Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Στη Διαπασών - Βασίλης Παπαθεοδώρου

  Στη Διαπασών – Βασίλης Παπαθεοδώρου

  -

  Στη Διαπασών 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου «Στη Διαπασών» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

  Έχει αποσπάσει το Κρατικό Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βραβείου το 2010. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε και από το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ. Τέλος απέσπασε εύφημο μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Πρόκειται για ένα νεανικό, σύγχρονο μυθιστόρημα, πλημμυρισμέ-νο από μουσική. Απευθύνεται σε νεανικό κοινό 15+.

  Ένα έφηβο αγόρι, ο Θανάσης, τα βάζει με όλους και με όλα. Με τον πατριό του, τους αλλοδαπούς συμμαθητές του, τα αδέλφια. Με τους κολλητούς του, μπλέκεται στους «Ελευθερολάκωνες». Η βία γίνεται σημαία του. Μόνο η Λουίζα είναι ικανή να τον ηρεμήσει. Αυτή καταλαβαίνει ποιος είναι πραγματικά. Όλα όμως στη ζωή του ήρωά μας θα ανατραπούν. Τίποτα δεν θα μείνει το ίδιο. Θα χάσει πολλά. Τι θα κερδίσει όμως;

  Το για πότε βρέθηκα με τριήμερη αποβολή μέσα σε πέντε λεπτά δεν το κατάλαβα. Όχι ότι θα άλλαζε και τίποτα, εδώ κάθε μέρα δίνω εγώ αποβολή στον εαυτό μου από το σχολείο.

  Ο διευθυντής κι ο κομπλεξάρας άρχισαν να με κατηγορούν, ο ένας πιο πολύ από τον άλλον. Ίσως και να έκαναν διαγωνισμό μεταξύ τους ποιος θα θυμηθεί τα πιο πολλά.

  Αντιμίλησα, κάνω κοπάνες, καπνίζω στο προαύλιο, πίνω κόκα-κόλα στην τάξη, ρεύομαι, (αυτό το είπαν με αηδία-προφανώς σε αυτούς βγαίνει ο ήχος σαν ορχήστρα), ειρωνεύομαι συμμαθητές μου, δίνω το κακό παράδειγμα, δεν ασχολούμαι με τα μαθήματα, αδιαφορώ, κάνω κακές παρέες και…και….

  Τι έχεις να πεις εσύ για όλα αυτά;

  Ότι κάνω και καλό μουσακά.

  Ένα βιβλίο, από το οποίο δεν λείπουν το χιούμορ αλλά και η έντονη συγκίνηση. Διαβάζεται τόσο από νεανικό κοινό (αφού μιλάει τη γλώσσα τους) αλλά και από ενήλικο κοινό, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών μέχρι και την τελευταία σελίδα.

  Περίληψη: Ο Θανάσης αγαπά το μίσος. Επίσης τρελαίνεται για τη μουσική, αλλά εκνευρίζεται με τους καθηγητές του, τους ξένους και τ’ αδέλφια του. Δέρνει τους συμμαθητές του, μαλώνει με τον πατριό του, εγκαταλείπει το σπίτι του, μπλέκεται σε ρατσιστικές οργανώσεις. Προτιμά τη βία, και ό,τι κάνει το βρίσκει σωστό. Βγάζει γλώσσα στη ζωή και τη μουντζώνει. Τι θα γίνει όμως όταν και η ζωή αποφασίσει να του βγάλει τη γλώσσα; Όταν ο ίδιος καταλάβει ότι εκείνο που μισεί περισσότερο είναι το είδωλό του στον καθρέφτη;

  Το Στη διαπασών είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα, μελωδικό όσο και η μουσική, σκληρό όσο και η εφηβεία. Μιλά γι’ αυτούς που αισθάνονται νικητές, ενώ οι άλλοι τούς θεωρούν χαμένους, ή γι’ αυτούς που βλέπουν τον εαυτό τους σαν λούζερ, αλλά θέλουν να γίνουν νικητές. Αφορά τελικά και όλους εκείνους που κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι το ίδιο πράγμα που τους «αρρωσταίνει» είναι συγχρόνως η ίδια τους η γιατρειά. Κυρίως, όμως, είναι ένα βιβλίο για τους νέους που δεν αρκούνται μόνο στο να φαντάζονται τη ζωή τους μέσα από τα τραγούδια που ακούν, αλλά πατάνε το stop, βγάζουν τα ακουστικά και αποφασίζουν να τη ζήσουν.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Στη Διαπασών

  Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

  Εκδόσεις: Καστανιώτη

  ISBN: 978-960-03-4944-3

  Σελίδες: 256

  Ημερομηνία έκδοσης: 22 Iουνίου 2009

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here