Στην παρουσίαση της Ευδοκίας Σταυρίδου

Γράφει η Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Σαν να ένοιωσε ο Θεός τον καημό και τον πόνο της Νίνας, τότε … Κάποτε στη Μυτιλήνη … και δάκρυσε μαζί της … όταν η ιστορία της ήρθε για πρώτη φορά στο φως μέσα από τη γραφή της Ευδοκίας Σταυρίδου

Αυτά σκεφτόμουν όταν την Παρασκευή, 16 Ιουνίου, κατευθυνόμουν στα Public της πλατείας Συντάγματος και ενώ βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού, εκείνη τη μέρα έβρεχε… Δακρύζει και ο Θεός μαζί σου Νίνα μου γλυκιά… σκεφτόμουν και ανυπομονούσα να ξεκινήσει η παρουσίαση της ιστορίας της μέσα από το βιβλίο της Ευδοκίας Σταυρίδου…

Απόγευμα Παρασκευής και ο κόσμος έχει αρχίσει να μαζεύεται στην αίθουσα εκδηλώσεων  του 5ου ορόφου των Public στο Σύνταγμα… Στην είσοδο, μέσα στο όμορφο λευκό της φόρεμα μας υποδέχτηκε η συγγραφέας Ευδοκία Σταυρίδου και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του εκδοτικού οίκου Ωκεανός, η γλυκύτατη κυρία Μαρία Κουκουβίνου…

Και καθώς οι ομιλήτριες του πάνελ κατέφθασαν, η Ευδοκία Σταυρίδου μας κάλεσε στο πάνελ – ένα πάνελ το οποίο αποτελούνταν από σημαντικές προσωπικότητες του συγγραφικού χώρου, συγκεκριμένα για την Ευδοκία μίλησαν η κυρία Κική Σεγδίτσα (δημοσιογράφος – συγγραφέας), η κυρία Τένια Μακρή (ψυχολόγος – συγγραφέας), η κυρία Βασιλική Κοκκίνου (μεταφράστρια – ποιήτρια), η κυρία Αγγελίδου Χρυσή – Σίσυ (θεολόγος – αρθρογράφος σε blog) και αποσπάσματα διάβασε η κυρία Τζένη Καλλέργη (ηθοποιός – συγγραφέας)…

Η Ευδοκία αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την τιμή να παραβρεθούν στην παρουσίαση και να ταξιδέψουν μαζί της στην όμορφη Μυτιλήνη, μας έκανε γνωστό πώς η ιστορία της Νίνας έφτασε από τη Μυτιλήνη στον Ωκεανό… Αμέσως μετά το λόγο πήρε η κυρία Σεγδίτσα η οποία  ανέφερε χαρακτηριστικά

«Ξέρετε, ένας μυθιστοριογράφος για να δομήσει τον μύθο του, έτσι όπως τον ξετυλίγει, πρώτα απ’ όλα πρέπει να αγαπήσει τους ήρωες του ακόμα και τον πιο μισητό. Γιατί μέσα στην απεριόριστη μοναξιά του αυτοί θα γίνουν σύντροφοί του. Θα τους συναντήσει μέσα από την φαντασία του και θα σκάβει το παρελθόν για να εδραιώσει το παρόν. Κατόπιν πρέπει, να μην απλά ξετυλίγει την ιστορία του, αλλά η γραφή να αποκτά αυτό που λέμε λογοτεχνική έξαρση, χωρίς πολλούς πλατειασμούς. Η Ευδοκία Σταυρίδου πέτυχε να συνδυάσει όλα αυτά και μάλιστα στην περίπτωση αφήγησης μια αληθινής ερωτικής περιπέτειας ζωής».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κυρία Κοκκίνου, η οποία αφού είπε δυο λόγια για τις σπουδές της συγγραφέως, έκανε λόγο για τη  δομή του κειμένου, τη φυσική ρέουσα γλώσσα, φαινομενικά απλή, αλλά πλήρης νοημάτων, τους μεστούς, αβίαστους και ιδιαίτερα κατατοπιστικούς διαλόγους, μερικά από τα προτερήματά του που γοητεύουν τον αναγνώστη. Όπως χαρακτηριστηκά ανέφερε

