα τους, την Πίτσα, διάσημη σχεδιάστρια μόδας, την οποία βρίσκει πρώτη η Λόλα το επόμενο πρωί από το πάρτι γενεθλίων της να κείτεται νεκρή στο πάτωμα, με μια λίμνη αίματος γύρω από το κεφάλι της.

Η Σαλώμη, που έρχεται κατόπιν, κάνει την ερώτηση κρίσεως: «Μήπως την σκότωσε κάποιος απ’ τους καλεσμένους;». Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει και ξεδιπλώνεται όλη η ζωή της Πίτσας και γνωρίζουμε τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της.

Ο Γιάννης, ο παιδικός έρωτας της Πίτσας, έφυγε φαντάρος, αφού υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλον πως, όταν απολυόταν, θα πήγαινε να την ζητήσει από τους γονείς της. Ο Γιάννης εξαφανίστηκε από προσώπου γης, χωρίς να απαντήσει ποτέ στο γράμμα της και η Πίτσα έμεινε στο ράφι μέχρι τα 47 της, περιμένοντάς τον να γυρίσει.

Η λεσβία Φρόσω, η μοδίστρα που ανέλαβε να μάθει την τέχνη στην Πίτσα από μικρή και που την πήρε μαζί της στην Αθήνα, γιατί να έχει λόγους να την σκοτώσει; Ποια ήταν η ανάμειξή της στη σχέση της με τον Γιάννη;

Ο Στάθης, ο σύζυγος της Πίτσας, είναι υπεράνω κάθε υποψίας για λόγους εντελώς… γήινους.

Ο Σωτήρης, ο αστυνομικός και εραστής της Πίτσας, με ρόλο υποτακτικού στον έρωτα, είχε λόγους να την σκοτώσει;

Ο Πέτρος, δικηγόρος από την Θεσσαλονίκη και εραστής της Πίτσας, ποιους λόγους να την σκοτώσει;

Ο Νίκος, υδραυλικός και εραστής της Πίτσας, τι λόγους είχε να την σκοτώσει;

Η Ρούλα, η κεντήστρα και κατάσκοπος α λά Σάλι Σπέκτρα, είχε λόγους να την σκοτώσει.

Η Τίνα -το τοπ μόντελ που αναδείχτηκε μέσα από την δουλειά της Πίτσας, η Μαρία -η νυμφομανής γραμματέας της Πίτσας, ο Γιώργος -ο γκέι βαφτιστικός του Στάθη, η Πηνελόπη -η ερωμένη της Φρόσως, η Σοφία -η ασέξουαλ μοδίστρα της Πίτσας, η Λενιώ -η μικρή αδερφή της Φρόσως, όλοι παρελαύνουν από την λίστα υπόπτων της Λόλας. Ως άλλη μις Μαρπλ, ξεσκονίζει τη ζωή και τη σχέση του καθενός με την Πίτσα, ώστε να φτάσει στον δολοφόνο. Μέχρι που, λίγο πριν το τέλος, η Σαλώμη έχει κάτι σημαντικό να της πει…

Η αφήγηση γίνεται σε δύο επίπεδα: πρωτοπρόσωπη, από την Λόλα και τριτοπρόσωπη. Η γραφή είναι χιουμοριστική και η ροή γρήγορη, κρατάει το ενδιαφέρον συνεχώς και μαζί με τα γατιά παρασύρεται και ο αναγνώστης να βρει τον υπαίτιο. Κάθε φορά που λες: «Αυτός το έκανε!», έρχεται μια λογική εξήγηση για το αντίθετο, μέχρι το τέλος, που έρχεται σαρωτικά ανατρεπτικό!

ΠερίληψηΜια ιστορία γι’ αυτούς που αγαπούν τις γάτες, λατρεύουν τις δολοπλοκίες και τους μυστηριώδεις θανάτους.

Η Πίτσα, διάσημη σχεδιάστρια μόδας, ύστερα από ακόμα ένα επιτυχημένο πάρτι γενεθλίων, βρίσκεται νεκρή στο σαλόνι του σπιτιού της. Ο ασπρόμαυρος γάτος, που ακούει στο όνομα «Λόλα», είναι αυτός που βρίσκει πρώτος το πτώμα. Κι εκεί που αναρωτιέται αν ο θάνατος προήλθε από φυσικά αίτια, έρχεται η Σαλώμη, η άλλη τετράποδη ένοικος του σπιτιού, να ταράξει τα νερά με την ερώτησή της: «Μήπως τη σκότωσε κάποιος από τους καλεσμένους;».

Τα πρώτα συμπεράσματα πάντως είναι πως αρκετοί θα την ήθελαν νεκρή και για αμέτρητους λόγους…

Στα βελούδινα ίχνη του δολοφόνουΣτοιχεία βιβλίου:

Συγγραφέας: Χρήστος Αναστασόπουλος

Τίτλος: Στα βελούδινα ίχνη του δολοφόνου

Είδος: Μυθιστόρημα

Εκδοτικός: Εκδόσεις Πνοή

Έκδοση: Αθήνα, 2017

Σελίδες: 243

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here