”Το Κάποτε στη Μυτιλήνη” είναι η πρώτη απόπειρα της Ευδοκίας Σταυρίδου να ασχοληθεί με το μυθιστόρημα και μπορώ να πω ότι είναι απόλυτα επιτυχημένη. Εμένα τουλάχιστον με συγκίνησε βαθύτατα κι αν το είχα διαβάσει στο χαρτί, ολοκληρωμένο βιβλίο πια, σας διαβεβαιώνω  ότι δεν θα ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου προτού τελειώσει.

Ακολούθησε ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου με την υπέροχη φωνή της  κυρία Καλλέργη και αμέσως μετά τον λόγο πήρε η κυρία Μακρή, η οποία μέσα από το πρίσμα της ψυχολογίας ανέφερε πώς το βιβλίο της Ευδοκίας την καθήλωσε, την έκανε να μετρά τις ώρες να πιάσει το βιβλίο στα χέρια της και να ταξιδέψει στα άβατα της ψυχής της Νίνας, του Νικήτα και να ζήσει τον έρωτά τους.

Αν και όλοι μας περιμέναμε να ακούσουμε και την ψυχολογική ανάλυση των ηρώων από την κυρία Μακρή, δεν μας πρόσφερε αυτή την χαρά, καθώς είπε ότι σε κάθε έναν θα αφήσει διαφορετικά συναισθήματα, σκέψεις, γιατί αυτό είναι το μαγικό στοιχείο της Ευδοκίας, να παρουσιάζει τους ήρωες με τέτοιο τρόπο ώστε να αγγίζει διαφορετικά τον κάθε αναγνώστη.

Μετά την κυρία Μακρή το λόγο πήρε και πάλι η κυρία Καλλέργη, η οποία ολοκλήρωσε την ανάγνωση του πρώτου κεφαλαίου, αφήνοντας στο κοινό το αίσθημα της απορίας για την εξέλιξη της ιστορίας.

Ένα έξυπνο τρικ και ιντριγκαδόρικο, καθώς όλοι άρχισαν να απορούν και να ρωτούν τι θα γίνει στη συνέχεια. Στο τέλος, με λίγα λόγια εξέθεσα και εγώ την άποψή μου για το βιβλίο της Ευδοκίας και σε αντίθεση με την κυρία Μακρή έκανα ένα ψυχογράφημα των ηρώων και πώς με επηρέασαν στην καρδιά και στο μυαλό.

Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά με την όμορφη φωνή της Αναστασίας Τάλια, της κόρης της Ευδοκίας, η οποία ταξίδεψε μουσικά – με τη συνοδεία  του πιανίστα Αλέξανδρου Φαρή – στη Μυτιλήνη και στην ιστορία της Νίνας και του Νικήτα. Και με τη βελούδινη φωνή της Αναστασίας και το τραγούδι «Μην τον ρωτάς τον ουρανό»/ «All alone am I», του Μάνου Χατζιδάκη, έκλεισε αυτή η όμορφη βραδια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά την Ευδοκία για αυτή την όμορφη βραδιά που μας χάρισε, για την τιμή που μου έκανε να μου εμπιστευθεί το «παιδάκι» της και να εκφράσω τη γνώμη μου για αυτό, καθώς και για την τιμή να παραβρεθώ σε αυτό το εξαίσιο και τόσο ξεχωριστό πάνελ, με ανθρώπους τους οποίους θαύμαζα από μικρή. Κυρίως, όμως, την ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω έναν τόσο όμορφο άνθρωπο και να αποκτήσω μία φίλη.

Ευδοκία μου, μέσα από την καρδιά μου, εύχομαι η Νίνα και το «Κάποτε στη Μυτιλήνη» να ταξιδέψουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και να αγγίξουν τους αναγνώστες, όπως άγγιξε και εμένα. Καλοτάξιδο, κορίτσι μου, και να υπογράφεις συνέχεια επιτυχίες, όπως στη φωτογραφία.

Φωτογραφικό υλικό: Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here